25 Haziran 2016

Mimar Olmak İsteyenlerin Dikkatine!

Tipik bir mimarlık fakültesi stüdyosu. Mimarlık öğrencilerinin tasarım dersini aldığı yerlere stüdyo, atölye gibi isimler verilir.

Hazır üniversite sınavları bitmiş ve puanları beklemeye başlamışken meslek arayışındaki gençlere kendi alanım olan mimarlıkla ilgili bazı bilgiler, tavsiyeler vermek isterim. Yazının başında belirtmemde fayda var 3 yıldır özel sektörde çalışan bir mimarım. Aynı zamanda da yüksek mimar olabilmek için uğraşıyorum. Hem işi hem de yüksek lisansı beraber yürütmek kolay değil. Zaten mimarlığın doğasında zorluk çekmek yattığı için biz artık hissizleştik. Bu yazıyı yazma sebeplerimden biri de mimar olmak isteyen genç arkadaşlara eğitim hayatları boyunca ve sonrasında iş hayatında karşılaşacakları çeşitli zorluklara karşı bilinçli olmalarını sağlamaktır. Bu yazıyı okumadan mimar olmaya karar vermeyin derim.

İki boyutlu eskizler. Plan, kesit ve diagramlar
İki boyutlu eskizler. Plan, kesit ve diagramlar

 

Kimler mimar olabilir? Mimar olmak için iyi çizim yapmak gerekir mi? Mimar olmak için yetenek gerekir mi?

Mimar olmak için herhangi bir özel yeteneğe sahip olmak gerekmiyor. Hele ki çizim yeteneğine sahip olmak hiç gerekmiyor. Mimariye ilgi duyan  ve yeterli puan alan herkes mimar olabilir. Önemli olan ilgi duymanız, sonrasında yeterince çalışırsanız mimar olabilirsiniz. Ben hala elimle düzgün eskiz yapamayan biriyimdir ama okuldan gayet  yüksek bir notla mezun oldum. Şayet sizin eliniz serbest çizimde iyiyse bu size avantaj sağlar. Tasarım fikirlerimizi görselleştirmek için ilk etapta genellikle kağıt üzerinde elle çizimler yaparız. Dediğim gibi eliniz çizim işlerine yatkınsa zorluk çekmezsiniz. Fakat daha önceden resim dersleri haricinde hiç elinize kalem alıp bir şeyler karalamadıysanız ve mimar olmak istiyorsanız biraz pratikle tasarım fikirlerinizi kağıda dökerek kendinizi ifade edebilecek düzeye gelmeniz gayet kolaydır. 


3 boyutlu perspektif eskizi

Ahşap çubuklardan yapılmış bir maket.
Mimarlıkta ayrıca maket yapmak da önemlidir. Tasarım fikirlerini her zaman kalem kağıtla ifade edemeyebiliriz. Böyle durumlarda 3 boyutlu maketler yaparız. Maket yapmak hassas eller gerektirir. Okulda ilk yıllarda hep maketle çalışılır daha sonra dijital modellere geçilir. Bazılarınız artık her türlü çizimin, modelin ya da sunumun bilgisayarda yapıldığını düşünmektedir ki haklılar da fakat autocad, illustrator, photoshop, sketchup, 3ds max gibi programları öğrenmek için de uzun süreler harcamanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca elinizin altında çizim yapabileceğiniz dijital bir araç olmadığında aklınıza gelen tasarım fikirlerini not etmenin en iyi yolu bir kağıda çizmek ve yazmaktır.


Mimar ne yapar? İç mi dış mı?

Klasik tanımıyla mimar, yapıları estetik ilkeler doğrultusunda tasarlayan bunu yaparken ise kullanıcı isteklerini göz önünde bulunduran ve genellikle yapım sürecini de kontrol eden, denetleyen uzman kişiye denir. Yani mimar kullanıcı istekleri doğrultusunda hareket ederek belirli estetik ilkeler çerçevesinde yapı tasarlayan kişidir. Bir yapının çatısından temeline, merdiveninden penceresine kapısına kadar her şeyini tasarlar mimar. Tasarladığı yapının inşa edilmesi için gereken ölçekli çizimleri yani yapının projesini de hazırlar. Projesi hazırlanan yapının inşa sürecini de kontrol eder ki bina gerçekten projeye uygun biçimde inşa edilebilsin.

Mimarlık, derin bilgi birikimine sahip olmanızı sağlar. Sosyoloji, felsefe, psikoloji, coğrafya gibi sosyal bilimlerin yanı sıra fizik, matematik, geometri, mekanik gibi fen bilimlerini de bilmeniz gerekir. Yapılan her bir projenin içeriğine göre o alanda araştırma yapmanız gerekir. Örneğin bir hastane yapmakla havalimanı terminali yapmak arasında dağlar kadar fark vardır ya da bir otel yapmakla okul binası yapmak arasında... Her proje için yapacağınız araştırmalar sizin değişik alanlardaki bilgi birkiminizi yıllar geçtikçe daha da artıracaktır.

Mimarlık ayrıca pek çok farklı disiplinle birlikte çalışmayı da gerektirir. Bir binanın tasarımından inşasına kadar geçen süreçte inşaat mühendisleri, elektrik mühendisleri, makina mühendisleri, peyzaj mimarları, iç mimarlar, inşaat ustaları ve işçiler gibi pek çok farklı alandaki insanlarla birlikte çalışmanız, onlarla fikir alışverişinde bulunmanız gerekmektedir. Tüm bu disiplinlerin koordinasyonunu da yine çoğu zaman mimarlar sağlamaktadır.


Mimarın ne yaptığı ülkemizde çok bilinmediğinden gerek okul hayatınızda gerekse iş hayatına atıldığınızda bazı tuhaf sorularla karşılaşabilirsiniz. Sizi bazen müteahhit sanarlar bazen de restoratör. Ama şüphesiz karşılaşacağınız en büyük soru "İç mi dış mı?" olacaktır. Olay şu şekilde gelişir: Biri size ne okuduğunuzu sorar. Siz de "Mimarlık" diye cevap verirsiniz. Bunun üzerine karşınızdaki kişi %80 ihtimalle "İç mi dış mı?" diye sorar. Bu noktada yapılması gereken basittir. Mimarlık iç-dış diye ikiye ayrılmaz öncelikle bunu bilmek gerekir. Mimarlık bir bütündür. Bir binanın a'dan z'ye her şeyinden mimar sorumludur ve görünen görünmeyen, içindeki veya dışındaki her şeyin tasarımını mimar yapmaktadır. Peki iç mimarlık nedir? İç mimarlık, mimarlık ana bilim dalından ayrılmış ve özelleşmiş alt bir daldır. Kabaca tanımlarsak: bir mimari mekânın içinde, kullanıcılara işlevsel, yapısal ve estetik ölçütlere göre en uygun tasarımı sunmak için çözümler üreten meslek dalıdır. Günümüzde iç mimarlık başlı başına bir meslek dalıdır. Binanın içindeki mekanların, mobilyaların birebir tasarımı ve üretimiyle ayrıca malzemelerin, renklerin, aydınlatmaların vb. seçimi ve tasarımıyla ilgilenir. Bir mimar iç mekanları kendi tasarlayabileceği gibi bu işi iç mimara da bırakabilir. Kısacası mimar bütünü, iç mimar ise bütünün içindeki parçaları tasarlar diyebiliriz. Bana iç mi dış mı diye sorduklarında dış mimar diye bir kavram olmadığını, normal bir mimar olduğumu ve yapıyı oluşturan her öğeyi bir bütün olarak tasarladığımızı söylüyorum.


Uykun gelince her yer yatak olur. Kartonlar da örtünmek için idealdir.



Mimar olmak istediğine emin misin? Mimarlık eğitimi zor mudur?

Mimarlık, zorlu bir yoldur. Mimarlık eğitiminin ülkemizdeki ilk ve ortaöğretimle hiç alakası olmadığından okulun ilk gününden itibaren afallayabilirsiniz. Bambaşka bir disiplin ve daha önce hiç aşina olmadığınız bir dünya olarak karşınıza çıkar mimarlık. Buna alışmak için çok çalışmanız gerekir. Bir mühendislik öğrencisi lisede gördüğü matematik, fizik, kimya derslerinin devam dersi niteliğinde çok daha ayrıntılı şekilde yine matematik, fizik, kimya öğrenmeye devam ederken bir mimarlık öğrencisi ise hayatında daha önce hiç karşılaşmadığı yepyepi ufuklara yelken açar. Bu hem zevklidir hem de zorludur.

Maket yaparken uyuyakalmayın. Bir yerlerinizi kesebilirsiniz.
 
Öğrencilik yıllarımda genelde haftada iki gün kesin sabahlardım çünkü ne kadar vakitlice çalışırsam çalışayım yine tüm işler son dakikaya kadar bitmezdi. Mimar olmak istiyorsanız zorlu ve yorucu bir eğitim sürecinden geçeceğinizi bilmelisiniz. Proje teslimlerinde yapacağınız çizimler ve maketler yüzünden günlerce uykusuz kalacağınızı unutmayın. Bilgisayar mühendisi olan ev arkadaşım dizi, film izlemekten yorulup gece 12-1 gibi yatardı genelde. Ben ise her tasarım dersi öncesi yani haftada 2 kere sabah 5-6 ya kadar çizim yapardım. Bu durum bana özgü değil, tüm mimarlık fakültelerindeki öğrenciler aşağı yukarı aynı şekilde çalışır. Mimarlık ders programı çok yoğun olduğu için boş vaktiniz nadir olur. Verilen ödevleri yetiştirmek ve okulu 4 yılda bitimek için başka çareniz yoktur. Öyle zamanlar olacaktır ki hem yorgunluktan hem de eve gidip gelmekle vakit kaybetmemek için okulda uyumaya başlayacaksınız. Final zamanları yastığım ve battaniyemle okuldaki stüdyolarda uyuduğum çok olmuştur.

Mimarları iş hayatında neler bekliyor? Mimar maaşı yüksek midir?

Mimar olmak pek çok kişiye göre havalı bir meslektir. Mimarlığın neden bu kadar havalı olduğunu ben de bilmiyorum. Bana sorarsanız çok da havalı değil ve mimar olan kişiler de gayet sıradan insanlar. Sanırım bir mimarı havalı kılan tek şey entelektüel oluşudur. Ki entelektüel altyapının oluşması mimarlığın eğitiminden kaynaklanmaktadır. Bir mühendis bir sergiyi gezerken gördüğü heykel için " ya ne var bunu ben de yaparım." derken bir mimar ise o eserin hem nasıl bir uğraş sonucu yapıldığını bilir hem de içerdiği kavramsal mesajı anlamaya çalışır. Sanat galerilerinde bir tabloya ya da başka bir esere uzun uzun bakıp konuşan kişilerin mimar olma ihtimalleri mühendis olma ihtimalinden her zaman yüksektir bunu unutmayın. Mimarlık sizin sanata açılan kapılarınızdan biri olacaktır kesinlikle. Fakat tüm bu entelektüel birikim iş dünyasında sizin hiçbir işinize yaramaz. Türkiye'de yeni mezun bir mimar çoğu mühendisten daha düşük ücretle işe başlar. Proje teslim zamanlarında mimarlar saatlerce mesai yaparlar. Özel sektördeki firmaların çoğu mesai ücreti ödemez. Mimarlık genelde küçük (5-10 kişilik) ofislerde yapıldığından sigorta primleri de çoğu zaman asgari üzerinden ya da aldığınız maaştan daha düşük değerler üzerinden yatar. Ancak büyük ve kurumsal şirketlerde haklarınızı düzgün biçimde elde edebilirsiniz. Malesef inşaat sektöründeki sömürü düzeni direkt olarak işin içinde olan mimarları da etkilemektedir. Mimar olarak mezun olduktan sonra yapabileceğiniz şeyler şunlardır:

- Mimarlık ofislerinde mimar olarak çalışmak,
- Devlet kurumlarında, belediyelerde, bakanlıklarda vs. memur olarak çalışmak,
- Üniversitelerde akademisyen olarak çalışmak,
- Kendi mimarlık ofisinizi açıp kendi işinizin patronu olmak,
- Freelancer olarak proje bazlı çalışmak.

Yukarıdaki tüm seçeneklerin kendine göre avantajları-dezavantajları vardır. Her durumda çok çalışmanız, çok okumanız, çok araştırmanız gerekmektedir. Mimarlık, gelişen yeni teknolojilerle birlikte sürekli olarak değişen bir meslek. Günceli yakalamak için temponuzu hiç düşürmemelisiniz. Şimdiden kolay gelsin.

(Not: Arkadaşlar, gelen yorumlara ayrıntılı cevaplar vermeye çalışıyorum. Mimarlıkta üniversitenin önemi? İşe alınmada portfolyonun önemi? Mimarlık bölümü neden zor ve yorucudur? Yeteneksizlikten dolayı dersten kalınır mı? Mimar olmak için hangi derslerde başarılı olmak gerekir? Mimarlık bölümünde hangi sayısal dersler vardır? gibi soruların cevaplarını yorumlarda bulabilirsiniz.)

İlgili Yazılar:

226 yorum:

  1. Mimar olmak icin iyi cizim yapmak gerekmedigini ogrenince bi uzuldum. Yazi cok iyi olmus :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. yazıda da belirttiğim gibi iyi çizim veya eskiz yapmak sadece avantaj sağlar ama şart değildir. zaten zamanla herkes kendini geliştirip tasarım fikirlerini çizimlerle ifade edecek seviyeye geliyor.

      Sil
  2. Çok zor görünüyor, kolay gelsin size. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mimarlık gerçekten zorlu bir yol, teşekkür ederim.

      Sil
  3. Yazınız için teşekkür ederim hakikaten çok yardımcı oldu. Sanırım bu saatten sonra sadece hangi üniversiteye gitmek istediğime karar vereceğim. Yeteneğe lüzum olmamasına sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. tasarım yapmayı, 3 boyutlu düşünmeyi seviyorsanız mimarlık iyi bir tercih.

      Sil
  4. Mimarliktan soğudum şuan ben üniversitede iyi zamanlar gecirmek istiyorum sabah 5lere kadar sabahlayamam artik baska meslekler dusunucez..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diğer bölümlerle kıyasladığımda üniversitedeki en zor bölümlerden birinin mimarlık olduğunu söyleyebilirim. mühendis arkadaşlar bizim halimize bakıp acırlardı gerçekten. özellikle dönem sonu proje teslim zamanları çok yorucudur. yaklaşık 10 gün önceden çalışmaya başlarsınız ve günlük 4-5 saat uykuyla yaşarsınız 10 gün boyunca. fakültedeki öğrencilerin yaklaşık %90'ı projeyi son gün yetiştirir. geriye kalan %10'luk bölüm ise teslim gününden önce bitirir ki bu %10'luk grup zaten bölümdeki en yüksek notu alan öğrenciler olur genelde. tabii tüm bu zorluklar iyi vakit geçirmenize engel değil arkadaşlar. mimarlık okurken elbette rahat geçirdiğiniz zamanlar da olur ve bol bol sosyalleşmeye vaktiniz olur. kısacası çalıştığınız zaman geceli gündüzlü çok çalışırsınız, eğleneceğiniz zaman da sonuna kadar eğlenirsiniz. kendinize düzenli bir çalışma programı belirlediğinizde üstesinden gelemeyeceğiniz bölüm yoktur. yeter ki severek çalışın.

