28 Ağustos 2017

Mimarlık Öğrencileri İçin Bilgisayar Önerisi

Vray kullanılarak alınmış bir render.
Mimari modellemede gerçeğe yakın görüntüler elde etmek için yapılan çalışmalara render denilmektedir. Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi gerçeğe oldukça yakın bir görüntü. Render işleri için kullanacağınız bilgisayarın özellikleri iyi olmalıdır.

Mimarlık öğrencileri için bilgisayar seçimi her zaman önemli bir konu olmuştur. Bölüme yeni başlayanlara yardımcı olmak için bu konuda bir yazı yazmaya karar verdim. Öncelikle mimarlık okurken öğrenilmesi gereken yazılımlar hakkında kısa bir bilgi vereceğim. Daha sonra da tüm bu yazılımları düzgün biçimde çalıştırabileceğimiz bir bilgisayarın hangi özelliklere sahip olması gerektiğinden bahsedeceğim. Her ne kadar mimarlık eğitiminin ilk yıllarında (genelde ilk iki yıl) elle çizim becerimizin gelişmesi için bilgisayarda çizim yapmaya izin verilmese de vakti geldiğinde tüm çizim programlarını öğrenmiş olmanız gerekiyor. Bu yüzden mimarlık eğitimine başlar başlamaz mimarlıkla ilgili programları da öğrenmeye başlamanız iyi olacaktır.


Office Programları

Üniversite okuyan her öğrencinin bilmesi (öğrenmesi) gereken en temel programlar Office programlarıdır. Yani Word, Excel ve PowerPoint. Bunları hem akademik hayatınızda hem de iş yaşamında çok sık kullanacaksınız. Bu programlar mimarlık öğrencileri için de vazgeçilmezdir ve aşağı yukarı tüm bilgisayarlarda bu programları çalıştırabilirsiniz. Bu programlar için çok güçlü bilgisayara ihtiyacınız yoktur.

2 Boyutlu Programlar

Mimarlık öğrencilerine özel programları kısaca 2 boyutlu çizim programları ve 3 boyutlu modelleme (çizim) programları olarak ikiye ayırabiliriz. 2 boyutlu çizim programı olarak en çok kullanılanı Autocad'dir. Bunun yanında Zwcad, Gstarcad, Progecad gibi alternatifler de vardır. Fakat genel olarak Autocad kullanılır. Autodesk firmasının üretmiş olduğu Autocad programı için ücretsiz öğrenci lisansı da alabilirsiniz. Böylece orijinal ürünü para vermeden kullanabilirsiniz. 2 boyutlu programlar arasında ayrıca Photoshop, Illustrator , Indesign gibi sunum ve pafta hazırlamaya yönelik programlar da vardır. Bu programlarda dosya büyüklüğü arttıkça ihtiyaç duyulan ram miktarı da artar. Yani bilgisayarın ram değeri önemlidir.

Autocad'de kat planı çizimleri. İki boyutlu programlar içinde en iyisi tartışmasız Autocad'dir.

3 Boyutlu Programlar

Mimarlikta en çok kullanılan 3 boyutlu programlar ise Sketchup, Rhino, 3ds Max, Revit, Archicad gibi programlardır. Bu programlar aynı zamanda 2 boyutta çizim yapma imkanı da sağlamaktadırlar. Ama genel kullanım amaçları modelleme yapmak ve render almak olduğu için 3 boyutlu kategoride değerlendirmek istedim. Yapacağınız modelin ne kadar detaylı olduguna bağlı olarak ihtiyaç duyacağınız bilgisayarın özellikleri de o kadar iyi olmalıdır. Modelleme programlarından verim almak için işlemci, ram ve ekran kartını iyi seçmelisiniz. Aksi takdirde bilgisayar ve dolayısıyla iş akışınız yavaşlar, modelleme yapmak işkenceye dönüşür. 3 boyutlu programlarla birlikte render motorlarını da kullanacaksınız. Bazı programların kendi içinde render motorları olsa da genel olarak en sık kullanılan ve en iyi render programlarından biri Vray'dir. İşin içine render girdiğinde bilgisayarın özelliklerini yüksek tutmak özellikle güçlü bir işlemci seçmek iyi olacaktır. 
 
Son yıllarda en çok kullanılan programlardan biri olan Revit'in arayüzü. Revit programıyla hem iki boyutlu hem de üç boyutlu çalışabilirsiniz. Modelleme yaparken render da alabilirsiniz.

Mimarlık Öğrencisinin Bilgisayarı Nasıl Olmalı?