      Sil
  5. Mimarlikta universitenin onemi ne kadar sizce? Bi odtu den mezun olan kisi nerden baslar bu meslege bi akdeniz universitesinden mezun olan nerden baslar. Cevaplarsaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  6. Mimarlikta universitenin onemi nedir peki? Bi odtuden mezun olan kisi nerden baslar, bi akdeniz universitesinden mezun olan nerden baslar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bildiğiniz gibi üniversitenin adı sadece mimarlıkta değil her meslekte önemlidir çünkü bu isim sizin aldığınız eğitimin kalitesini ifade etmektedir. iş hayatına atıldığınızda üniversitenin ismi sizi sadece bir ya da iki adım ileriye veya geriye götürür diyebiliriz. ilk adımlardan sonrası sizin okulda edindiğiniz bilgi ve becerilerinizin ne kadar iyi olduğuna bağlıdır. mimar olarak iş başvurusunu özgeçmiş ve portfolyonuzla yaparsınız. özgeçmişin ne olduğunu herkes biliyordur. portfolyo ise okul hayatınız boyunca yaptığınız projelerin özet bilgilerinin ve görsellerinin olduğu bir çeşit kitapçıktır. mimarlıkta işverenler her zaman portfolyoyu incelerler ve önem verirler. okulda yaptığınız projelerden oluşan portfolyo aslında sizin mimarlık anlayışınızı yansıtır ve bir iş başvurusunda öne geçmek için iyi bir portfolyoya sahip olmalısınız. portfolyonuz iyiyse (yani okulda yaptığınız projeler iyiyse) nerden mezun olursanız olun isim yapmış üniversite mezunlarının önüne geçebilirsiniz. mimarlık bölümünün diğer güzelliği de rekabete oldukça açık bir alan olmasıdır. her sene öğrenciler için açılan pek çok ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmaları düzenlenmektedir. bu yarışmalara katılmanız hatta ödüller kazanmanız iş hayatına atıldığınızda size pek çok kapıyı açacaktır. kısacası, üniversitenin ismi elbette önemlidir çünkü bu aldığınız eğitimin kalitesini de ifade eder fakat bu tek ölçüt değildir. yaptığınız projeler, katıldığınız yarışmalar ve atölye çalışmaları yani özgeçmiş ve portfolyonuz da çok çok önemlidir. iş görüşmelerinde bu ikisi sizi herkesin önüne taşıyabileceği gibi en son sıraya da gönderebilir.

      Sil
    2. daha açık bir örnek vermek gerekirse:
      ortalama bir portfolyoya sahip odtü mezunu ile akdeniz üniversitesi mezunu arasında seçim yapılacaksa odtü'lü seçilir.

      ortalama bir portfolyoya sahip odtü mezunu ile çok iyi bir portfolyoya sahip akdeniz mezunu arasında seçim yapılacaksa akdeniz mezunu tercih edilir.

      Sil
  7. Keşke tercih yapmadan önce bu yazıyı okusaydım. Mimarlığın diğer bölümlere oranla bu kadar zor olduğunu bilmiyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. malesef zor ama severseniz katlanabilirsiniz. moralinizi bozmayın.

      Sil
    2. aga bee geç kalmışsın hayatın kararmış kardeş

      Sil
  8. Mimari çizim, modelleme ve mimari çizim programları ile ilgili yardımcı olunur ggecerr@gmail.com

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar. Bu yazı bazı kişileri mimarlık okumaktan vazgeçirdi, sizin için moral kaynağı olmasına sevindim.

      Mimarlık zor bölümdür diyorum çünkü liseden alışkın olduğumuz eğitim sisteminden tamamıyla farklıdır. İlk döneminiz itibariyle siz de anlamışsınızdır farkı. Zaten afallamanız da bu farklılık yüzünden ve gayet doğal. Mimarlık bölümü zordur çünkü ders yükü ağırdır. Ayrıca fiziksel olarak da yorucudur. Saatlerce masa başında elle çizim yapmak, maket yapmak, eğilip bükülmek, maket bıçağıyla kesmek-biçmek, silikon tabancasıyla uğraşmak bazen elinizi yakmak, üzerinize peligom bulaştırmak... Bu saydıklarım mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, şehir ve bölge planlama gibi tasarım ağırlıklı bölümlerin ilk yıllar vazgeçilmez parçalarıdır. İlerleyen sınıflarda yaptığınız projeler dijital ortama kaysa da yine projenizin maketi için uğraşmanız gerekecektir. Çizim konusunda iyi değilseniz elbette beğenilmeme korkusu yaşayabilirsiniz. Fakat hem eskizin hem de el çiziminin mimari bir tekniği olmalıdır. Mimari teknikle çizim yaparsanız kendinizi kolaylıkla ifade edebilirsiniz. Teknik çizim kurallarını öğrenin, uygulayın, pratik yapın. Çizdikte gelişirsiniz. Ayrıca yaptığınız tasarımın beğenilmemesi gibi bir korkuya kapılabilirsiniz, bu da doğaldır. Mimarlık sadece okulda değil meslek hayatında da kendi yanlışlarınızı yaparak doğruyu öğrendiğiniz bir meslektir. Okulda yanlış yapma, beğenilmeme hakkınız çok fazladır. Kendi kendinize tatmin olana kadar projenizle ilgili farklı tasarımlar denemeye devam edin. Bunları hocanıza gösterip onun eleştirilerini anlamaya ve çözümler üretmeye çalışın. Siz hocanıza 1 çizim gösterirseniz hocanız onu beğenmeyebilir. Siz 5 çizim gösterirseniz onlardan birinin beğenilme olasılığı artar çünkü zaten çalıştıkça daha olgun tasarımlar ortaya çıkarmaya başlarsınız... İş hayatında ise beğenilmeme, yanlış yapma hakkınız çok yoktur. Yanlışları okuldayken yapmak en doğrusu :)

      Francis D. K. Ching'in Mimarlık: Biçim, Mekan ve Düzen (Architecture: Form, Space & Order) kitabı vardır. Okul kütüphanenizde varsa çizimlerinizi geliştirmeniz açısından incelemeniz çok faydalı olacaktır. Birinci sınıf öğrencileri için çok faydalı bir kitaptır.

      Sil
    2. Kitabi okuyacagim.ilginiz ve faydali yorumlariniz icin tesekkur ederim.

      Sil
  10. Size bir sorum daha olacak.Mimarlikta çoğu insan zor oldugu icin yetenek olmadigi için derslerden kaliyormus sizce yeteneksizlikten dolayı mi? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda da belirttiğim gibi mimarlıkta yetenek çok çok az etkilidir. Tasarım dersini ele alalım. Yeteneksizlikten kalan hiç görmedim. Az çalışıp derslere gelmeyenlerin kaldığını çok gördüm. Tasarım dersi (ya da proje dersi) mimarlıktaki en önemli derstir. Başarınız o ders üzerinden belirlenir çünkü kredisi fazladır. Bu dersin gereklerini yerine getirip, çok çalışırsanız ve devamsızlık yapmazsanız projeniz de iyi ilerler ve geçersiniz. Tüm bunları yapıp dönem sonunda vasat bir proje çıkarsanız bile dönem içindeki çabanızdan dolayı dersi yine geçersiniz... Okuldayken çok çalışan fakat bir türlü projesini yeterli seviyeye çıkartamayan bir arkadaşım vardı. Hep düşük notlarla geçerdi. Okul bittikten sonra bitirme projesiyle ulusal bir yarışmaya katıldı ve ödül kazandı...

      Şunu da unutmayın, okuldaki notlarınızı size veren bir hoca veya hoca grubu vardır. Sizin tasarım proje notlarınız başka hocalarla bambaşka şekilde olabilir. Mimarlıkta teknik anlamda bazı kesin doğrular vardır. Onların dışında kalanlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

      Sil
    2. Türkiye'de yaklaşık 45-50 bin arası mimar var. Ülkemizde yaklaşık 1600 kişiye 1 mimar düşüyor diyebiliriz... Bunlar içinde adından söz ettiren kaliteli mimar sayısı ise ancak 5-10 kişidir bence. Yetenek arıyorsanız işte yetenekli olanlar onlardır.

      Sil
  11. Değerli yorumlariniz için tesekkurler . Herkese de tavsiye ettim blogunuzu !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için ben teşekkür ederim. Mimarlıkla ilgili yeni yazılar ekleyeceğim en yakın zamanda...

      Sil
  12. Merhaba mimar olmak için genel olarak sayısal derslerimizin mi iyi olması gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Bildiğiniz gibi mimarlık bölümü sayısal puanıyla öğrenci alıyor. Bu yüzden doğal olarak sayısalda başarılı olmanız gerekir üniversite sınavında yüksek puan almak için... Peki mimarlıkla direkt ilişkili dersler hangileridir? Benim buna cevabım matematik, geometri ve fiziktir. Zaten üniversite mimarlık eğitiminde matematik ve fizik dersleri de vardır. Üniversitede matematikte türev ve integrale kadar dersler alınıyor. Tabi bu dersler mühendislik matematiği kadar zor değildir. Matematik ve geometri bilmek analitik düşünme ve problem çözme yeteneğinizi de geliştirir. Mimarlık zaten başlı başına 3 boyutlu bir problem çözümüdür.

      Fizikte de moment ve denge konuları işlenir. Ayrıca yapı fiziği diye bir ders vardır. O ders kapsamında da yapılarda gerekli olan ısı hesaplamaları yapılır ki bu da fiziğin alanına girer. Ayrıca akustik ve aydınlatma konuları işlenir. Bunlar kapsamında da ses yalıtımı, tiyatro, konser salonları vb. alanlarda akustik tasarım, aydınlatma tasarımı gibi konular işlenir. Bunlar direkt olarak fizik formulleriyle hesaplanan konulardır. Mimarlık eğitimi çok geniş kapsamlıdır. Ama mezun olduktan sonra okulda öğrendiğiniz her şeyi yapmazsınız. Mesela ben 3 yıl boyunca aydınlatma veya akustikle ilgili hiç hesap yapmadım. Bu tip hesapları yapan pek çok şirket var. Hesapları onlara yaptırıyoruz. Orada çalışanlar da mimar ya da mühendis ve artık sadece o alana odaklanmışlar. Mezun olduktan sonra hangi alana yöneleceğinizi seçmek sizin elinizde.

      Sil
  13. Merhabalar Temel tasarim mim101 dersinde ilk jürime gireceğim bana neler onerebilirsiniz ? Giyim kiyafet onemli midir? Ne sekilde davranmaliyim? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Projenizin içeriği hakkında bilgi verirseniz daha iyi yardımcı olabilirim. Temel tasarımda benim ilk jürimdeki konum, hareketin 2 boyutlu kompozisyon olarak temsiliydi. Günlük hayatta kullandığımız objelerden birini seçmiştik. O objeyi kullanırken yaptığımız hareketleri analiz edip 2 boyutlu olarak sunmuştuk... Henüz mimari projeye geçmediğinizi düşünüyorum...

      Genel olarak jürilerde herkes şık olmaya çalışır. Siz de çok paspal olmayın derim :) Ama aşırıya da kaçmayın. Önemli olan kıyafet değildir. Projenizi düzgün biçimde, eksizsiz olarak sunmanız önemlidir. Heyecanlı biriyseniz konuşacağınız cümleleri prova edebilirsiniz. Projenizi net bir biçimde tüm özellikleriyle ifade etmeye çalışın. En önemlisi ise sunacağınız projeye hakim olmanızdır. Çizdiğiniz her çizgiyi neden çizdiğinizi bilin çünkü sizin hiç dikkat etmediğiniz şeyleri hocalarınız farkedip size sorarlar. "Bunu neden yaptın?" ya da "Bunun amacı nedir?" gibi sorular duyabilirsiniz. Siz projenize ne kadar hakim olursanız sorulara cevap vermeniz o kadar kolay olur. Birinci kural yaptığınız işe hakim olmak diyelim.

      İkinci kural... Unutmayın ki hocalarınızın görüşleri önemlidir. Onların sözünü kesmeyin. Onları iyi dinleyin. Hatta bir arkadaşınız size yapılan yorumları not edebilir çünkü siz heyecandan size yapılan yorumları unutabilirsiniz :) Hocalarınızla laf dalaşına girmeyin. Sizin projenizde çok beğendiğiniz bir yeri onlar beğenmeyebilir ve sizi eleştirebilirler. Eleştirileri anlamaya çalışın. Kafanızın dikine gidip laf dalaşına girmeyin... Jüriler mimari anlamda gelişiminizin için çok çok önemlidir. İyi faydalanmaya çalışın.

      Üçüncü kural... Projenize yapılan yorumları kişisel algılamayın ve moralinizi bozmayın. Jürilerde projeler eleştirilir, kişiler değil. Projeniz ne kadar kötü yorum alırsa alsın sakın üzülüp ağlamayın :) Jüride çok yanlışınız olması jüriden sonra çok şey öğrenmiş olduğunuzu gösterir. Kötü geçen jüriden sonra karamsarlığa kapılmayın çünkü daha yolun başındasınız. Bizim zamanımızda sizin saatler harcayıp yaptığınız maketi beğenmeyip parçalayan hocalar vardı. Her şeye hazırlıklı olun :)

      Sil
    2. Ayrıca jüri için sizden istenen paftaları, maketleri eksiksiz olarak hazırlayın. Eksik malzemeyle jüriye çıktığınızda projenizi karşı tarafa iyi anlatamazsınız. Unutmayın ki mimarlık, görsel ve 3 boyutlu olarak ifade edilen bir disiplindir. Sözlerle anlattığınız her şeyin görsel olarak da desteklenmesi gerekir. En iyi pafta, karşısına geçtiğinizde kendi kendini anlatan paftadır.

      Sil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılan işlerin en muğlak olduğu dönemdesiniz. Bu dönemde neyi nasıl yapacağınızı bilememeniz, başkalarının yaptığını doğru sanıp kendi işlerinizi beğenmemeniz normal. Biz de zamanında aynı yollardan geçtik. Mimarlığın ve tasarımın sihirli bir formülü yok maalesef...
      Jürinin kaç dakika süreceği öğrenci sayısına bağlıdır. Ama 15 dakikadan az sürmez genelde... Bizim okuldaki jürilerde derse giren tasarım hocalarına ek olarak 3-4 tane de misafir hoca veya dışardan gelen mimar olurdu. Tabii birinci sınıfta çok da kalabalık bir jüri beklemeyin. İlerleyen dönemlerde daha zorlu ve kalabalık jüriler olacaktır.

      Sil
    2. Son bir not. Sadece kendi jürinize girip gitmeyin başkalarının jürilerini de dinleyin. Başkalarının yaptığı hatalardan siz de çok şey öğrenirsiniz.