Başta da söylediğim gibi mimarlık eğitiminin ilk yılında genellikle elle çizim yapmanız teşvik edilir. En azından benim zamanımda öyleydi. Hatta ilk iki yıl bilgisayarda çizim yapmak yasaktı. Durum böyle bile olsa siz birinci dönemden itibaren program öğrenmeye başlayın, ilerde çok faydasını göreceksiniz. Yukarıda saydığım tüm programları çalıştırabilecek bir bilgisayara mimarlık eğitiminiz boyunca ihtiyacınız olacak. Şimdi gelelim bu bilgisayarın özelliklerine... İster dizüstü ister masaüstü olsun, mimarlık öğrencisinin ihtiyaç duyduğu bilgisayar biraz pahalı olacaktır. Bilgisayarın en önemli bileşeni olan işlemciden başlayalım. İşlemci seçiminde çekirdek sayısı, işlemci hızı ve teknolojisi önemlidir. İşlemciniz hem yüksek performanslı hem de az elektrik tüketen bir model olmalı. Bu yüzden ben her zaman Intel işlemcileri öneriyorum. Çünkü AMD işlemciler hem çok ısınıyor hem de daha fazla elektrik tüketiyor. Intel işlemci olarak i5 ve i7 serilerinin altına düşmeyin derim. İşlemci hızı olarak da 3 GHz civarında olmak iyi bir performans için yeterlidir. 4 veya 8 çekirdekli işlemciler işinizi görecektir. Ama render işleri için çekirdek sayısının önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ram olarak da DDR4 ramleri tercih etmelisiniz. Bunların da bütçenize göre hızı yüksek olanlarından tercih edebilirsiniz. Ama ram seçiminde asıl önemli olan kapasitesidir yani kaç GB olduğu. Mimarlık öğrencisi için en az 8 GB'lık ram gereklidir. Ama bana sorarsanız bütçeniz uygunsa 16 GB almaya çalışın derim. Böylece hem 2 boyutlu hem 3 boyutlu programları hem de render işlerinizi aynı anda ve oldukça hızlı yapabilirsiniz. 3 boyutlu programların hızlı çalışabilmesi için bir diğer önemli bileşen de ekran kartıdır. Programları kullanırken akıcı grafiklerle çalışmak istiyorsanız ekran kartınızı iyi seçmelisiniz. Genel olarak 128bit ya da 256 bit olan 4 GB'lık ekran kartlarını kullanmanızı tavsiye ederim. Bu özelliklere sahip bir kartı tüm eğitim hayatınız boyunca hatta sonrasında profesyonel işlerinizi yaparken bile kullanabilirsiniz. Yukarıdaki özelliklere sahip bir bilgisayar biraz pahalı olacaktır. Ama 4-5 yıl boyunca tüm işinizi rahatlıkla görmenizi sağlayacaktır. Hatta Lumion gibi gerçek zamanlı render almaya yarayan programları bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Dizüstü mü Masaüstü mü?

Mimarlık öğrencisi için bilgisayar seçimindeki en büyük ikilemlerden biri de laptop mu yoksa masaüstü mü seçmek gerektiğidir.

Bilgisayar seçiminizi dizüstü veya masaüstü olarak yapabilirsiniz. Yukarıdaki özelliklere sahip laptoplar masaüstü bilgisayarlara göre daha pahalıdır. Masaüstünde tüm bileşenleri kendiniz topladığınız için bütçenize uygun sistem kurmanız daha kolay olacaktır. Dizüstü almayı düşünürseniz bazı özelliklerden feragat etmeniz gerekebilir. Ama istediğiniz yerde çalışabilme özgürlüğüne sahip olursunuz. Masaüstü bilgisayar toplamanın en büyük avantajlarından biri de büyük bir monitör seçebilmenizdir. Mimarlık tamamıyla görsellikle ilgili olduğu için ekranın büyük olması her zaman daha rahat bir çalışma ortamı sağlar. Laptoplarda ekran boyutları biraz sınırlıdır ve büyük ekranlı modeller hem pahalı hem de taşıması oldukça zor olacaktır.

118 yorum:

  1. Ev ofis için aynalı buzlu dekoratif cam filmi cam filmcisi cam filmci http://camfilmci.com

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Yazınızda belirttiğiniz özelliklere sahip sahip bir bilgisayar topladım. Mimarlık ikinci sınıf ögrencisiyim ve gelecek dönem bilgisayarlı çizimlere geçeceğiz. Sizce i7 işlemcili, 16gb ramli, 128 bit 2gb ekran kartı olan bir bilgisayar beni ne kadar götürür?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba,
      yazdığınız kadarıyla topladığınız bilgisayar okulu bitirene kadar hatta sonrasında da birkaç yıl rahat biçimde tüm işlerinizi görür.

      Sil
  3. Merhaba ben mimarlik öğrencisiyim ama asusun hangi bilgisayarını seçeceğime karar veremedim yardımcı okur musunuz?(butce 4000 -5000arasi )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Laptop alacaksınız bütçeniz dahilinde özellikleri en yüksek olan modeli alabilirsiniz.

      Sil
  4. Merhaba ben mimarlik bölümü öğrenci değilim ancak isim gereği 3dmax gibi çizim programları kullanmam gerekiyor lenovo 320 81bt001gtx oy 8. Nesil işimi görür mü teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Lenovo'nun bahsettiğiniz modeli 3dsmax için işinizi görür gibi duruyor. Ancak 64 bitlik ekran kartıyla performasınız sınırlı olacaktır. Tavsiyem 128 bitlik ekran kartı olan modellere bakmanızdır. 3ds Max'de yaptığınz modeller büyüdükçe çalışma ekranınızda yavaşlamalar olabilir.