      Sil
  15. Peki . Degerli deneyim ve bilgileriniz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar sizce mimarlik Fakültesinde olanlar spor Klüplerine zaman ayirabilir mi? Sizce bir sorun yaratir mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Umarım jüriniz iyi geçmiştir. Üniversitede ilk yıl hazırlık okurken dağcılık ve kaya tırmanışı kulübündeydim. Bölüme başlayınca ilk birkaç hafta devam ettim sonra bırakmak zorunda kaldım. Çünkü haftasonları çok fazla ödev oluyordu. Ama Go oyunu kulübüne devam edebildim. Ayrıca bölümde halk oyunları ve dans kulüplerinde aktif faaliyet gösteren arkadaşlarım vardı...

      Siz istediğiniz kulüplere üye olup başlayın zaten yürüyüp yürümeyeceğini anlarsınız :) Olay biraz da sizin düzenli, disiplinli biri olup olmadığınızla alakalı.

      Sil
  17. Temenniniz için teşekkürler. Umarım :-D

    YanıtlaSil
  18. yazıda belirttiniz her sey gercekmiş. uykusuzluk,yetişmiyor yapışmıyor kelimelerinin coklugu. haklısınız!!! iilk jürıde korkulacak bır sey yokmus kalabalık olmuyor dediğiniz gibi.en kötüsü sabahlamanıza rağmen çıkan ürünün beğenilmemesi... temel tasarım dersi kabiliyeti sizce nasıl geliştirilebilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendi okuduğum dönemde başımdan geçenlerin aynısını aktarmaya çalışıyorum. ilk yıllarda herkes benzer sorunlarla boğuşuyordu. demek ki hala değişmemiş :)

      temel tasarım dersinde başarılı olmak için temel tasarım ögelerini ve ilkelerini iyi bilmeniz ve uygulamanız gerekir. ayrıca bu konuyla ilgili kaynak kitaplar okuyabilirsiniz. hocalarınıza danışırsanız size kitap önerebilirler diye düşünüyorum.

      en önemlisi de iyi örnekleri bulup incelemelisiniz. mimarlık ve tasarım eğitiminde "görmek" çok önemlidir. ne kadar çok örnek görürseniz ufkunuz o kadar çok genişler. örnekleri sadece görmek de yetmez inceleyip analiz etmelisiniz. neden iyi olduklarını araştırmalısınız. iyi örneklerde tasarım ögelerinin ve ilkelerinin nasıl kullandıklarını anlamaya çalışın... yalnız şunu da unutmayın iyi ve kötü örnekleri tespit etmek de ustalık gerektirir. size verilen ödevlerle ilgili anahtar kelimeleri aratarak bile pek çok örneğe ulaşabilirsiniz.

      mesela şekilleri kullanarak renk kompozisyonu yaptığınızı söylemiştiniz. şekillerin kimliğini bozmadan. bununla ilgili en güzel örnek mondrian'ın çalışmalarıdır. el lissitzky'ye de bakabilirsiniz. bu kişilerin temsil ettikleri "de stijl" ve "suprematism" akımlarını inceleyebilirsiniz. bunları sadece google'da aratsanız bile çok güzel örneklere hemen ulaşabiliyorsunuz.

      Sil
  19. Önerileriniz icin Teşekkürler cok yardimci oldunuz fakat korktugum basima geldi ve çok kotu notlar aldim. Neden kötü aldigimi bwnde bilmiyorum fakat oldu işte😎� sizce depresyona girip neden ben arkadaslarimdan kötü aldim moduna mi girmeliyim?😎� Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatalarınızın farkına varıp düzeltmek için uğraşırsanız zamanla notlarınız yükselecektir merak etmeyin... Sınıftaki en düşük not sizin mi? O notu alan sadece siz misiniz? Yoksa notunuz sadece arkadaşlarınıza göre mi düşük? Depresyona girmenize gerek yok. Diğer dersleriniz nasıl?

      Sil
  20. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok çalışmanız lazım :) çiziminizi geliştirmek için size bahsettiğim Francis D. K. Ching'in kitabını inceleyin derim. Arkadaşlarınızla fikir alışverişi yapmayı deneyin.

      Sil
  21. Merhabalar sizce yapilan ödev ve paftalarda işçilik neden bu kadar önemli? Tasarım fikrinin ön planda olmasi gerekmez mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tüm mimarlık öğrencilerinin kafasındaki en büyük soruyu sordunuz. mimarlıkta ve diğer tüm tasarım alanlarında işçilik ve sunum her zaman önemlidir. hem okulda hem de iş hayatında sunum ve işçilik her zaman çok önemlidir. çünkü tasarım fikrini düzgün şekilde sunmayı bilmek de mimarın en önemli görevlerinden biridir. kaldı ki ilerde sizin çizdiğiniz projeler, yaptığınız modeller birebir inşa edilecek asıl o zaman işçiliğin ne demek olduğunu anlayacaksınız :) bu disiplini erkenden kazanmanız sizin yararınıza olur.

      kötü sunum ve işçilik, mükemmel bir tasarımı çöpe gönderebilir. iyi sunum ve işçilik ise ortalama bir tasarımı göklere çıkarabilir... malesef bunlar mimarlığın gerçekleri. mimarlık = şov denklemi hem okulda hem de iş hayatında her zaman geçerliliğini korur. özellikle iş hayatında müşteriler tasarım fikrinden çok projenin görünüşüne önem verirler. bu yüzden de projeyle alakası olmayan renderlar ortalıkta dolaşır durur...

      okulda pafta veya maketlerde kötü işçilik yapmak size puan kaybettirir. mesela cc alacakken dc alırsınız. ama iş dünyasında kötü işçilik ve sunum size projeyi kaybettirir. çünkü aynı proje için öneri sunan sizden başkaları da olacaktır...

      siz pafta ve maketlerinizde elinizden geldiğince işçiliğe önem gösterin. böylece projenizin ifadesi de güçlenecektir.

      Sil
  22. Bir sorum daha olacak! Sizce temel tasarim derslerinin mimarliga yada yaraticiliga dominant bir etkisi var mi ? Yoksa sadece disiplin ve el becerisi icin mi ? Is hayatinda yeri var midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adı üstünde "temel" tasarım... temeliniz sağlam olmadan ne mimarlık yapabilirsiniz ne de tasarım. yaratıcılığa elbette etkisi vardır. şöyle düşünün ki yeni bir dil öğreniyorsunuz ve ilk öğrenmeniz gereken şey o dilin alfabesidir. işte temel tasarım da bu işin alfabesidir. önce harfleri öğrenirsiniz, sonra kelimeleri sonra gramer kurallarını... her aşama geçtikçe daha spesifik hale gelecektir. ilerleyen aşamalarda zorlanmamak için temel tasarıma iyi hakim olmak şarttır. yaratıcılığın temelinde de temel tasarım kurallarının verimli kullanılması yatmaktadır bence...

      temel tasarımın her şeyin başı olduğunu söylediğime göre iş hayatında yeri var mıdır sorunuza cevap vermeme gerek yok sanırım :)

      Sil
    2. http://www.gecelikgunluk.com/2016/12/mimarlik-ogrencilerine-tavsiyeler.html bu yazıda bahsettiğim tasarım elemanları ve ilkelerini iyi kullanmadan etkili tasarımlar yapmanız zordur.

      okulda alabileceğiniz en kötü eleştiriyi de söyleyeyim. 3. sınıfta bir jüriye çıktığınızı düşünün, hocanız paftaya bakıyor ve "bu projenin temel tasarım yönünden sorunları var." diyor. temel tasarımın eksikliği her zaman hissedilir... hem iki boyutta hem üç boyutta tasarım yaparken temel tasarım ilkeleri her zaman yol gösterici olacaktır.

      okuyun, araştırın, çizin, bu işi öğrenin. başka yolu yok...

      Sil
  23. Kesinlikle haklısınız! Fakat açıksozlu olmak gerekirse henuz temel tasarım derslerinin mantığını çözümedim yaparken eglenceli fakat bir o kadarda degisik bi tarafi var. Insani dusunmeye zorluyor bir kere. En zoru da ne yapacagina karar verememek!

    YanıtlaSil
  24. kararsız kaldığınızda yazarak düşünme yöntemini uygulayın derim. "kararsız" kaldığınıza göre kafanızda birden fazla seçenek vardır. hepsini yazın. mesela 5 madde yazdınız diyelim. bunları oylayın ve hangisinin daha değerli olduğunu bulun. ya da kafanızda 5 fikir varsa hepsini uygulayın. en sonunda hangisinin en iyisi olduğuna siz kendiniz ya da hocanızla karar verebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  25. önerinizi uygulayacağım. ilk bölüme geldiğim zaman '' zor degildir ya abartıyorlar calışmıyorlar dedim'' sonra sıtenizi gördüm ve öneriler almaya başladım. fakat ne kadar soru sorup öneri alsamda bu bölümde tecrübe ve ortama adapte olmak önemli bence . ve kesinlikle haklısınız odev yükü gercekten agır bir bölüm ona ragmende sevilince anlayınca yapılabilecek bir bölüm ? ve ben bu sefer size en önemli soruyu soruyorum genel olarak mimar öğrencileri hayattan bezmiş oluyor ben dahil sizce bunun sebebi dersi geçememe korkusu mu ödevi maketi
    yetiştirme baskısı mı ?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bana göre hayattan bezmiş olma durumunun en önemli sebebi bölüme henüz adapte olamamanızdır. ilk birkaç dönem böyledir. ne yapacağınızı bilemezsiniz, kararsızlıktan bıkkınlık gelir, çizdiğiniz şeyleri beğenmezsiniz, üstüne bir de fiziksel yorgunluk eklenir... hayattan bezmek için yeterli sebepler :) dersi geçememe, projeyi yetiştirememe korkusu da cabası...

      temel tasarım sonrası mimari tasarıma geçince de bu durum birkaç dönem devam eder. zorluk olarak mimari tasarım da altta kalmaz merak etmeyin. onun da bir alışma süreci oluyor. şu an elle mi çizim yapıyorsunuz bilmiyorum ama bizim zamanımızda 3. sınıfa kadar elle çizim yapılıyordu. sonra autocad'e geçmiştik. autocad'i öğrenmek, dijital ortama alışmak da zorlu bir süreç. yavaş yavaş hepsini geçeceksiniz.

      Sil
    2. benim kendimi en rahat hissettiğim dönem 4. sınıf olmuştu.

      Sil
  26. Oyleyse mimarlık her zaman zor ! :-D

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar, benim de yarın temel tasarım dersinden jürim var ilk jürim olacak ve yaptığım şeyi nasıl sunacağımı hiç bilmiyorum, bizim konumuz düzlemsel ve çizgisel elemanlarla yapıştırıcı kullanmadan üç boyutlu bir kompozisyon yaratmak ve daha kötüsü projemden de memnun değilim pek. Ne gibi cümleler kurabilirim yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, geç cevap verdiğim için kusura bakmayın. umarım jüriniz iyi geçmiştir.

      ilk defa jüriye çıkacaklara verebileceğim tavsiye, önceden prova yapmanızdır. projenizi her yönüyle nasıl anlatacağınızı yazarak çalışın. sonra yazdıklarınız üzerinden prova yapın. sunum esnasında da yazdıklarınızı elinizde tutup ara ara bakabilirsiniz. ilk sunumlar çok heyecanlı olduğu için unutma ihtimaliniz var. önceden çalışarak sunuma çıkarsanız faydalı olacaktır. projenizden memnun değilseniz, sunumuzun bittikten sonra projede zayıf olduğunu düşündüğünüz yerleri hocalara sorun, fikirlerini alın.

      Sil
  28. merhabalar genelde autocad dersi kacıncı sınıfta alınıyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      2. ya da 3. dönemde autocad dersleri veriliyor genelde. Okula göre değişir. Bazı okullar hiç autocad dersi vermiyor. Siz kendiniz de öğrenebilirsiniz. İnternette pek çok eğitim videosu var.

      Sil
  29. Merhabalar güzel sanatlar tasarım ve mimarlık fakültesine dahil olan biri turkiyedeki mimarlık veya mimarlık mühendislik fakültelerinden birine geçiş yapabilir mi? Bir fark var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. üniversiteler arası yatay geçiş mümkün fakat bazı şartları sağlamanız gerekiyor. Bu şartları iyi araştırmanız gerekir. şu kaynakta bazı bilgiler mevcut: http://hayatbirsinav.com/yatay-gecis-nasil-yapilir.html fakat siz kendiniz de iyice araştırın. üniversiteler arası yatay geçişte en çok bilinen şartlar şunlar:

      1- Üniversiteye yerleştiğiniz yıl geçmek istediğiniz üniversite ile sizin aldığınız puan arasında maksimum +15 -15 arası bir puan olmalı.
      2- Okuduğunuz üniversitedeki not ortalamanız en az 2.00 olmalı.
      3- Okuduğunuz üniversitede alttan kalan bir dersiniz olmamalı.

      Fakat siz yine de güvenilir kaynaklardan güncel şartları öğrenin derim.

      Benim zamanımda özel üniversiteden ve başka devlet üniversitelerinden bizim okuldaki mimarlık bölümüne geçiş yapan arkadaşlar vardı...

      Geçiş yapabilmek için senin bağlı olduğun fakültenin ismi ile geçiş yapmak istediğin okuldaki fakültenin aynı isme sahip olması gerektiğini zannetmiyorum. Çünkü puanı ve not ortalaması tutan öğrenciler farklı bölümlere bile geçiş yapabiliyorlar.

      Sil
    2. yök'ün yatay geçişle ilgili yayınladığı şu linke bakarsan daha faydalı olacaktır sanırım http://www.yok.gov.tr/web/ogrenci/yatay-gecis

      Sil
  30. mimarlık okurken maket yaparken kullanılan pafta, karton, yapıştırıcı... gibi kırtasiye malzemelerinin ücretleri ortalama ne kadar tutuyor, Ve üniversitedeyken aynı zamanda bölümümüzle ilintili bir işte çalışabilir miyiz?(vakit ve iş olanağı açısından)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel bir konuya değinmişsin. mimarlık bölümü çok maliyetli bir bölümdür. kırtasiye malzemeleri için net bir fiyat veremem çünkü çoğu malzeme zamanla eskiyor ve yenisini almak zorunda kalıyorsunuz. fakat mimarlık bölümüne ilk başladığınızda ortalama 200 liralık bir harcamanız olacaktır... her dönem proje teslimleri için maket ve pafta maliyetleri de yaklaşık 200 lira tutar... mesela ben 3. sınıftayken sadece pafta çıktılarım 240 lira tutmuştu. pafta sayısı ve kağıt kalitesine bağlı olarak çıktılar çok pahalı tutabiliyor. mimarlık bölümü okurken yıllık malzeme harcamanız rahatlıkla 500 lira civarı olacaktır.

      mimarlık bölümünde okurken parttime olarak bir işte çalışmak bence çok zor. dersler ve ödevler zaten bütün vaktinizi alacaktır. boş vakitlerinizde dinlenmek istiyorsunuz. ilk yıllarda ders yükü fazla olduğu için dışarda çalışmak zaten pek mümkün değil. fakat son sınıfta ders yükü azalırsa parttime çalışma fırsatı bulabilirsiniz. yakın bir arkadaşım son dönemde bir mimarlık ofisinde 3 ay parttime çalışmıştı.