      Sil
    2. Merhaba linkini attığım cihaz mimarlık icin uygun mu acaba https://ty.gl/4zqo0cpn68

      Sil
    3. merhaba, 8b ram düşük sayılır. ekran kartı için de en az 4gb düşünebilirsiniz. şu haliyle pek çok işinizi görür ama çok çok yüksek performans beklemeyemezsiniz.

      Sil
  5. Merhaba şuan bilgisayar almam lazım Asus veya msi düşünüyorum ne alabilirim acaba yardımcı olabilir misiniz bütçe 7-8 ve hiç bilgim yok hangisini hangi modeli tercih etmeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bahsettiğiniz modellerin özelliklerini yazarsanız yardımcı olabilirim. Bahsettiğiniz iki marka da kaliteli bilgisayarlar üretiyor. Şayet mimarlık öğrencisiyseniz bütçenizle alabileceğiniz en iyi özelliklere sahip olan bilgisayarı almaya çalışın.

      Sil
  6. masaüstü bilgisayar almak dezavantaj olur mu derslerde laptop kullanıyor musunuz masaüstü aldıktan sonra zor durumda kalmak istemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bilgisayar dersleri çoğu zaman bilgisayarlı sınıflarda yapılıyor... Onun dışında proje derslerinde de öğrenciler genelde kendi laptoplarını kullanıyorlar. Masaüstü bilgisayarlar daha ucuz ve yüksek performanslı olsa da laptop her zaman daha kullanışlıdır. Özellikle grup çalışması yaparken herhangi bir yerde toplanıp çalışabilirsiniz.

      Sil
  7. Merhaba ben iç mimarlık okuyacağım ve hangi bilgisayarı tavsiye edersiniz merak ediyorum paylaşırsanız çok sevinirim bütçem cok yüksek değil ama fikirlerinizi paylaşırsanız yardımcı olursunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar. Mimarlık için önerdiğim bilgisayar iç mimarlık için de uygundur. Sizin özellikle düşündüğünüz model varsa link yollarsanız yorum yapabilirim.

      Sil
  8. Mimarlık kazandım ve bilgisayarsız olmuyor dediler bütçem düşük uygun fiyatlı ve beni 4 yıl idare edebilecek bir bilgisayar önerebşlir misin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, siz bütçenize uygun modelleri link olarak paylaşırsanız yardımcı olabilirim. Son zamanlarda bilgisayar tercihi konusunda çok soru geliyor. Yakında bununla ilgili bir yazı paylaşacağım.

      Sil
  9. https://www.lenovo.com/tr/tr/laptops/legion-laptops/legion-y-series/Lenovo-Legion-Y530-15ICH/p/88GMY501020
    Inanin bilgisayarlar hakkinda hic bir fikrim yok ama sizce uygun mudur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Gönderdiğin bilgisayar mimarlık uygulamaları için fazlasıyla yeterlidir. Hem öğrencilik hayatın boyunca hem de sonrasında birkaç yıl daha yeterli olacaktır. Ram olarak en az 8gb'lık versiyonu düşünülebilir. 16gb olursa daha iyi olur. Ayrıca kesinlikle SSD'sinin de olması gerekiyor.

      Sil
  10. Merhaba, linkini ekleyeceğim ürün mimarlık öğrencisi için uygun mudur? Fiyat/performas olarak da değerlendirecek olursanız, önerir misiniz?

    https://www.vatanbilgisayar.com/asus-fx504ge-core-i7-8750h-2-2ghz-8gb-1tb-128gb-ssd-15-6-gtx1050ti-4gb-w10.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Linkini verdiğin bilgisayar mimarlık öğrencisi için fazlasıyla yeterlidir. Okul bittikten sonra da kullanılabilir. Ancak fiyatı biraz yüksek. Ayrıca ram olarak 8gb yerine 16gb'lık modellerin tercih edilmesi daha iyi olacaktır. Bence işlemci olarak i7'nin geçen 2 yılda çıkan modelleri de kullanılabilir. Yine de fiyatlar çok yükseliyor maalesef. İ5 modellere de bakılabilir bu arada. Son olarak şunu da ekleyeyim, bir bilgisayarı almaya karar verirseniz kesinlikle forum veya inceleme sitelerindeki yorumlara bakmadan almayın. Bu konuda en iyi sitelerden biri notebookcheck.com dur. Hem laptop hem de donanım parçaları için ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