      Sil
  31. Bu açıdan mimarlık beni zorlayacak gibi duruyor.
    Yanıtladığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim. yardımcı olabilmişimdir umarım.

      Sil
  32. Mimar olmak için hangi derslerde başarılı olmak gerekir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mimarlık bölümünü bitirmek için öncelikle "mimari tasarım" yani proje derslerinden başarılı olmanız gerekiyor. çünkü en yüksek krediye sahip olan dersler proje dersleridir... lisedeyken hangi derslerden başarılı olmak gerektiğini soruyorsanız da öncelikle matematik ve geometri diyebilirim. gerçi iyi bir üniversitede mimarlık okumak için tüm derslerden başarılı olup yüksek puan almak şart. son yıllarda mimarlık bölümü puanları yükselişte diye biliyorum.

      Sil
  33. peki sonunda okulu bitirdiğimizde değicekmi o kadar çalışmanın ardından iyi kazanacakmıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her sektörde olduğu gibi mimarlıkta da okulu bitirir bitirmez büyük paralar kazanmak çok zor. hatta mimarlık mezunları diğer pek çok mühendisliğe göre daha az parayla işe başlıyorlar. mimarlık mezunu birinin iyi kazanması için en az 3-4 yıl tecrübeye edinmesi lazım. kısacası ilk yıllar tecrübe edinip düşük ücretlerle çalışılıyor. zaman geçtikçe kazancınız iyi bir noktaya ulaşacaktır.

      Sil
  34. Merhaba ben guzel sanatlar lisesi öğrencisiyim resim bölümü öğrencisiyim güzel sanatlar lisesinin eğitimini az çok biliyorsunuzdur ve burdan mimar çıkmanın zorlugunuda biliyorsunuzdur iç mimarlık iyi hoş çok iyi ama mimarlık istediğim için yazlarida çalışıyorum hemde fazlasıyla gerçi daha 9 sınıfın ama gerçekten mimarligi istiyorum evet zor bir meslek ama her bir isin zorlugu var farkli zorluklar olsa dahi benim babamda mimardi ama ben 7 yaşındayken vefat ettiği için onun gibi iyi bir mimar olmak istiyorum ve cidden cok ugrasiyorum yani demek istediğim şimdiden nasıl çalışmam gerekli evet çok calisicami biliyorum ama şimdiden nelere önem vermeliyim lütfen önemli olabilecek bilgi verirseniz benim için çok iyi olur lise öğrencisi olduğum için derslerden örnek verin demiyorum üniversite için neler araştırmak lazım hangi derslere önceden bakiyim nelere hazirlik yapıtın onları merak ediyorum .Bu arada fazla konuştum kusura bakmayı çok güzel yazmışsınız tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle iyi bir üniversitede mimarlık okumak için üniversite sınavında sayısal puanlarınızın yüksek olması gerekiyor. yani matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji konularını çok iyi bilmeniz gerekiyor. iyi bir mimarlık bölümüne yerleşmek için de sıralamada ilk 30bine girmelisiniz.

      Sil
  35. Ve soruma cevap verirsrniz gercekten benim icin cok onemli

    YanıtlaSil
  36. Merhaba!
    Tercih zamanı yaklaşıyor ve mimarlık okumak istiyorum. Bloğunuzu sınava çalışırken keşfettim ve mimarlık hakkındaki yarım yamalak bilgilerimi bütünleştirdi. O yüzden size teşekkür ederim. Artık mimarlığı tercih etmek istediğimdeb eminim fakat ailemin bazı endişeleri var. Okul bittikten sonra açıkta kalmamdan, iş bulamamamdan yada o kadar emekten sonra düşük maaşla çalışmamdan korkuyorlar. Sizce de ciddi bir emek sonrası iş bulamama ihtimali var mıdır? Daha doğrusu okul bittikten sonra bizleri neler bekliyor olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selamlar,
      okul bittikten sonra iş bulamama ihtimalin bence yok. çünkü bildiğin gibi türkiye'deki en aktif sektör inşaat sektörü ve tüm ülke ekonomisini de ayakta tutuyor bu sektör. bizler de mimar olarak bu inşaat sektörünün bir parçasıyız ve her daim iş bulma imkanımız olacaktır. şayet ilerde büyük bir ekonomik kriz yaşanır da inşaat sektörü çöküş yaşarsa (tıpkı geçen yıllarda ispanya ve yunanistan'da olduğu gibi) o zaman mimarlar için de tehlike çanları çalmaya başlar...

      işin kötü tarafı mimar olarak iş bulma şansımız her zaman olsa bile piyasada başlangıç ücretleri malesef çok düşük. mimarlar mühendislere göre çok daha düşük ücretlerle işe başlıyorlar. mimar olarak iyi para kazanmak için en az 4-5 yıl tecrübe edinmek gerekiyor.

      Sil
  37. Lisede ders notlarımız ve sınavlar dışında hangi liseye gittigimizin but onumi Varim

    YanıtlaSil
  38. Hangi liseye gittigimzin bir onemi varmi dersler iyi olduktan sonra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mimar olmak için hangi liseye gittiğinizin önemi yok. önemli olan sayısal bölüm öğrencisi olmanızdır.

      Sil
  39. Belki klişe bir soru olacak ama iç mimarlık ve mimarlık arasındaki en önemli farklar nelerdir? Ve iş bulma imkanı açısından ne gibi farklar var ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mimarlık, bir yapının bütünüyle tasarımından inşa edilmesine kadar geçen tüm süreçleri kapsamaktadır. İç mimarlık ise, adı üzerinde, tasarlanmış bir yapının iç mekanlarının tasarlanmasını kapsamaktadır.

      Her iki disiplinin ortak noktaları olduğu gibi farklılaşan yönleri de vardır. Örneğin, temel tasarım prensipleri her iki disiplinde de önemli bir yer tutar. Fakat iç mimarlar mobilya tasarımına önem gösterirken, mimarlar yapının statik durumuyla daha çok ilgilenirler ve buna yönelik eğitim alırlar. Ayrıca hem mimarlar hem de iç mimarlar zaman zaman birbirlerinin alanına da girebilmektedirler.

      İş bulma açısından her iki disiplin de eşit imkanlara sahipmiş gibi görünse de aslında mimarların iş bulma imkanları daha fazladır çünkü mimarlık daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. İç mimarlık ise daha özelleşmiş bir alandır. Mimarlık eğitiminin kazandırdığı sayısal ve analitik düşünebilme gibi nitelikler sayesinde mimarlar, inşaat şirketleri, mimarlık ofisleri, bankalar, gayrimenkül şirketleri ve büyük çaplı şirketlerde değişik pozisyonlarda iş bulma şansına sahiptir. İç mimarlar da yine inşaat ve mimarlık şirketlerinde iş bulabilmektedirler. Bunlara ek olarak mobilya tasarım ve üretim şirketlerinde de çalışabilmektedirler.

      Sil
  40. Merhaba tercih dönemine girmek üzere olan biriyim sınava çalırken mimarlik düşünüyordum ve açıkçası mimarlikla ilgili her yazıda zorluğu anlatıldığından dolayı kafam karışmasın diye hiç bir arastirma yapmadım yıl içinde. Şuan araştırıyorum ve zor şartlarından, hiç bir zaman hak edilen değerin maaşın vs alınamadığı yazıyor her yerde. Ödüm kopuyo sırf bu yüzden eczacılığa yönelmek üzereyim. 23 bindeyim mimar sinan veya yıldız teknik geliyor şuan. Sizden ne bekliyorum bilmiyorum ama aşırı derecede kararsızım. Önerilerinizi yazarsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mimarlıkla eczacılık arasında çok fark var. öncelikle ne istediğinize iyi karar verin. mimarlık yazacaksanız her türlü kötü koşulu kabul ederek zaten yazarsınız. ve dünyanın en zor bölümlerinden birini okursunuz ve hak ettiğiniz değeri göremezsiniz... eczacılık okursanız da muhtemelen eczane açar ve hayatınızın sonuna kadar o dükkanda çalışıp güzel para kazanırsınız... tercih sizin.

      Sil
  41. Merhaba lar!!!yeni aoutocad dersi alacak biri olarak soruyorum ilk olarak ne tür bir bilgisayar almaliyim ekran kartı ve işletim hızı yüksek olanlardan mi ve uygun fiyatta onerebileceginiz bir bilgisayar var mi? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Mimarlar için bilgisayar hızı önemlidir. Gerek 2 boyutlu gerekse 3 boyutlu programları akıcı bir şekilde kullanmak istiyorsanız alacağınız bilgisayarın özellikleri iyi olmalıdır. Mimarlık öğrencileri için bilgisayar seçiminde en önemli noktalar sırasıyla işlemci, bellek (ram) ve ekran kartı olmalıdır. Bu üç bileşenin hızlı ve yüksek kapasiteli olması önemlidir. Mimarlık öğrencilerine tavsiyem sadece Autocad kullanacaklarını düşünerek bilgisayar almamalarıdır. Çünkü autocadle beraber 3 boyutlu modelleme programları da (sketchup, rhino, revit vb.) kullanmanız gerekecek. Ayrıca photoshop veya illustrator gibi programlar da kullanacaksınız. İlk yıl bunlarla çok işiniz olmasa da 2. yıldan itibaren bu programları kullanacaksınız. Bilgisayar seçimi bütçeyle alakalı olduğu için çok farklı alternatifler üretilebilir. Ama en düşük özellik olarak i5 serisi Intel işlemciler düşünülmelidir. Hız olarak da 3 GHz altına inmemek iyi olacaktır. Bellek yani ram olarak da en düşük 8 GB kullanılabilir. Ama bana sorarsanız 16 GB kullanmak çok daha iyi olacaktır. Ekran kartı için pisayada çok alternatif mevcut. Benim önerim en düşük 2gb'lık ya da 4gb'lık 256bit ekran kartlarını tercih etmenizdir. Bu özelliklere sahip bir bilgisayar mimarlık eğitiminiz boyunca sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

      Sil
  42. merabalar.. ben 15 yaşındayım ve kendimi bildim bileli mimar olmak istiyorum. hatta bunun için biraz erken olsa da araştırmalara başladım. bir çok yazı okudum, videolar izledim. bu işin zorluklarını da biliyorum ve buna rağmen hala çok istiyorum. ve bu yazıyı okuduğum zaman anladım ki ben gerçekten mimar olmak için doğmuşum diyebilirim.. çoğu özelliğim bir mimarın olması gerektiği gibi diye düşünüyorum.. en büyük hayalim gerçekten mimar olmak.. teşekkürler yazı için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mimar olmak için bu kadar kararlı olmanız bence çok güzel. Umarım istediğin üniversiteyi kazanırsın ve mimar olma yolunda ilk adımı atarsın... Ayrıca sana bir sorum var. "Çoğu özelliğim bir mimarın olması gerektiği gibi" derken hangi özelliklerini kastettin acaba? Biraz açıklayabilir misin?

      Sil
  43. Merhabalar, ben Medipol mimarlık kazandım fakat özel üniversite mezunu bir mimarın sektörde ne kadar değer göreceğinden şüphe duyuyorum, bir de özel büro açtığım vakit ne kadar kazanabilmem mümkün acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mimarlıkta ve diğer bölümlerde üniversitenin ismi her zaman önemlidir. Medipol üniversitesi'nin mimarlığından mezun olmanın sana çok artısı olacağını sanmıyorum malesef... Şayet kendi mimarlık şirketini kurarsan kazanacağın para değişken olacaktır. İlk zamanlar az kazanırsın sonradan zaman geçip çevre yaptıkça kazancın artabilir. Ama hiçbir şeyin garantisi yok. Kendi şirketini kurup iflas eden çok arkadaşım var. Kısacası para kazanmak kolay değil. Kendi işini kurarsan çok çok fazla çalışman gerekecek unutma.

      Sil
  44. merhabalar!ben sitenizi gecen sene tam da bu zamanlarda keşfetmiştim. 1 sene oldu neredeyse ! sitenizden bol bol tavsiyeler aldım ve kazandığım en önemli deneyimim şu korkmamak hırslı olmak !mimarlığın ecele faydası yok cünkü mimarlıkta yapmakta zorlandığınız ödvler teslimler su an korktugunuz durumlar su an bende oldugu gibi zevke dönüşüyor ! bu blog sayfası benim gelişimimi görmeme yardımcı oldu tesekkur ederim ve soruma geliyorum mimarlıkta gözde ögrenci olmamın yolları nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yardımcı olabildiğime gerçekten sevindim :)
      soruna cevap veriyorum. sadece mimarlıkta değil her bölümde gözde öğrenci olmak için ilk şart notlarının yüksek olmasıdır. not ortalaman ne kadar yüksek olursa hocalar da seni o kadar çok tanır ve sever... bunun dışında mimarlığa özgü olarak, diğer derslerin kötü olsa da proje dersin iyiyse yine gözde öğrenci olabilirsin. çünkü mimarlığın ana dersi tasarım stüdyosu/proje dersleridir. bu derslerde başarılı olmak düzgün mimari tasarım yapabildiğinizin ispatıdır.

      Sil
  45. Merhaba!
    Bu sene mimarlığa kayıt yaptırmış biri olarak okulumdan memnun değilim ve yatay geçiş yaptırmak istiyorum. Bunun da ne kadar zorlu bir süreç olduğunun bilincindeyim. Not ortalamamı olabildiğince yüksek tutmam gerekiyor. Fakat üniversite ve mimaelık disiplininden habersiz olduğum için bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum. Sizce not ortalamamı nasıl ve hangi stratejilerle, hangi derslere ağırlık vererek yüksek tutabilirim? Bir de odtü gibi okullar mimarlık yatay geçişleri için portfolyo da istiyormuş. Bir mimarın portfolyosu nasıl olmalıdır? Bu portfolyo da sertbest çizimlerim de yer alabilir mi? Ve sene içinde yapacağım maketlere bu portfolyoda ihtiyacım olacak mı?
    Çok fazla soru sorduğum için kusuruma bakmayın. Bloğunuz çok faydalı, çok kullanışlı. Teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle mimarlığı kazandığınız için tebrik ederim. Yatay geçişle ilgili yök'ün yayınladığı bir yönetmelik mevcut. Yatay geçişle ilgili güncel bilgileri oradan kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Kurumlar arası yatay geçiş için hem not ortalamanız hem de üniversite sınavında ilgili alandan aldığınız puanınız önemli diye hatırlıyorum. Yatay geçişle başvuru yapmak istediğiniz mimarlık bölümünün taban puanından yüksek bir puana sahip olmanız gerekiyor diye hatırlıyorum. Dediğim gibi yönetmelikten kontrol edin ve gerekirse geçmek istediğiniz okulun öğrenci işleriyle ya da bölüm başkanlığıyla konuşup bilgi alın.

      Mimarlıkta ilk yıl not ortalamanızı yüksek tutmak için kredisi fazla olan derslerden yüksek not almanız gerekir. Her okulda derslerin kredileri farklı olabiliyor. Ama genelde temel tasarım, tasarıma giriş, teknik çizim ve yapı gibi derslerin kredisi yüksektir.

      Mimarlık birinci sınıf öğrencisi olarak portfolyo hazırlayacaksanız yıl içinde yaptığınız tüm çalışmaları koyabilirsiniz. 2 ve 3 boyutlu temel tasarım çalışmalar ı, proje maketlerinin fotoğrafları portfolyoya koyulmalıdır. Kişisel ilgi alanınız olarak serbest el çizimlerinizi de kesinlikle koymalısınız. Fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız çektiğiniz fotoğrafları bile koyabilirsiniz... Mimari veya görsel sanatlarla ilgili her türlü çalışmanız portfolyoda yer alabilir.

      Sil
    2. Umarım her şey gönlünüzce olur. Şimdiden kolay gelsin. Blogda birinci sınıf öğrencileri için faydalı olabilecek bir yazı yazmıştım. "Tasarım" kavramı üzerine. Onu okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca orada bahsettiğim ching'in kitabı da mimarlık birinci sınıf öğrencileri için çok faydalı bir kitaptır.

      Sil
  46. Merhaba. Ben Ankara'da TED Üniversitesi'nde 2. sınıf Mimarlık okuyorum ve mezun olduğumdaki kariyerim hakkında kuşkuluyum. Öncelikle ben Bilkent TOBB gibi üniversiteleri de kazanıyordum lakin gitmedim. Ama şu an geçmeyi düşünüyorum. Aslına bakarsanız Bilkent Mimarlık 3-46 bin aralığından almasına rağmen kurulalı daha 4 yıl olmuş bir üniversite bölümü ve içerisinde hiçbir profesör bulunmamakta ama okulun adı Türkiye'de ve yurt dışında zirvede. Buna karşın TED Üniversitesi Mimarlık Fakültesi akademik kadrosu tamamen ODTÜ'den profesörleri ve mimarları içeriyor ve hatta ODTÜ'deki bir profesör direkt olarak TED'de mimarlık fakültesi dekanlığı yapmaya başladı. ama alt yapısı yok, çok yeni bir üniversite henüz 5 sene olacak. ve sıralaması 24-100 bin aralığında mimarlık fakültesi. Yalnızca portfolyomun kalitesiyle üst bir üniversitedeki ortalama bir öğrenciyi geçebileceğimi bildiğimi varsayarsak buna rağmen Bilkent veya TOBB'a geçmem ne kadar mantıklı olur? Bu arada TOBB'un da hocaları iyi bir seviyede denebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelik belirtmek isterim ki TED, Türkiye'deki önemli eğitim kurumlarından biridir. Üniversitesi nasıldır bilmiyorum ama söylediğiniz kadarıyla ODTÜ'lü hocalardan oluşan bir kadrosu varmış. Bu da iyi bir mimarlık eğitimi programı uygulamak istediklerinin göstergesi diye düşünüyorum... Kafana koyduysan yatay geçiş yapmayı deneyebilirsin ama olmazsa da üzülme. Bana sorarsan TED mimarlık ile TOBB mimarlık mezunu arasında seçim yapmam gerekseydi portfolyolarına bakardım. Ama TED mimarlık (ya da TOBB) ile Bilkent mimarlık mezunları arasında seçim yapmam gerekseydi Bilkent'i seçerdim. Çünkü Bilkent isim ve kalite olarak her zaman daha iyi şeyler çağrıştırıyor. Türkiye'deki en prestijli okullardan biri. Her ne kadar mimarlık bölümü yeni kurulmuş sayılsa da akademik kadrosuna baktığımda pek çok yabancı hoca olduğunu görüyorum. Akademik kadroda profesör olup olmaması lisans eğitimi için çok da önemli bir kriter değil bence. Ben de sizin yaşınızdayken okumayı düşündüğüm tüm okulların kadrolarını didik didik etmiştim. Fakat sonradan anladım ki üniversite sadece okuduğunuz bölümden ya da akademik kadrodan ibaret değil. Üniversite bir bütün olarak pek çok olanağı içinde barındırdığı zaman verimli zaman geçireceğiniz bir yer aslında. Son olarak da şunu eklemek isterim, hocaların ünvanlarından ziyade size bilgiyi aktarıp aktaramadıkları önemlidir.

      Sil
  47. MERHABA.
    mezun olarak ilk yılım. 12. sınıfta ygs ve lys kötü geldiği için tercih yapamadım. yapmakta istemedim işin ucunda mimarlık vardı. halen nasıl çalışacağımı bazen bilemiyorum.dershanedeki dersleri sıkı sıkı dinlemeye , tutanmaya çalışıyorum. Zzaten 3 hafta önce dershanenin ilk günüydü yeni ortam yeni insanlar. sınıfıma geçince arka sıralarda sevdiğim kız oturuyordu. aynı sınıfa düşmüştük. 2 yıl karşılaşmadık hiç. şimdi o vardı aynı zamanda mimarlık...Babamın gözlerinde üniversitenin hayalini görüyorum. ne çaba nede azim var .karanlık bir yoldayım çabalarım aydınlatmaya yetmiyor.

    YanıtlaSil
  48. Merhaba ben 12. Sınıfa gidiyorum. Çizim yapmayı ve maket yapmayı seviyorum. İyi üniversitelerin puanları çok yüksek. Benim max. alabileceğim puan 300-350 ama mimar olmak istiyorum. Sizce iyi bir üniversite olmasada mimarlık seçiyim mi? Cevaplarsanız çok memnun olurum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle ben kimseye mimarlık önermiyorum. Çünkü mimarlık mesleği Türkiye'de hakettiği değeri görmüyor. Böyle olunca 4 yıl okuyup hayal kırıklığı yaşayabiliyorsunuz.

      Hangi üniversiteden mezun olursanız olun, iş bulmanız sizin portfolyonuza ve çevrenize bağlıdır. Özellikle büyük şirketlere girmek için ya çok başarılı olmalısınız ya çok iyi referanslarınız olmalı ya da çok iyi pazarlamacı olup kendinizi iyi pazarlamalısınız.

      Sil
    2. İyi bir üniversite olmasa da mimarlık seçeyim mi? Mimarlıktan başka hiçbir bölüm okuyamam diyorsan zaten puanın ne olursa olsun mimarlık seçersin. Mesela benim bütün tercihlerim mimarlıktı. Ama diyorsan ki mimarlık yerine başka bölümler de okuyabilirim,o zaman kesinlikle başka bölüm seç.

      Sil
    3. Niye boyle dedin simdi tum hayallerim suya dustu

      Sil
  49. Merhaba iyi bir şirkette mimar olarak çalışabilmek için hangi üniversitelerden mezun olmamız gerekir. Listeler misiniz? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Türkiye'deki mimarlık bölümlerini puanına göre sıralarsanız ilk 10 üniversiteden birine yerleşmek kariyeriniz için iyi olacaktır. Bunlar nelerdir? İTÜ, ODTÜ, yıldız teknik, mimar sinan, izmir yüksek teknoloji, gazi, anadolu üniversitesi, dokuz eylül vb.

      Sil
  50. Merhabalar ben proje 1 de VIR heykeltrıraşa ev tasarliyorum ama incelebilecegim bir kaynak bulamadım atölyeler ile ilgili onerebilecginiz bir yazı kitap varmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Önerebileceğim bir kitap yok. Ama Google'da Türkçe ve İngilizce anahtar kelimelerle arama yapınca pek çok kaynağa ulaşılıyor.

      Sil
  51. yazılarınızı cok faydalı buldum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim. Çok teşekkürler.

      Sil
  52. Merhaba okulu diploma projesinden dolayı yarım dönem uzatmış bir öğrenciyim.Kısmetse bir kaç hafta içinde projemi verip mezun olacağım.Bu dönemde daha önceden staj yaptığım bir firmada gönüllü olarak çalıştım hala da devam ediyorum.Malesef çok iyi eğitim veren bir okulda okumadım ve bu süreçte kendimi de çok geliştiremediğimi düşünüyorum bu nedenle sürekli olarak yetersiz olduğum hissine kapılıyorum.Kendimi tasarım ve teknik anlamda geliştirmek istiyorum.Önerilerinize açığım.teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Öncelikle okulu uzattığın süreçte çalışmış olman büyük bir avantaj... Yetersiz olduğun hissine kapılman da doğru bir davranış. Okulu bitirmek mimar olduğun anlamına gelmiyor. En az 4 yıl da iş hayatında pişmen gerekiyor. Hatta göreceksin ki okulda ögrendiklerinden çok daha fazlasını öğreneceksin. Bu anlamda kendini yetersiz hissedip öğrenmeye açık olman iyi, hangi konularda eksik olduğunu en iyi sen bilirsin, o konulara yönelebilirsin... Neyi bilip neyi bilmediğinin farkında olman gerekiyor. Okulda sadece temel eğitim veriliyor, devamını getirmek kişinin kendi elinde...

      Kendini tasarım ve teknik anlamda geliştirmek istiyorsan öncelikle mimarlıkla ilgili güncel yayınları ve web sitelerini takip etmelisin. Her konuda eğitim videoları var onları bulup çalışabilirsin. Çalıştığın yerde tasarım yapma şansın olmuyorsa boş zamanlarında yarışmalara hazırlanabilirsin.

      Sil
    2. Aslına bakarsanız burda olduğum süreç boyunca bana normal çalışan bir mimarın yapacağı her iş ve sorumluluk verildi diyebilirim.Uygulama projesi,tadilat projesi ya da mimari etüt çalışmaları yapıyordum tabi ordaki çalışanlara yer yer danışarak.Bunun dışında şantiyeye de gitme imkanım oluyordu.En çok da mimari programlar anlamında kendimi geliştirme fırsatı buldum diyebilirim.Archicad lumion , ya da photoshop gibi programları daha aktif olarak kullanmaya başladım Autocad ve sketchup ı öğrencilik zamanımda zaten kullanıyordum.
      Aslına bakarsanız tasarım anlamında bana görev verildiği için bu yetersizlik hissini yaşıyorum diyebilirim.Çünkü aktif olarak çalışan bir inşaat şirketinin bürosu ve orda yapılan tasarımlar sürekli olarak hayata geçiyor.Biri benim önüme boş bir arazi getirip buraya bu bu tasarlanacak dediğinde ya da 3 boyutta bir cephe ve ya başka birşey tasarlanmam istendiğinde bunların gerçekte uygulamaya geçeceğini biliyorum ve bu yüzden hata yapmaktan korkuyorum yaptığım şeyin uygulanabilir olması için basit şeyler üzerine gidiyorum bu da her zaman beğenilmeyebiliyor.Sorun benim tasarım gücümde ya da malzeme ve teknik bilgi eksikliğimde olabilir diye düşünüyorum.Ya da belki de dediğiniz gibi tecrübe gerekiyor.

      Sil
    3. Mimar olarak kağıt üzerinde ya da bilgisayar ekranında tasarladığın şeylerin gerçekleşecek/inşa edilecek olması insanı strese sokan bir durumdur. Özellikle mesleğe ilk başladığınızda bu hepinizin başına gelecektir. En basitinden bir evin koridorunun genişliğine karar verirken bile oradan insanların rahatça geçip geçemeyeceğini sorgularız. Ya da bir odanın boyutlarına karar verirken yatak, masa, gardırop sığacak mı diye sürekli kontrol ederiz... Tecrübe arttıkça bu gibi kararları çok daha rahat vermeye başlarız. Zaten daha önce de söylediğim gibi mezun olduktan sonra asıl gerçek öğrenme süreci başlıyor. Bu sadece mimarlık için geçerli değil. Hemen hemen tüm meslek gruplarında üniversite sonrası iş hayatında geçirdiğimiz ilk yıllar en önemli zamanlardır ve bunları iyi değerlendirmek gerekir.

      Sil
  53. merhaba yazınızı benim gibi mimar olmak isteyen bir arkadaşımla beraber okuduk. O mimarlık okurken ve sonrasında kendini zorlamak istemediğini fark etti ve bu hayalin kendisine uygun olmadığını anladı. Ama bu yazı bende daha çok çabalama isteği doğurdu. Şu an mezuna kalmış bir öğrenciyim, daha iyi bir üniversiteyi hak ettiğimi düşündüğüm için mezuna kaldım. Fakat son zamanlarda amacımı unutmuş gibiydim ve yazınızı görünce ne için çabaladığımı, neden mezuna kaldığımı hatırladım. Bana daha iyisi için daha çok çalışmam gerektiğini ve hayallerimi hatırlattığınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımın işe yaramasına sevindim. Mimarlık zor bir bölüm. Mimar olmak isteyen herkesin bu bilinçle seçim yapması iyi olacaktır.

      Sil
  54. Merhaba bende mimarlik istiyorum acikcasi emin degildim bu yazyi okuyunca ben dunyaya mimar olmak icin gelmisim dedim tesekkur ederim bu yazi icin baska bisey olmaya bile karar vermistim sunu sormak istiyorum bilkent mi itu mu odtu mu acikcasi ben odtu dusunuyorum cunku devlet ve yabanci egtim veriyor acikcasi bilkenti sundan dolayi istemiyor ingilizcem berbat ama ben yabanci dille egitim ile kendimi daha iyi gelistirebilecegimi düşünüyorum bilkenti su yuzden istemiyorum hazirlikta sinifta kalirsam diye cunku kalirsam sanirim burs gidiyor ve ailemin bunu odeyecek gucu yok itu de ankara disi zaten mimarlik yeterince para gerektiren bir bolum birde bunu baska sehirde okuyarak 3 e dorde katlamak istemiyorum ayrica hazirlik okurken calismayi dusunuyorum ve hazirlik hakkinda da bilgi verirseniz mutlu olurum simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Mimarlık gerçekten okuması pahalı bir bölüm. Şayet kendi şehrinde okuma şansın varsa bunun iyi bir fikir olduğunu söyleyebilirim.

      Mimarlıkta bilkent mi odtü mü itü mü? Bu üçü arasında çok büyük farklar yok. Hepsinin eğitimi de ingilizce. Üçünden birini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsin. Ankara'da yaşıyorsan odtü ve bilkent senin için iyi olabilir. İstanbul'a gelirsen ailenden ayrı olursun, masrafların artar ama üniversiteyi farklı şehirde okumak insana çok fazla tecrübe katıyor, bunu da unutma...

      İngilizce hazırlık konusuna gelirsek... Sen zaten bu üç okuldan birini kazanacak kadar başarılıysan ingilizce hazırlık senin için çocuk oyuncağı olacaktır. Yani geçemem diye endişelenme. Çalışırsan her türlü başarılı olursun. İngilizce hazırlıkta öğrenciler seviyelerine göre farklı kurlarda oluyorlar. Her kurun ders sayısı (dolayısıyla boş gün sayısı) farklı oluyor. İngilizce en düşük kurdan başlarsan zaten muhtemelen haftanın 5 günü derse gidersin ve başka bir yerde çalışma imkanın pek olmaz. Üst kurlarda boş günlerin olursa çalışmayı deneyebilirsin. Ama mimarlık konusunda hiç bilgin olmadığı düşünülürse mimarlık şirketlerinde çalışman biraz zor olabilir. Çevrende mimarlık-inşaat sektöründen tanıdık varsa belki bir ihtimal onların yanında biraz bir şeyler öğrenebilirsin.