      Sil
  11. Mimarlık 2 sınıfım bütçem çok çok az yok denecek kadar ikinci sınıf için bilgisayar şartmı (şart değil ama kendini geliştirmen için önemli demeyin ) çünkü ben kendimi geliştirmek istiyorum ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle 2. sınıfta bilgisayar dersin var mı? Varsa zaten o ders kapsamında okulun bilgisayarlarını kullanacaksın. Ama ödevleri okul dışında yapabilmek için yine bilgisayara ihtiyacın olacak. Bunun dışında bilgisayar başka dersler için araştırma yaparken de lazım olacak. Şu an araştırma için kütüphanedeki bilgisayarları da kullanabilirsin... Benim okulumda 3. sınıftan itibaren projeleri dijital olarak hazırlıyorduk. Yani AutoCAD ile çizim yapıp onların çıktısını alıyorduk. O yüzden kişisel bilgisayar olmazsa olmazdı. Bence bir şekilde para biriktirip ikinci el bilgisayar da alabilirsin. Mesela ben laptop olarak hala 6 sene önce aldığım ikinci el monster bilgisayarımı kullanıyorum. İyi araştırıp sahibinden düzgün ve uygun fiyatlı bilgisayar bulabilirsin... Son olarak şunu da söyleyeyim, mezun olunca çizim ve modelleme uygulamalarını iyi biliyor olman önemli. Okuldayken ve staj yaparken bilgisayar kullanmayı ne kadar iyi öğrenirsen o kadar iyi.

      Sil
  12. autodesk içindeki çoğu programları kullanabileceğim bir bilgisayar arıyorum ama özelliklerinin ne olması gerektiği hakkında bir bilgim yok restorasyon öğrencisiyim ama mimarlığa geçiş yapınca da kullanabileceğim beni idare edecek bir bilgisayara ihtiyacım var bütçem 3000i aşamaz ne yazık kı bu linkteki bilgisayar uygun mudur acaba?

    https://www.vatanbilgisayar.com/lenovo-ideapad-s145-core-i3-8145u-2-1ghz-4gb-128gb-ssd-15-6-int-w10.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Gönderdiğiniz bilgisayarla AutoCAD, SketchUp ve Photoshop gibi programları kullanabilirsiniz. Ancak performans düşük olabilir. Çünkü ekran kartı paylaşımlı ve RAM'i 4gb. Bunun yerine tavsiyem en az 8gb ramli ve mümkünse 128bitlik paylaşımsız ekran kartı olan bir model seçmeniz. Özellikle ciddi render işleri yapacaksanız performansınız düşebilir. Ayrıca sadece 128gb SSD disk alanı da muhtemelen ucu ucuna yetecektir. Restorasyon okurken bir şekilde işinizi görecektir. Ama sonrasında zorlanabilirsiniz.

      Sil
    2. Güvenilir ikinci el ürünlere de bakabilirsiniz.

      Sil
    3. Hp 2PM33EA CI5-8250U 1.6Ghz İşlemci 8Gb Ram 1Tb Hdd 2Gb Ekran Kartı 15.6" Windows 10 İşletim Sistemli Gümüş Laptop bu bilgisayar icmimarlik okuyan bı ogrencinin işini gorurmu tskr

      Sil
  13. Merhabalar, mimarlık hazırlık öğrencisiyim. Ama okulum bilgisayar gerektiriyor. Almışken mimarlık için de yetecek bir şey alayım diyorum.
    https://www.monsternotebook.com.tr/abra/MONSTER-ABRA-A5-V15-4-1.html sizce ileride sıkıntı çıkarır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, yazdığın bilgisayar gayet iyi. Ama ram olarak 16gb olsa daha iyi olur.

      Sil
  14. Hp 2PM33EA CI5-8250U 1.6Ghz İşlemci 8Gb Ram 1Tb Hdd 2Gb Ekran Kartı 15.6" Windows 10 İşletim Sistemli Gümüş Laptop bu bilgisayar icmimarlik çevre ve tasarım okuyan bı ogrencinin işini gorurmu tskr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, işinizi görür bence. Ama ram olarak 8gb yerine 16gb tercih edilebilir. Ayrıca ssd de olsa iyi olurdu.

      Sil
  15. Merhaba, casper Excalibur G770 bir mimarlık öğrencisi içim uygun mu? Fiyat/performans olarak önerirmisiniz veya bu fiyatlarda bilgisayar önerebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yazdığın model özellik olarak gayet iyi. Ama fiyatı biraz yüksek geldi bana. Daha uygun fiyatlısı yoksa alınabilir.

      Sil
  16. https://www.lenovo.com/tr/tr/laptops/ideapad/300-series/Ideapad-320-15%2C-Intel-ISK/p/88IP3000839 bu bilgisayar iki yıllık işimi görür mü peki tekrar soruyorum yorumunuz için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yolladığın bilgisayarın tam özellikleri yazmıyor ama işini görür gibi.

      Sil
  17. Merhaba, bu yıl iç mimarlığı kazandım. https://www.monsternotebook.com.tr/abra/monster-abra-a7-v11-1-2/ bu bilgisayar işimi görür mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, işini rahatlıkla görür. Ram 16 olursa şahane.

      Sil
  18. Arkadaşım merhaba

    Ben radyo televizyon öğrencisiyim adobe programlarını kullanmak için bilgisayar alacağım. Şuan bulduğum bilgisayar şunlar

    Hphttps://www.evkur.com.tr/hp-2pm33ea-ci5-8250u-16ghz-islemci-8gb-ram-1tb-hdd-2gb-ekran-karti-156-windows-10-isletim-sistemli-gumus-dizustu-bilgisayar


    Işine yarar mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, özellikleri kötü değil ama ssd olsa daha iyi olurdu. Adobe'nin hangi programları kullanılacak?

      Sil
  19. Casper Nirvana S500.8565-8E50X-G-F Intel Core i7 8565U 8GB 480GB SSD MX230 Freedos 15.6" FHD Taşınabilir Bilgisayar
    Mimarlık 1. Sınıf öğrencisiyim. Bu pc bana sorun çıkarır mı ? Önerir misiniz ??

    YanıtlaSil
  20. Merhaba https://www.hepsiburada.com/lenovo-ideapad-l340-17irh-intel-core-i7-9750h-16gb-1tb-256gb-ssd-gtx1650-freedos-17-3-fhd-tasinabilir-bilgisayar-81ll000ytx-p-HBV00000LK9W1?magaza=GarajOnline

    https://www.hepsiburada.com/acer-predator-ph317-52-intel-core-i7-8750hq-16gb-1tb-256gb-ssd-gtx1060-windows-10-home-17-3-fhd-tasinabilir-bilgisayar-nh-q3dey-005-p-HBV00000OX84N?magaza=Teknorya

    Hangisi daha iyi

    YanıtlaSil
  21. merhabalar herhangi bir bütçe sınırım yok mimarlık öğrencisiyim rhinoceros autocad ve diğer tüm adobe programları vs kullanıyorum apple mı yoksa diğer markaları mı alayım tavsiye verebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, mimarlık programları için apple veya diğer markalar arasında çok performans farkı yok. Hangisine alışıksanız onu alabilirsiniz. Özellikleri iyi olsun yeterli.

      Sil
  22. mimarlık 1.sınıf öğrencisiyim beni uzun süre götürecek bir bilgisayar olsun istiyorum https://www.monsternotebook.com.tr/abra/monster-abra-a5-v15-4-1/ işimi görür mü ve ekran kartı iyi mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, gayet iyi bilgisayar. Ekran kartı da iyi. Ancak ram olarak varsa 16 gb versiyonu tercih edebilirsin.

      Sil
  23. merhaba ben mimarlık birinci sınıf öğrencisiyim. https://www.monsternotebook.com.tr/customize/productCustomize.aspx?urn=487537&secenek=&secenek2=&adet=1&lang=tr-TR beni uzun bir süre götürecek bir bilgisayar arıyorum.bu modelin özellikleri yeterli mi, ekran kartı özellikle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yeterli görünüyor. Ekran kartı 96 bit yerine 128 bit olan 2gb'lık versiyonlarına da bakılabilir.

      Sil
  24. Asus ROG GL553VE-DM107 Intel Core i7 7700HQ 8GB 1TB + 128GB SSD GTX1050Ti Freedos 15.6" FHD Taşınabilir Bilgisayar
    sizce kullanım acisindan rahat olu mu ?

    YanıtlaSil
  25. Merhaba,
    https://www.hepsiburada.com/lenovo-ideapad-l3-15iml-intel-core-i5-10210u-8gb-512gb-ssd-freedos-mx130-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-81y3001btx-pm-HB00000TD1ZU
    Sizce mimarlık okuyan için yeter mi?

    YanıtlaSil
  26. https://www.hepsiburada.com/lenovo-ideapad-l3-15iml-intel-core-i5-10210u-8gb-512gb-ssd-freedos-mx130-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-81y3001btx-pm-HB00000TD1ZU
    Mimarlık öğrencisi için yeterli mi acaba?

    YanıtlaSil
  27. https://www.hepsiburada.com/lenovo-v145-15ast-amd-a4-9125-8gb-240gb-ssd-freedos-15-6-tasinabilir-bilgisayar-81mt0046tx1-p-HBV00000PKRHL?magaza=notebookstore iş görür mü?

    YanıtlaSil
  28. https://www.vatanbilgisayar.com/lenovo-ideapad-3-core-i5-10210u-1-6ghz-8gb-512gb-ssd-15-6-mx130-2gb-w10.html#urun-ozellikleri
    mimarlık öğrencisiyim,sizce yeterli midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavsiyem en azından 16gb ram olmasıdır.

      Sil
  29. Merhaba hocam. 3ds max için hangi ekran kartını tavsiye edersiniz. RTX 2080 mi yoksa nvidia quadro p4000 mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. İkisini de tavsiye etmiyorum. Mimarlık öğrencisi için fazla profesyonel bu kartlar...

      Sil
  30. Merhaba bn ic mimarlık öğrencisiyim bilgisayar olarak cesper excalibur g 770 bölümüm için yeterliliği?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Güzel bir model. İşlemci i7 olsa daha iyi olurmuş..