      Sil
  55. Merhaba ben Güzel Sanatlar Lisesinde okuyorum ve lise 3. sınıf öğrencisiyim.Seneye sınava giriyorum ve mimar olamamaktan çok korkuyorum çünkü herhangi bir hocama ne zaman mimar olmak istediğimi söylesem "O zaman bu okulda ne işin var"diyorlar çünkü okulda daha çok sözel ders veriliyor.Benim çizmim çok iyi fakat sayısal derslerim zayıf.Bende sanırım bazı üniversitelerin mimarlığı yetenek sınavı ile aldığı için buna güveniyorum��Şuan tam olarak ne yapmalıyım hiçbir fikrim yok,tamamen kararsızlık içindeyim.Sizce mimarlığa yönelmeli miyim(sayısal dersleri 1 yılda öğrenebilir miyim) yoksa kendime yeni meslek mi bulmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Herhangi bir mimarlık bölümüne girmek için sayısal puan türünde ilk 200bine girmen gerekiyor. Aksi takdirde mimarlık bölümlerini yazamazsın. İlk 200bine girmek için de sayısal derslerinin iyi olması gerekiyor. 1 yıl uzun bir süre. Gerçekten mimar olmak istiyorsan öncelikle bir rehber öğretmeniyle görüş ve seni ihtiyaç duyacağın dersleri alabileceğin şekilde yönlendirmesini iste. Ve bir an önce çalışmaya başla... Mimarlık yetenek sınavıyla almıyor diye biliyorum. Zaten mimarlık yetenek işi değildir. Teknik çizim ve teknik bilgi işidir.

      Sil
  56. Kolay gelsin, ben suanda kendi ilimdeki bir üniversitede hazirlik öğrencisiyim. Bu sene sıralamamla Mimar Snan ve YTÜ gibi üniversitelere gidebiliyordum ancak ben mimarlıkta emin olamadığım için farklı ile gitmek istemedim. Mimarlık genel anlamıyla yapabileceğim bir meslek gibi gelse de o kadar sene okuyup çabaladıktan sonra işverenin altında 1.500 gibi rakamlarla sömürülmek istemiyorum. Yani şuanda acaba hazır rahatdönemdeyken hazırlansammı diyorum garanti bir meslek için, yani aslında diş tıp da biraz sıkıntılıymış gibi geliyor çok fazla ezber gerektirecek bölümler oldugundan, diş tıp mimarlık gidince zaten meslek kalmadı sanki. şuanda mimarlığın okul hayatını dersleri vs itibariyle beğeniyorum, diş hekimliğini de muhtemelen maaşı itibariyle, bu arada hazırlık sürecimde diş yazar giderim diyordum.. kısaca bu mimarın maaşı nedir ne değildir internette 900 yazan bile gördüm gerçekten çok şaşırtıcı :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Yeni mezun mimar maaşı nedir? En sık karşılaştığım sorulardan biri. Bu sorunun cevabı şehirden şehire farklılık gösteriyor. Aynı şehir içinde de şirketten şirkete farklılık gösteriyor. İstanbul genelinde gördüğüm kadarıyla yeni mezun mimar maaşları 1500 lira ile 2500 lira arası değişmektedir. Çalışacağınız şirketin büyüklüğüne, kalitesine ve kurumsallığına göre bu fiyat değişmektedir. Ama İstanbul'da genel olarak 1800 lira civarı denilebilir... İstanbul'a yakın maaşları Ankara'da bulabilirsiniz. İzmir'de maaşlar daha düşüktür.

      Bunun haricinde aklınızda başka mesleklerle ilgili şüphe kaldıysa kesinlikle denemenizi öneririm. Her mesleğin zorlukları vardır. Bu zorluklara katlanıp katlanamayacağınızı da yaşamadan bilmek gerçekten zor.

      Sil
  57. merhaba ben Mimarlık 1.sınıf öğrencisiyim. çok zorlanıyorum ve bölümü sevemedim ama bırakıp başka bölüme geçersem pişman olmaktan korkuyorum. 4 yıl çabalayıp mezun olup ilerde keşke bıraksaydım demek de istemiyorum. Bıraksam hangi bölüme geçecegimi de bilmiyorum. sizce devam etmeli miyim yoksa yol yakınken dönmeli miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Böyle kararsız kaldığınız zamanlarda almak istediğiniz kararın artılarını ve eksilerini yazmayı deneyin. Hangi taraf ağır basarsa ona göre karar alabilirsiniz.

      Sil
    2. Merhaba 1 yıl geçmiş ne yaptınız acaba. Bende suan sizin gibi kararsızim da

      Sil
  58. merhabalar sizce mimari bağlamda konsept fikri nedir? bir tasarımda konsept fikri nasıl bulunmalıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Konsept, mimari yapının tasarımına yön veren genel fikirdir. Bir yapı için yüzlerce konsept fikri olabilir. Mesela yarışma projelerini incelerseniz tek bir mimari probleme karşılık yüzlerce farklı konseptte farklı projeler üretildiğini görürsünüz. Konsept, tasarım problemine getireceğiniz çözümün tutarlı bir bütün oluşturmasını sağlar. Konsept nasıl bulunur? Bu soruya cevap vermek çok zor. Deneme yanılma yoluyla bulunabilir.

      Sil
  59. mimarlık mesleğini araştırırken yazınıza denk geldim. hem mimarlıkla ilgili hem mimarlık eğitimiyle ilgili kafamdaki soruların çoğuna yanıt buldum. çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yardımcı olabildiğim için ben de sevindim. merak ettiğiniz her şeyi yorum olarak ya da mail ile bana iletebilirsiniz. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil
  60. Merhaba ben 9. Sinif öğrencsiyim.ben yurtdışında doğdum büyüdüm ve mimar olmak istiyorum ama sayısal dersler beni zorluyor ne yapmam gerekiyor sizce başarırmıyım çok kararsızım yada hangi meslekleri yapabilirim ama tasarımla ilgili...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Daha yolun başında sayılırsın bu yüzden başaramayacağın hiçbir şey yok. Zorlandığın derslere ağırlık vererek sınavlara hazırlanmalısın... Tasarımla ilgili olarak mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı ve şehir ve bölge planlama bölümleri sayısal puanlar üzerinden öğrenci alıyor. İç mimarlık eşit ağırlık ve sayısal puanına göre alıyor. Bunların dışında tasarımla ilgili olarak grafik tasarım, görsel iletişim tasarımı gibi bölümler de sözel ya da eşit ağırlık puanıyla öğrenci alıyor. Tasarımla ilgili farklı puan türlerinden öğrenci alan çok fazla bölüm var. Önemli olan senin hangisine daha yatkın olduğunu belirlemen. Buna karar verdikten sonra düzenli bir çalışmayla istediğin üniversiteye girebilirsin.

      Sil
  61. Sizce mimarlığı türkçe mi okumak faydalı olur, yoksa ingilizce mi? Arasında çok fark var mı? Cevaplarsanız sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, mimarlığı ingilizce okumak daha avantajlı olabilir. çünkü mimarlığın teorik literatüründe ingilizce kaynaklar daha zengindir. ancak mimarlığın uygulamalı kısmı için hangi dilde öğrenildiği çok da önemli değildir. çünkü mimarlık zaten görsel iletişim üzerinden ilerleyen bir disiplin olduğu için mimarın dili aslında çizim dili oluyor.

      Sil
  62. mimarlık için hangi üniversiteyi tercih edersiniz...Teşekkür Ederimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Elbette öncelikle puanı en yüksek üniversiteleri tercih ederim :)Sizin merak ettiğiniz üniversiteler varsa onları söylerseniz aralarında karşılaştırma yapabiliriz.

      Sil
  63. Maraba ben bu yıl Gaziantep universitesi ingilizce mimarlik fakultesi kazandım kamu da çalışmayı düşünüyorum.Kamu mu özel mi daha doğru. Birde üniversite ve bolum hakkinda düşünceleriniz nedir? Tesekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Öncelikle tebrik ederim. Bence ingilizce mimarlık tercih etmen doğru bir karar olmuş. Hemen hemen her meslekte yabancı dil bilmek her zaman avantajdır. İster kamuda ister özel sektörde çalış, dil bilmenin avantajını göreceğine inanıyorum. Daha yolun çok başındasın kariyer hedeflerin ilerleyen yıllarda daha iyi şekillenecektir.

      Sil
  64. Merhaba..Açıkçası mimarlık özellikle istediğim bi bölüm değildi ama hem üniversiteye hazırlık sürecinden sıkıldığım hem de mimarlığın önü kapanmayan bi meslek olduğunu düşündüğüm için bu sene tercihlerimde bikaç mimarlık yazdım ve Gazi mimarlık kazandım lâkin yazdıklarınızı okuduktan sonra ciddi anlamda mimarlıktan soğudum..Gerçekten bu kadar yıpratıcı bi bölüm mü bu yaa?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Evet gerçekten inanılmaz yıpratıcı bir bölüm. Meslek olarak da yıpratıcı. Ayrıca mimarlık önü kapanmayan bir meslek değil maalesef. Aksine inşaat sektörü Türkiye'de çoğunlukla mimariden anlamayan kişilerin egemenliğinde olduğu için mimarlar hiçbir zaman hakettiği değeri görememiştir. Önümüzdeki yıllarda yaşanacak olumsuz ekonomik gelişmeler de maalesef en çok inşaat sektörünü etkileyeceği için oldukça karamsar bir döneme giriyor gibiyiz. 2008 yılında İspanya'daki ekonomik kriz sonrası inşaat sektörü durma noktasına gelmiş dolayısıyla mimarlar da çok kötü etkilenmişti... Sonuç olarak, mimarlık ilgi duyulmadan okunacak bir bölüm değildir.

      Sil
  65. Merhaba
    Bu yıl mimarlık 1. Sınıf öğrencisiyim.Eskiz çizimiyle başladık.Mimari eskiz konusunda kendimi nasıl geliştirebilirim?Önereceğiniz bir kitap var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Mimari eskizinizi geliştirmek için youtubeda pek çok faydalı video mevcut. Onları takip ederseniz iyi olacaktır.

      Sil
  66. Ben lisedeyim şu anda (11. sınıf) ve mimar olmak istiyorum. Size sormak istediğim şey ise ben üniversite sınavına calismadan üniversiteye girmek istiyorum. Proje yarışmalarında dereceye girerek ya da üniversiteye bı proje yapıp göndersem bu şekilde üniversiteye girebilirmiyim. Sizden bu şekilde nasıl üniversiteye girebileceğim için yardım istiyorum ve benzer sekillerde nasıl uniüniversit girerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Üniversiteye sınavsız girilmiyor maalesef. Tüm bölümler için sınava girmek gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla girilen bölümler var. Onlara girmek için de önce Ösym'nin düzenlediği sınava girmeniz gerekiyor. Hem vakıf hem de devlet üniversitelerinde durum bu şekilde.

      Sil
  67. merhaba 9.sınıf öğrencisiyim ve en başından beri mimar olmak istiyorum.Fazlasıyla araştırmaya çalışıyorum.Zor bir meslek olduğunu herkesten duyuyorum.Ama tecrübe kazanmak için iyi bir yol bence.Merak ettiğim şey mimarlık bölümünden mezun olanların iş imkanları yani hemen işe girebiliyorlar mı?veya kriterleri ne gibi şeyler? (bu arada yazdığınız bilgiler için teşekkür ederim)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Mimarligin zorluğu sadece okul doneminde kalmıyor, mezun olduktan sonra da devam ediyor maalesef. İş bulma durumu şehire göre çok değişken olabiliyor. Ancak şunu kesinlikle söyleyebilirim ki ekonomik durgunluktan ilk etkilenen sektör genelde inşaat sektörü oluyor.

      Sil
  68. Bütün bunlar bana zordan çok eğlenceli geliyor çünkü kendimi bildim bileli fotoğraf çekmeyi resim çizmeyi maket yapmayı- ki teknoji tasarım derslerini de çok severdim -seviyorum yani evet ilk yıllarda iyi ücretler alamayacağım ama ama inanıyorum ki biraz zaman ve emekle işimin eri olabilirim hem sevdiğim bi mesleği yapacağım yani düşünün ki ders çalışmaktan sıkılınca bolumle ilgili yazılar okuyorum heyecanlanıyorum .Bekle beni dünya!!!:")

    YanıtlaSil
  69. Bu yazınızdan önce çok istekliydim mimarlığa. Hatta şu sabahlama işi bile beni mutlu ediyordu, durmadan çalışma isteğimi tatmin edecek gibi duruyordu. Fakat gündem haberlerinde (dizilerde başrol mesleğinin mimar olması, çevre etkisi, havalılık durumu, zenginlik) bu işin süsü veriliyormuş. Biz de -biz dediğim lisede mimarlık isteyen %70 kişilik bir küsürat- bunun büyüsüne kapılıp gidiyoruz. Hatta ben zengin olacağımı falan sanıyordum -mimarlıktaki amacım zenginlik olmamasına rağmen insanoğlunun kafasının bir köşesinde bulunan maddiyat isteği bende de olduğu için bu yönününü de ister istemez hesaplıyordum-. Böyle birşeyin olmadığını, istenilen değerin bulunmaması, işin zorluğu da beni araştırmaya sevketti. Bunu bu yazınızda farkettim. Haliyle kafamda sorular biriktikçe birikti. Bunları madde halimde sorup madde halinde cevaplar alabilir miyim? Kendinizden örnek verirseniz sorularıma memnun olurum.

    - Birkaç yazınızda Ispanya'daki krizden bahsetmiştiniz sanırım. Şu son dönemde
    Türkiye'deki doların artışı mimarlıktaki iş imkanlarını etkiledi mi?

    - Üniversitede iken ailevi imkan etkiliyor mu? Yani yıllık 500 tl harcanıyorsa bir memur ailesinin desteğiyle okuyan öğrenci ne gibi zorluklarla karşılaşabilir ya da bunun altından kalkabilir mi? (Sonuçta hepimiz kolej mezunu değiliz :/ )

    - Lisedeki dersleri şu şekilde soruyorum ;
    Bu dersleri seven bir öğrenci görmedim şimdiye kadar. Bunun nedeninin de elimizde somut bilgi olmadan derslerin akış şekli olduğuna yorarsak üniversite derslerinde pasiflikten aktifliğe geçiş yapabilecek miyiz yoksa derslerde yine pasif pasif devam mı edeceğiz?

    - Hiç pişman olduğunuz bir an oldu mu bu bölümde? Ya da bunu tetikleyen hocalarınız, arkadaşlarınız en önemlisiyse aileniz ve onların baskıları gibi etkenler bulundu mu?

    - Sosyal çevreniz, kendinize ait zamanınız nasıl etkileniyor? Özel hayatınızı açmadan günlük yaşantız?

    - İş imkanı diye bir şey olduğunu daha doğrusu bunun kişinin elinde bulunduğunu düşünüyorum. Kişi isterse (defolu mal olsa bile -burda sadece örnek verdim ;)kendini pazarlayabilir. İnatçı olmak, emin olmak gerekiyor. Bu düşüncem biraz da olsa haklılık payı içermiyor mu?