      Sil
  31. 16gb değilde 8 GB Ram alsam çok sıkıntı olurmu diğer özellikler hep var tek ram sorun

    YanıtlaSil
  32. Merhaba, ben 2. Sınıf Mimarlık öğrencisiyim. Beni okul boyunca ve sonrasında 1,2 yıl daha idare edebilecek bilgisayarlar arıyorum. Sizde bu model uygun mudur? Şimdiden teşekkürler...
    https://www.hepsiburada.com/casper-f650-8550-8d55p-g-f-intel-core-i7-8550u-8gb-240gb-ssd-mx130-windows-10-home-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-p-HBV00000T0XBL?magaza=aktepebili%C5%9Fim&wt_gl=cpc.6802.shop.elk.it-ssc&gclid=Cj0KCQjwu8r4BRCzARIsAA21i_CyrGPjfJvtFirOXsJpv_XE20g9zTfla8dA_jb88TNSlBXO5Dxz_poaAhpLEALw_wcB

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 16 GB'lık modeller daha iyi olacaktır.

      Sil
  33. Merhaba ben mimar ögrencisiyim sizce paylastigim linkteki bilgisayar yeterli midir?
    https://www.monsternotebook.com.tr/huma/monster-huma-h4-v3-1/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bilgisayar yeterli gibi ama 16 GB ram daha iyi olur.

      Sil
  34. Merhaba Casper Intel core i3 ekran 4 ram 4 iç mimarlık öğrencisi için yetersiz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 4gb ram uygulamalar için yetersiz kalacaktır. En az 8gb ram düşünsen iyi olur. 16 GB çok rahatlatır.

      Sil
  35. Merhabalar

    İç Mimarlık öğrencisiyim. Autocad, Photoshop, Sketchup ve Vray(for sketchup) programlarını indireceğim. Bütçem 5500-6200 civarı arası. 8 gb ram 256 ssd ve ekran kartı olarak nvidia mx serisi özelliklerini barındıran bir laptop benim işimi görür mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ram olarak 16 GB tercih etsen daha iyi olacaktır. Şimdilik 8 takıp ilerde 8 daha ekleme yapacak şekilde de düşünebilirsin.

      Sil
  36. Admin merhabalar ben bu yıl mimarlık kazandım ve uzaktan eğitim olacağı kesinleşti. Bi bilgisayar almak istiyorum yazdıklarınıxı okudum. Bana önerebileceğiniz marka var mı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, markadan ziyade alacağın bilgisayarın özellikleri önemli bence. Bilgisayar bileşenleri iyi olduğu sürece sorun olmaz. Ama genel olarak iyi markalar asus, lenovo, msi, monster vs. diyebiliriz.

      Sil
  37. Merhaba mimarlık için ipad pro 2020 128gb tavsiye ediyomusunuz?

    YanıtlaSil
  38. merhaba,
    ipad ile etkili biçimde çizim ve modelleme yapabileceksiniz neden olmasın? şahsen ben yapamam. onun dışında her işiniz için kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  39. Merhaba mimarlık 2. Sınıf öğrencisiyim beni 5 6 yıl rahat idare edebilecek bilgisayarlara bakıyorum

    https://www.hepsiburada.com/lenovo-ideapad-gaming-3-15imh05-intel-core-i7-10750h-16gb-512gb-ssd-gtx1650-freedos-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-81y400d5tx-p-HBV00000WW661?magaza=Nethouse&utm_source=pc&utm_medium=akakce&utm_campaign=c&utm_content=c&utm_term=k&wt_pc=akakce.c.k.pc&v=1.50.4

    Ekran kartının 4gb olması sorun yaratır mı sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba. gönderdiğiniz bilgisayar sizi uzun yıllar götürecektir. mezun olduktan sonra da rahat rahat kullanabilirsiniz.

      Sil
  40. Merhaba excalibur g770 i5 , 16ram, 1 TB HDD+ 240ssd 4gb ekran kartı hafızası sizce endüstriyel tasarım öğrencisi için yeterli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba. bu saydığınız özellikler gayet yeterli görünüyor.

      Sil
  41. merhaba ben mimarlık 4.sınıf öğrencisiyim son sınıfta olduğum için iş hayatında rahat kullanabileceğim bir bilgisayar arıyorum.
    i7/10. nesil/2.6 ghz /32 gb ram/6g ekran kartı NVIDIA®GeForce®RTX 2060/1tb+516ssd özelliklerinde bir bilgisayar almayı düşünüyorum ama rtx2060 ekran kartı lumıon 9 veya 10,3dsmax,sketchupp programlarını ve vray render motorunu kaldırır mı bilmiyorum.
    birde aynı özelliklerde sadece ram 16 gb(artırılabilir) ve 6gb ekran kartı gtx1660ti olan bir bilgisayar var doğal olarak fiyat farkı var 1800 tl'lik.
    sizce hangisini almam mantıklı olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Yazdığınız özellikler gayet yeterli. Her iki ekran kartı da sorunsuz biçimde sizi uzun yıllar götürür. Render işlerinde yeni nesil ekran kartları ne kadar etkili tam bilmiyorum. Genelde render sırasında işlemci ve ana ram etkilidir. Ekran kartının rendera etkisini hissetmek için quatro kartlar var diye biliyorum. Ama çok da gerekli değil bu tip kartlar. Siz alırken ekran kartının kaç bit olduğuna, ram değerine ve frekanslarına dikkat edebilirsiniz.

      Sil
  42. merhaba ben mimarlık 4. sınıf öğrencisiyim son sınıfta olduğum için bana iş hayatımda da uzun yıllar yetebilecek bir bilgisayar arıyorum
    i7 10. nesil/32gb ram/nvıdıa geforce rtx2060 6gb ekran kartı/2.6 ghz/1tb+512ssd
    özelliklerinde bir bilgisayar var aklımda ama rtx2060 ekran kartı iyi mi lumıon 9 veya 10,3ds max,sketchupp programlarını ve vray render motorunu kaldırır mı bilmiyorum.
    aynı ozelliklerde 16gb ram(artırılabilir) ve gtx1660ti bir bilgisayar daha var ve 1800 tl lik bir fiyat farkı doğal olarak yine aynı sekilde gtx1660ti iyi mi kaldırır mı bilmiyorum.
    sizce hangisi mantıklı olur fikirlerinizi merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba, mimarlık 2. sınıf öğrencisiyim, beni okul dönemi boyunca ve hatta sonrasında da bir süre götürebilecek bir bilgisayar arıyorum. Linkteki bilgisayarı uygun görür müsünüz https://www.monsternotebook.com.tr/huma/monster-huma-h5-v2-1/ Bu modelin ekran kartı GTX1650; RTX2060 modeller de var fakat gerekli midir bilmiyorum, tasarım olarak da Huma'dan yanayım, işimi görür mü acaba? Bir de daha önce monster bilgisayar kullandığınızı söylemişsiniz memnun muydunuz? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ben uzun yıllardır monster kullanıyorum. Sıkıntı yaşamadım. Diğer markalara göre biraz daha ağır (kg olarak) olabilir... Monster huma gayet yeterli görünüyor. Ana ram'in ve sabit diskin artırılabilir olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.

      Sil
  44. MERHABA. İÇ MİMARLIK 1. SINIF ÖĞRENCİSİYİM. MASAÜSTÜ YADA LAPTOP KONUSUNDA ÇOK KARARSIZ KALDIM. SUNUMLAR SIRASINDA BİLGİSAYARI OKULA GÖTÜRMEMİZ GEREKİYOR MU ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bilgisayarı sunum için okula götürmeniz gerekmiyor. Sunumunuzu bir belleğe yükleyerek de götürebilirsiniz. Ancak, sunumdan ziyade okulda ders esnasında çizim yapmanız gerektiğinde veya projenizi hocaya göstermek istediğinizde bilgisayara ihtiyacınız oluyor. Bunun dışında çizimlerinizin çıktısını alarak da hocalarla projeniz hakkında görüşebilirsiniz.

      Sil
  45. Merhaba ben mimarlık hazırlık öğrencisiyim bir bilgisayar almak istiyorum okul sürecinde rahatça işimi gören ve beni baya götüren bir şey olsun istiyorum sizce bu nasıl veya yeterli mi ne gerekiyor yeterli olması için

    https://www.hepsiburada.com/lenovo-v15-iwl-intel-core-i7-8565u-8gb-256gb-ssd-mx110-freedos-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-81ye0095tx-p-hbv00000pwzrf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba. bu bilgisayar iyi görünüyor. yazıda temel özellikleri anlattım. onlara göre kıyaslayabilirsin.

      Sil
    2. sadece 256 gb ssd olduğu için ekstra harici diske ihtiyaç olabilir.

      Sil
  46. https://www.trendyol.com/monster/notebook-huma-h4-v3-1-i7-10510u-8gb-256gb-ssd-2gb-mx-250-14-fullhd-ips-p-34838125.

    Merhaba ben mimarlık öğrencisiyim sizce bu bilgisayar nasıl yeterli olur mu uzun süre

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selamlar. özellikleri fena değil. yazıda da anlattığım gibi minimum düzeyde gereksinimleri karşılıyor. sadece 256 gb ssd olduğu için ekstra bir harici diske ihtiyacın olacaktır.

      Sil
  47. https://urun.n11.com/dizustu-bilgisayar/monster-abra-a5-v166-P460841916

    merhaba bu bilgisayar yeterli olur mu mimarlık için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba. garanti veremem ama bence yeterli olur :) sadece 256 gb ssd olması bence yetersiz. ayrıca 8 gb ram tam sınırda diyebilirim. bu ürünü forum sitelerinde araştırıp daha geniş bilgilere ulaşabilirsin. özellikle donanımhaber forumuna bakabilirsin.

      Sil
  48. https://www.gittigidiyor.com/dizustu-laptop-notebook-bilgisayar/monster-abra-a5-v1664_spp_870736?id=628003254


    Merhabalar, bu bilgisayar sizce uzun süre iş görür mü mimarlık bölümü için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar. özellikleri gayet yeterli görünüyor.