    Bu soruları cevaplarken aklınıza gelen sorulara da cevap verirseni sevinirim.

    YanıtlaSil
  70. Merhaba,
    Mimarlık 3.sınıfım bir soru aklıma çok takıldı. Bildiğimiz üzere mimar arkadaşlarımız bir çok 3 boyutlu program kullanabilmektedir. Bunun en çok duyulan ismi 3ds Max. Soracağım soru çok saçma olabilir , kusuruma bakmayın lütfen. Mimarlar, 3 boyutlu modelleme de sadece mimari projeler mi tasarlar ? Bu sorudan kastım , bir çok nesne tasarımlarını yapan kişiler var. Örnek; Masa,sandalye
    Bir mimar, proje üzerinden modelleme yapabiliyorken , nesne olarak yapamıyor bu ayıplanabilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Mimarlar 3 boyutlu modelleme icin 3ds Max, Sketchup, Rhino, Revit gibi farklı programlar kullanırlar. Mimarlar öncelikle mimari projeleri (yakın çevresiyle birlikte) ve iç mekanları tasarlar ve modeller. Bu modelleri yaparken de çeşitli mobilya, eşya, araçlar için de hazır modeller kullanılır. Yani iç mekan renderında kullanmak için tutup da vazo veya sandalye tasarlamakla uğraşmazsın. Ama özel uretim bir dolap ya da kitaplık yapacaksan onun modelini-çizimini de yapmayı bilmek gerekiyor. Zaten modelleme konusunda kendini geliştirdikçe günlük hayatta kullandığımız pek çok objeyi modelleyebiliyoruz... Şunu da unutmayalım ki nesne-ürün tasarlamak endüstri ürünleri tasarımcılarının işidir. Ama tasarlanmış bir ürünün modelini program kullanmayı bilen herkes yapabilir.

      Sil
  71. Merhaba , ben mimarlık kazanmak için bir yıl daha mezuna kaldım.Bu yazıyı okuyunca biraz moralim bozuldu. Belki saçma gelebilir ama ben hep iş hayatına özenen bir insanım. Yani mimar olduğum zaman 5-10 kişilik yerde mi devam edicem ben büyük şirketlerde çalışmak istemiştim. Hep o tarz ortamlar istemiştim.Cevaplarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Mimar olduktan sonra çalışabileceğiniz farklı büyüklüklerde pek çok şirket var. Bazıları 3-4 kişilik küçük ofisler olabilir, bazıları 10-15 kişilik orta ölçekli şirketler, bazıları da mühendislik ekipleriyle birlikte çalışılan 30-40 kişilik büyük şirketler olabilir. Hepsinin avantaj ve dezavantajları olacaktır.

      Sil
  72. MERHABALAR BEN SUAN ACİK OGRETİMDEN LİSE SON OKUYORUM YANİ MUHASEBE UZERİNDEN SUAN STAJ GORMEKTEYİM. BENİM KUCUKLUKTEN BERİ Bİ RESİM CİZME TUTKUM VAR HEP KUCUKLUKTEN BU YANA MİMAR OLMAK İSTEMİSİMDİR CUNKİ SEVDİGİM BİRSEYİ YAPMAYİ SEVİYORUM BİR SİKİNTİM VAR BENİM SUAN 1. DONEM BİTİYOR MİMARLİK BOLUMU OKUMAK İSTİYORUM YETENEK SİNAVİ VARMİS EYER YANLİS BİLMİYOR İSEM SİZCE YETENEK SİNAVİYLA UNİ KAZANACAK İSEM Bİ RESSİM KURSUNA Mİ GİTMELİYİM SİNAVA Mİ GİTMELİYİM GERCEKTEN HİC BİR KONUDA BİLGİM YOK.. LUTFEN YARDİMCİ OLUN..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Maalesef sadece yetenek sınavıyla girebileceğiniz bir mimarlık bölümü yok. Mimarlık okumak için üniversite sınavlarına girip yeterli puanı almanız gerekiyor.

      Sil
  73. KARALAMAYİ CİZMEYİ COK SEVİYORUM VE MİMAR OLMAK İSTİYORUM NE ZORLUGU VARSA YAPARİM UYKUMDAN DA EDİNİRİM DERSİMİ DE CALİSİRİM AMA NE UZERİNE UNİVERSİTEYİ NASİL KAZANMAM GEREK HİCBİR BİLHİM YOK...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Sayısal puan türünde yüksek puan alman yeterlidir.

      Sil
  74. SİZİN DE BİZE önereceği biz BİR PROGRAM VARMİDİR YARDİMİ DOKUNAN ??

    YanıtlaSil
  75. 1.SORU)mimar olmak için görselin matematiğin türkçenin fenin iymi olamsı gerekir?) 2.SORU)birde mimar olmak kolayma ciddi soruyorum zor mu kolaymı yoksa çok mu zor?)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Sayısal puan türünde yüksek puan getiren bölümlere odaklanmalısın... Bence mimar olmak çok zor.

      Sil
  76. Gercekten cok tesekkurler cok yardimci oldun. Mimarlik zorda olsa yinede vazgecemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Mimarlığı seviyorsanız yapabilirsiniz.

      Sil
  77. Lise başarısı onemlimidir,lisede üniversite için çok calistiktan sonra üniversiteye kapak atıp rahatlamak yokmu? Projede hata yaprsak ne olur? Bina yapilirken oraya bakiliyormu binanin sureci takip ediliyormu? Kendi ofisimizi açmak pahali mi riskli mi? Yurt dışı imkanları nelerdir? Cevaplarsaniz sevinirim��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, lise başarısı sadece üniversite sınavında yüksek puan almak için önemlidir. Mimarlık okurken sana çok faydası olmaz. Üniversiteye kapağı atıp rahatlamak da söz konusu değildir. Hangi bölüm okursanız okuyun üniversitede aldığınız dersler lisedeki en zor derslerinizden daha zor olacaktır.

      Sil
    2. Proje tasarımdan inşa aşamasına kadar pek çok kontrol sürecinden geçiyor. Yani ortada hata varsa muhtemelen kontrol süreçlerinden birinde bu hata düzeltilir. Şu an ve önümüzdeki birkaç yıl inşaat sektörü için çok zorlu olacak. Kendi ofisini açmayı bırak mezun olup iş bulmak bile sıkıntılı. Bir yıldır iş arayan ODTÜ mezunu mimar arkadaşım var... Yurtdışı imkanları hem okurken hem çalışırken mevcut.

      Sil
  78. Efendim şimdi bende mimar olmak istiyorum.Liseye yeni geçtim.Hayal gücüm geniştir.Derslerimde de başarılıyım Allah'a şükür.Çok güzel şeyler tasarlayabileceğimi düşünüyorum.Mimarlığı araştırıyorum.Çizimim iyidir.Arkadaşlarım bir yapı istediğinde çiziyorum ve beğeniyorlar.Bu işten zevk alıyorum.Çiziyorsun,hesaplıyorsun,düşünüyorsun...Ve bu meslekte başarabileceğime inanıyorum.Bunun için bana bir öneriniz var mı?
    Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah yolunuzu açık etsin :) eğer mimar olmaya kararlıysanız bu mesleğin her şeyini detaylıca araştırın. Mimarlarla yüz yüze görüşün, yaptıkları işlere bakın, ofis ortamlarını görün.

      Sil
  79. merhabalar. merak ettigim bir konu var. mimarlik okurken tikanma gibi bir durum oluyor mu cunku sonucta tasarim yapiliyor demek istedigim sabahlara kadar calisiliyor fakat bu kadar zaman almasinin sebebi ne yapacagini bilememe sureci mi yoksa sadece verilen odevin fazla olmasi mi? ya da direkt ne yapacagini bilememe sorunu oluyor mu? sacma gelebilir ama cidden merak ettigim sey bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hem ödevlerin fazla olmasından dolayı hem de düzgün bir proje yapabilmek için çok çalışmak gerektiği için uzun saatler çalışmak gerekiyor. Bir proje için binlerce farklı alternatif olabilir. Ama hangisi en iyisi? Hangisi tüm kriterleri en iyi şekilde karşılıyor? Bu cevapları alabilmek için çok çalışmak gerekiyor... Mimarlığın ilk yıllarında ne yapacağını bilememe sorunu olur. Ama sonra mantığı öğrenince işler kolaylaşır.

      Sil
  80. Öncelikle teşekkür ederim.Bende mimar olmak istiyorum.Çİzimim hayal gücüm çok iyidir.Başarılıyım bu konuda. Mimar olmak hakkında bi öneriniz var mı?(liseye yeni geçtim)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Daha önce de söylediğim gibi eğer mimar olmaya kararlıysanız bu mesleğin her şeyini detaylıca araştırın. Mimarlarla yüz yüze görüşün, yaptıkları işlere bakın, ofis ortamlarını görün. Mimarlık fakültelerine yapılan ziyaretlere katılın ve okuyanlarla bire bir görüşmeye çalışın. Şayet bunları yapmadan, bilmeden bölüme başlarsanız biraz afallayabilirsiniz. Kısacası, hangi bölümü seçerseniz seçin bilinçli seçim yapın.

      Sil
  81. Öncelikle merhabalar. E maillerimi kontrol ederken 1. Sınıfta atmış olduğum ( çokça ) yorumlara rastladım deneyimlerimi hatırlamamı sağladığı için bu sayfaya- yazıya teşekkürlerimi borç bilirim. :) Bu yorumları yazma nedenim ise yukarıda da çokça bahsedilen bilmeme deneyimlememe olduğunu 4. Sınıfa geçerken fark ediyorum. Mimarlık ,ilk başlarda anlaşılması güç karmakarışık bir sey gibi gelse de daha sonra çok sevdiğiniz yaparken kendinizle gurur duyduğunuz işlere dönüşmeye başlıyor. Benim gibi search edip bu sayfaya yakaranlara bir mesajım var. KUŞ ÖLÜR SEN UÇUŞU HATIRLA. Ramiz dayıya bağlamadan özetliyeyim . Mimarlık = Zaman= Deneyim şu an zorlandığınız her ne ise öyle de böylede geçiyor ve siz bunu başarıyorsunuz. Uzun lafın kısası Mimarlığı sevin . Zamanınızı iyi yönetin veeee kendinizi sevin. ( Sevgili admin somnitiar vox ; sorduğum her soruya titizlikle yanıt verdiğiniz için teşekkürler her kimseniz seviliyorsunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Faydalı olabildiğime sevindim. Ayrıca Mimarlık = Zaman = Deneyim diyerek aslında mimarlık eğitimini çok güzel özetlemişsiniz... Bu yazı ve altındaki yorumlarla birlikte aslında mimarlık eğitimiyle ilgili pek çok soruya cevap verilmiş oldu. Başkalarının da faydalanması için sayfayı önerirseniz sevinirim. Son sınıfta şimdiden başarılar dilerim. Her konuda istediğiniz zaman buradan veya mailden yazabilirsiniz..

      Sil
  82. Merhaba. Yıllardır hayalleriyle yaşadığım meslek mimarlık hakkında bilgi almak için araştırma yaparken bu güzel yazılarınıza denk geldim saatlerce usanmadan, heyecanla okudum. Arkiteradan bir çok mimarın projelerini detaylıca araştırdım. Ve dünyaca ünlü Zara Hadid, Frank Gehry gibi bir çok mimarın yapıtlarını inceledim. Ve bir çok mimarla konuştum ve her gecen gün mimarlığa olan sevgim, tutkum biraz daha arttı. Mimarlık okumanın zorluklarını bilmeme rağmen her defasında benim severek yapacağım meslek mimar olmak dedim. Ben mimar olmak için doğmuşum.Hep proje çizerken sabahladığım günlerinin hayaliyle, heycanıyla yaşadım ve ilk 30 bine girdim tercihlerimii yapıcamm çok heycanlıyımm sormak istediğim bi kaç konu var mimarlık okurken mi yurt dışında lisans yapmalıyım yoksa mezun olduktan sonra mı? Bir sorum daha olacak mimarlık okurken iç mimarlığa çap yapmak mümkün mü? Avantajları ve dejavantajları nelerdir. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle başarı sıralaman mimarlık okumak için gayet iyi. Güzel bir üniversitede mimarlık okuma şansın var. Yurtdışında okuma imkanın varsa kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü Türkiye'de mimarlık sektörü her geçen gün daha kötüye gidiyor. Yurtdışında okursan hem dil bakımından avantajlı olursun hem de iş bulma imkanları bakımından avantajlı olursun. Şayet Türkiye'de okuyacaksan eğitim dili İngilizce olan mimarlık bölümlerini tavsiye ederim. Ayrıca okurken Erasmus programıyla 1-2 dönem Avrupa'ya da gidebilirsin. Son olarak iç mimarlıkla çap yapmak da gayet mantıklı. Son zamanlarda iç mimari projelerde artış var. Kendini hem mimarlık hem de iç mimarlık alanında geliştirsen deyim yerindeyse sırtın yere gelmez.

      Sil
  83. Maliyeti çok olan bir meslek olduğunu herkes söylüyor ama o maliyetin ne kadar olduğunu kimse söylemiyor. Lütfen ortalama bir fiyat söyleyin. Yıllık ne kadar bütçe harcadınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yukarıda bu konuya şu şekilde cevap vermişim:
      "... mimarlık bölümü çok maliyetli bir bölümdür. kırtasiye malzemeleri için net bir fiyat veremem çünkü çoğu malzeme zamanla eskiyor ve yenisini almak zorunda kalıyorsunuz. fakat mimarlık bölümüne ilk başladığınızda ortalama 200 liralık bir harcamanız olacaktır... her dönem proje teslimleri için maket ve pafta maliyetleri de yaklaşık 200 lira tutar... mesela ben 3. sınıftayken sadece pafta çıktılarım 240 lira tutmuştu. pafta sayısı ve kağıt kalitesine bağlı olarak çıktılar çok pahalı tutabiliyor. mimarlık bölümü okurken yıllık malzeme harcamanız rahatlıkla 500 lira civarı olacaktır."

      Şimdi bu yazdıklarım yaklaşık 10 sene öncesi. Hatta az bile yazmışım. Kağıt ürünlerine gelen zamlar ve doların yükselişini de hesaba katarsak dönemlik maliyet 750-1000 TL arası olacaktır. Bu masraf sadece kağıt, kalem, çizim malzemeleri, boya, maket malzemesi, pafta-poster çıktıları gibi harcamaları kapsamaktadır.