      Sil
  49. https://www.gittigidiyor.com/dizustu-laptop-notebook-bilgisayar/hp-250-g7-175r9ea_spp_853254?id=628275914

    Selamlar bu bilgisayar bir mimarlık öğrencisi için nasıl acaba

    YanıtlaSil
  50. Merhaba benim bütçem ancak 8 GB ram ve 2 GB ekran kartı olanları kapsıyor sizce böyle bir bilgisayar alsam ilerde de ek ekran kartı falan alabilir miyim o zaman sorunum çözülür mü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba. laptoplarda parça değişimi her zaman mümkün olmayabiliyor. almadan önce parça değişimi olanağı olup olmadığını sormak lazım. 2gb ekran kartı da iş görür. 8 gb lık ram ilerde 16 ya çıkarılabiliyorsa işinizi görecektir diye düşünüyorum. bu arada 8gb ram de gayet yeterli pek çok işlem için.ama dosya boyutları artınca sıkıntı olabiliyor.

      Sil
  51. https://www.hepsiburada.com/lenovo-ideapad-l3-15iml-intel-core-i5-10210u-8gb-512gb-ssd-freedos-mx130-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-81y300gutx-pm-HB00000TD1ZU

    Bu bilgisayar iş görür mü acaba mimarlık bölümü için yardımcı olur musunuz :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba. 512 gb ssd olması iyi. 8 gb ram artık minimum gereksinim diyebilirim. ben 16 gb tavsiye ediyorum bütçeniz varsa.

      Sil
  52. Merhaba asus tuf gaming FX505DT-BQ180T AMD RYZEN 5-3550H bilgisayarı 16 gb ram yaptırırsan öğrencilik süreci için yeterli olur mu

    YanıtlaSil
  53. Asus FX505DT-BQ180 AMDRYZEN 5 3550H bilgisayarı 16 gb ram yapılırsa öğrencilik süreci için yeterli olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. 8gb de işinizi görür ama bazı uygulamalarda 2d-3d model büyüklüğü arttığında işlem yaparken bilgisayar zorlanmaya başıyor. 16 gb ram ile 5-6 yıl çok rahat edersiniz. 256 gb ssd'ye ek olarak harici bir disk kullanabilirsiniz.

      Benim şu an kullandığım dizüstü bilgisayarım 10 yıllık. i7, 8gb ram, 2gb ekran kartı, 120 gb ssd, 1 terabayt dahili hdd var. Mimari model büyüklüğü arttığında autocad yavaşlıyor. Birden fazla photoshop dosyasıyla aynı anda çalıştığımda yavaşlama oluyor. İnternet tarayıcınızda 5-6 sekme açık olduğunda bile yaklaşık 1 gb ram sadece internet tarayıcınız tarafından kullanılıyor. Render almak için masaüstü bilgisayarımı kullanıyorum. Basit düzeyde renderları laptopdan alıyorum. Yani 8gb ram ile hemen hemen her işimi yapabiliyorum aslında ama bazen yavaşlamalar olabiliyor. Bu yüzden 8 gb ram bence minimum gereksinim olmalı. 16 gb ile öğrencilik sürecini çok rahat geçirirsiniz. Bilgisayarınızı düzgün kullanırsanız 10 yıl işinizi görür.

      Sil
  54. Merhaba ben indirimde bu bilgisayarı satın almıştım ama sizce mimarlık bölümü için işimi görür mü yeterli mi
    https://www.amazon.com.tr/HP-Laptop-15-dw2012nt-i5-1035G1-GeForce/dp/B0877BVGZV

    YanıtlaSil
  55. Iyi günler merhaba 8 gb ram 512 ssd 4 gb ekran kartı ve i5 işlemci mimarlık 1. Sınıfım işimi görür mü?

    YanıtlaSil
  56. https://www.monsternotebook.com.tr/tulpar/monster-tulpar-t7-v19-7-1/
    Merhaba ben mimarlık öğrencisiyim ve bu bilgisayarı 32gb ram yapıp almayı düşünüyorum yeterli midir acaba?

    YanıtlaSil
  57. Merhaba ben mimarlık öğrencisiyim 4gb ekran kartı i5 10.nesil 16gb RAM ve 480 SSD li bilgisayar aldım işimi görür mü

    YanıtlaSil
  58. Merhabalar, kardesim peyzaj mimarligi okuyor cizim filan yapacakmis. Butcede malu. En dusuk. Olanindan. Ne onerirsiniz acaba

    YanıtlaSil
  59. Merhabalar, kardesim peyzaj mimarligi okuyor cizim filan yapacakmis. Butcede malu. En dusuk. Olanindan. Ne onerirsiniz acaba

    YanıtlaSil
  60. 2021 Mimarlık Öğrencileri İçin Bilgisayar Önerisi için yeni yazıma beklerim hocam.
    https://kavurur.blogspot.com/2021/07/mimarlk-icin-bilgisayar-tavsiyeleri.html

    YanıtlaSil
  61. M1 chip 24 İNÇ iMac bir mimarlık öğrencisi için nasıl olur?

    YanıtlaSil
  62. Intel(R) Core(TM) i7-4600U CPU işlemci 8 gb ram 230 ssd iç mimarlık ve çevre tasarımı için yeterli mi

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...