      Sil
  84. Yorumların hepsini en baştan sona kadar okudum.Yorumlari cevaplarkenki sabır ve azminize hayran kaldım cidden hepsini okdar özenle ve tüm ayrıntılari ile cevaplamışsınız ki...Kafam takılan tum sorulara cevap buldum.Bazılarında inşaat sektörünün önünün açık olup olmadığını iş bulabilmenin kolay olup olmayacagini sormuşlar.Siz de bunun ekonomik gelişmelere bağlı olduğunu söylemişsiniz ve İspanya'nın ekonomik krizini örnek vermişsiniz.Bende benzer bi soru sorucam.Suan doların yükselmesiyle inşaat sektörünün cok sıkıntıya girdiği, heryerin mezun mimarlar ve mühendislerle dolu olduğu söyleniyor.Boyle bi dönemde ve mimarlığa gerekli önemi vermeyen bi ülkede mimar olmak ne kadar doğru? üniversiteye hazırlanıyorum mezuna kaldım ve bu mesleği ne kadar cok istesemde iş imkanlari oldukça önemli bi faktör.Oyle bi döneme geldikki büyüklerimizin oku da memur ol demeleri bile anlamını yitirdi çünkü ülke diplomali ıssız genc kaynıyor.yaziyi cok uzattım kusura bakmayın.Bu konu hakkına fikirleriniz söylerseniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Buraya yazdıklarımın insanların fikirlerini etkileyeceğini bildiğim için mümkün olduğunca tarafsız ve açıklayıcı olmaya çalışıyorum. Maalesef ülke genelinde ekonomik göstergeler olumlu yönde değişmediği sürece inşaat sektörü ve buna bağlı diğer sektörlerin durgunluk göstermesi kaçınılmaz olacaktır. Şu an tüm mimar arkadaşlarım işlerin kötü gittiğinden bahsediyor, işten çıkarılanlar var, yeni mezun iş bulmakta zorlananlar var, iş bulanlar da maaşların düşüklüğünden şikayetçi. Öte yandan inşaat mühendisliği bölümlerinin başarı sıralamalarının geçen seneye göre düşüş göstermesi de aslında sektördeki durgunluğun herkes tarafından fark edildiğini gösteriyor. Hal böyleyken Türkiye geneli mimarlık kontenjanı da 8500 civarında. Düşünün ki daralan bir sektöre her sene 7-8bin civarında yeni mezun eklenecek...

      Sil
    2. Mevcut durumun çok fazla sürdürülebilir olmadığı açık gibi. Ancak hedefinizi düzgün belirlerseniz ve ona uygun adımlar atarsanız mimarlık okuduktan sonra başarılı olma şansınız var. Mesela yurtdışı seçeneklerini düşünebilirsiniz. Lisansüstü eğitimi için yurtdışına gidip farklı ülkelerdeki iş imkanlarından faydalanabilirsiniz. Akademik kariyer düşünebilirsiniz. Ya da yurtiçinde rekabetin az olduğu, çevrenizin geniş olduğu küçük yerleşim yerlerinde iş yapma şansınız olabilir.

      Sil
  85. Merhaba,
    İç mimarlık birinci sınıfta seçmeli ders olarak Temel Tasarım, Mimarlık Matematiği, Bina Bilgisi, Mimari çizim, Mimari proje gibi derslerden hangisini seçmemi tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Benim bildiğim kadarıyla 1. sınıfta seçmeli ders olmuyor. Ayrıca yazdığın dersler genelde zorunlu ders olarak okutuluyor. Bunlar arasından seçim yapman isteniyorsa Temel Tasarım, Bina Bilgisi ve Mimari Çizim derslerini seçmen iyi olacaktır. 1. sınıf için ideal dersler genelde bunlardır. İç mimarlıkta genelde matematik okutulmuyor. Matematik dersi mimarlıkta okutulur. Mimari proje dersinin de içeriğine bakmak gerekiyor.

      Sil
    2. Cevabınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  86. Lise 3. sınıf öğrencisiyim, mimar olmayı çok istiyorum çünkü okuduğum yazılardan edindiğim bilgiler kadarıyla ilgi alanıma gerçekten giriyor. Şu an önümdeki en büyük ve zor aşamadan biri de üniversite sınavı. Umarım güzel bir puan ile güzel bir üniversiteye yerleşebilirim. Kazanabilirsem, zor da olsa vazgeçmem, çalışmayı severim ben...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Umarım sınavda başarılı olur ve istediğin mimarlık okulunu kazanabilirsin. Ama sana tavsiyem mimarlık ve inşaat sektörünü iyi takip etmendir. Son bir yılda hem iş bulmak zorlaştı hem de işten çıkarılmalar çok yükseldi. Ayrıca sektördeki iş ilanlarında da geçen senelere göre azalma var.

      Sil
  87. ben lisye yeni geçiyom ve mimar olmak istiyorum bu bilgi işime yaradı çünkü ben memur olarak mimarlık istiyordum. andolu veya fen lisesi okicamı anladım.ama sabh 5 sabahlam k biraz zor olacak yinede olsun sıkıntı yok ben çalışcam başarcam mimar olucam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Daha yolun başındasın. Umarım her şey dilediğin gibi olur. Bu kadar erken karar vermen hem iyi hem kötü aslında. Yıllar geçtikçe kendini ve ilgi alanlarını daha iyi tanıyıp mimarlığın gerçekten senin için uygun olup olmayacağına karar verebilirsin.

      Sil
  88. Ben lise 3e gidiyorum ve iç mimar olmak istiyorum. Sabahlamaya alışkın olduğum için zorluk çekeceğimi sanmıyorum ancak tek bir sorunum var. SketchUp programını orta düzeyde kullanabilsem de Photoshop, Autocad gibi uygulamalar ücretli olduğu için şu ana kadar hiç kullanamadım ve dolayısıyla nasıl kullanılır bilmiyorum. Bu programların nasıl kullanılacağını bilmemem üniversitede çok sorun yaratır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle bilinçli olman ve kullanılan programları öğrenme gayretin çok güzel. SketchUp ücretsiz olarak indirilip kullanılabiliyor. Photoshop ve AutoCAD'i crack yaparak kullanabilirsin. Üniversiteye başlayınca öğrenci emailin ile Autodesk sitesinden ücretsiz olarak AutoCAD veya diğer programları indirip kullanabilirsin. Autodesk öğrencilere ücretsiz kullanım hakkı veriyor...

      Asıl soruna gelecek olursam... Bu programları zaten üniversitede derslerde öğretiyorlar. Kimsenin bunları bilerek gelmesi beklenmiyor. Zaten ilk yılllarda öncelikle elle çizim yapmayı öğreniyorsunuz. Daha sonra bilgisayar programları öğretiliyor.

      Sil
    2. Tabii istersen bu programları önceden de öğrenebilirsin. Bunun için YouTube'da veya başka sitelerde eğitim videoları mevcut. Onlardan da ücretsiz olarak faydalanabilirsin. Ya da torrent üzerinden pek çok eğitim videosu indirip öğrenebilirsin.

      Sil
  89. merhaba ben bu yıl lısye 1 gıdıcem aslında turk diyilim turkıyede mımarlık okumak ısdıyorum amma tukıyede hangı okul daha ıyı bılmıyorum mu mesleyın zor oldunu bılıyorum amma bence zevklı bır meslek bana yardımcı olurmusunuz sızce hangı okul daha ıyı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Türkiye'deki en iyi mimarlık okulları: İTÜ, ODTÜ, mimar sinan, yıldız teknik, İYTE, 9 Eylül ve Gazi diyebilirim.

      Sil
  90. Merhabalar. Mimarlık son sınıfa başlamak üzereyim. Yazın ofis stajımı bitirip program öğrenmeye çalışıyorum.Şu an sketchup ve sketchup vray üzerinde yoğunlaştım.Revit ve 3dmax açıkçası gözümü korkutmakta. Sizin kullanmayı tercih ettiğiniz program hangileri veya önerebiliceğiniz bir program var mı ?Ve son olarak son sınıfa başlamadan mutlaka şunları yap dediğiniz öneriler var mı ?Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. SketchUp ve Vray öğrenmen iyi. AutoCAD'i zaten biliyorsundur. Şu an pek çok şirkette bu programlar kullanılıyor. Bunlara ek olarak öğrenilmesi gereken en önemli programlar Revit veya Archicad. Yurtdışında çoktan başlayan bina bilgi modellemesi gelecek 5-10 yılda Türkiye'de de gereklilik haline gelecektir. Hatta şu an bile Revit ve Archicad ile çalışan şirket sayısı azımsanmayacak kadar çok. Şu an yeni mezunlar da 15-20 seneye kadar tecrübeli mimarlar da herkes AutoCAD biliyor. Piyasada aranan insan olmak için Revit veya Archicad gibi BIM uygulamalarını bilmeniz şart. Türkiye'deki önde gelen mimarlık okullarında da Revit öğretiliyor. Gelecekte mimar olarak sağlam bir yere sahip olmak için bunlar şart... Ayrıca ek olarak 3ds Max var :) o da render işleri için önemli ve çok kullanılan bir program. Bunlara ek olarak Rhino ve Grasshopper var :) Hesaplamalı-parametrik tasarım uygulamaları için yurtdışında çok tercih edilen bir program.

      Sil
    2. Teşekkür ederim 🙋🙆

      Sil
  91. sevgili somniator vox
    Ömrünün 25 yılını silahlı kuvvetlere hizmet etmekte harcamış ve emekli olduktan sonra da sırf oğlumu üniversite sınavına hazirlanırken ders çalışması için teşvik amaçlı maceraya atılıp ve "ben de sınava gireceğim" deyip bu serüvene atılmış bir babayım. Hem okumanın yaşı yoktur ilkesinden de hareket ederek oğlum sağlık alanında ben de mimarlık alanında hazırlanırken sevgili Google a mimarlıkla ilgili bilgi öğrenmek için bir kaç soru yazdım ve sizin blog'unuzu karşıma çıkarttı. Okudukça bilgilendim ve açıkçası birazda tedirgin oldum. Acaba yapabilir miyim diye. Sonrada sen ki ömrünü askerliğe adamış disiplin, çok çalışma, gece gündüz mevhumu gözetmeden çalışmış adamsın bundan mı korkuyorsun diyerek kendime gaz verdim ve başladık oğlumla birlikte çalışmaya. Vermiş olduğunuz aydınlatıcı bilgiler için, her sorulan soruya sabır göstererek yanıt verdiğiniz için, tavsiyeleriniz için, o güzel yüreğiniz için çok teşekkür ediyorum. Varoluş. Umarım sizin gibi değerli insanların sayısı artar. Diger blogunuzu da zevkle okuyorum. Umarım hak ettiğiniz güzel yerlere gelirsiz. Mimarlığın Türkiye'de hak ettiği yere gelmesi ümidiyle selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Öncelikle şunu söyleyebilirim ki iş hayatı tecrübesi olanlar veya ikinci üniversitesini okuyanlar genelde diğer öğrencilere göre daha başarılı oluyorlar. Çalıştığım kurumdaki tecrübelerime dayanarak bunu söyleyebilirim. Kaldı ki siz silahlı kuvvetler gibi disiplinli bir geçmişe sahipseniz her bölümün üstesinden gelirsiniz. Profesyonel hayatın zorluklarına ve disiplinine aşina olmak size kolaylık sağlayacaktır. Zaten düzenli olursanız sabahlamadan da başarılı olabilirsiniz. Ancak uzun saatler masa başında elle çizim yapmak bel ve sırt ağrılarına da sebep olabiliyor, hatırlatmakta fayda var.

      Son olarak mimarlık ve inşaat sektörünün son iki yıldır duraklamada olduğunu, gelecek yıllar içinde tekrar ayağa kalkıp kalamayacağını kestirmenin zor olduğunu söylemek isterim. Türkiye'deki mimarlık bölümleri ve mimar sayısı çok artmış durumda. Ekonomik gidişat sektörü çok kötü etkilemiş durumda.

      Sil
    2. Bu arada okumanın yaşı yoktur diyerek, oğlunuza destek amacıyla bu yola girmiş olmanız da ayrıca çok değerli. Umarım hedefinize ulaşırsınız. Başarılar dilerim.

      Sil
  92. lise 2 ye gidiyorum, çizimim iyi birseyleri tasarlamakta harikayım. bir şeye bakınca bunun nasıl yapilacagini nasil tasarlancagi gozumde canlaniyor. kucukken zaten ben hep oyuncaklardan harika sehirler yapardim hemde sadece kucuk kırık parçalardan. bu yuzden tasarimimin iyi oldugunu dusunuyorum ve mimar olmak istiyorum ancak o kadar caliskan sayilmam ort 70 ve mimar olmak icinde cok calismak gerketigini gorunce baya sogudum, en sevdigim ders matematik goruslerinizi bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Tasarım yapma işi her zaman yoğun çalışma gerektirir. Sizin "tasarım" dediğiniz şey ile "mimari tasarım" dediğimiz şey arasında ne kadar büyük farklar olduğunu göreceksiniz eğer mimarlık okursanız.

      Sil
  93. Merhabalar.Daha öncede belirttiğim gibi mimarlıkta son sınıf öğrencisiyim . Umarım son olur :). Size sorum şu olacak son sınıfa geldim hala zaman yönetimi konusunda ciddi problemlerim var. Mimarlık okuyan arkadaşlar ve değerli siz admin çok iyi bilirsiniz ki mimarlık demek zaman yönetimi demektir.Mimarlığı çok seviyorum fakat sebebini anlayamadığım bir şekilde ödevlerimi teslimlerimi son güne bırakıp koştura koştura teslim yapıyorum. Bu durumun meslek hayatında böyle olmaması gerektiğinin farkında olsam da teslim zamanı bu durum değişmiyor. Her seferinde böyle olmayacak desem de malesefki oluyor . Planlı programlı olabilmek için önerebileceğiniz bir taktik var mı ? çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  94. Ben de mimarlık okumak istiyorum.Şu an 12.sınıf öğrencisiyim.Derslerim gayet iyi ( Şu an diploma notum 92 ) ama ileride mimar olarak işsiz kalmaktan korktuğum için tercih listeme bile mimarlık yazamamayı düşünüyorum. Ayrıca bilinen bir yerden mezun olmazsam kendi düşünceme göre işsiz kalma oranım yüksek. Bu yüzden garanti meslek olarak hemşireliğe yönelmiş durumdayım. Doktorluk istemiyorum çünkü doktorluğu kaldırabileceğimi düşünmüyorum. Lütfen yorumumu cevaplayın. Kafam çok karışık tavsiyelerinizi bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  95. Ben de mimarlık okumak istiyorum.Şu an 12.sınıf öğrencisiyim.Derslerim gayet iyi ( Şu an diploma notum 92 ) ama ileride mimar olarak işsiz kalmaktan korktuğum için tercih listeme bile mimarlık yazamamayı düşünüyorum. Ayrıca bilinen bir yerden mezun olmazsam kendi düşünceme göre işsiz kalma oranım yüksek. Bu yüzden garanti meslek olarak hemşireliğe yönelmiş durumdayım. Doktorluk istemiyorum çünkü doktorluğu kaldırabileceğimi düşünmüyorum. Lütfen yorumumu cevaplayın. Kafam çok karışık tavsiyelerinizi bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  96. merhaba ben bu yıl 1. sınıftayım tenik çizim dersinde iyi notlar alıyorum fakat temel tasarım ve mimari tasarıma giriş derslerinde bi türlü başarılı olamıyorum daha çok yeni farkındayım ama zorlanıyorum sizce tasarıma dayalı derslerdeki başarım zamanla artar mı vr soyut düşünmek tasarlamak için neler yapabilirim bu arada blogunuzu takip ediyorum gerçekten çok faydalı okumaya değer şeyler var bunun için sizi tebrik etmek isterim

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...