23 Mart 2016

Autocad kasıyorsa ne yapmak gerekir?

"Autocad kasıyorsa hatch layerını kapatın" Le Corbusier
Tasarımcıların en önemli sorunlarından biri de kullanılan çizim ve modelleme yazılımlarının ağır dosya boyutları sebebiyle bilgisayarda yavaşlamaya sebep olmasıdır. Hangi yazılım olursa olsun -Autocad, Sketch up, 3ds max, Revit vs.- eğer dosya boyutu büyükse bilgisayar işlem yaparken sinir bozucu biçimde kasılmaya başlar. Şimdilik Autocad'deki dosya büyüklüğüne bağlı kasılmaları yok etmek için birkaç öneride bulunacağım. Yukarıda da belirttiğim gibi, eğer çalıştığınız dosyada çok fazla hatch varsa bu kasılmalara sebep olacaktır. Öncelikle hatch layerını kapatabilirsiniz. Tabii bu çok da yaratıcı bir çözüm sayılmaz. Öyleyse asıl çözüm olan, dosya boyutunu küçültmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için iki yöntem var :

1- PURGE komutu

Çalıştığınız dosyadaki boş layerları, kullanılmayan blokları ve çizgi stilleri gibi gereksiz yer kaplayan öğeleri silmek için PURGE komutunu kullanın ve PURGE ALL seçeneği ile tüm işe yaramayan öğeleri silin. Bu yöntem asla işinize yarayan verileri silmez, sadece dosya içinde gizli kalan ve kullanılmayan verileri temizler. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

2- WBLOCK komutu

Bu komut seçili öğeleri ayrı ve boş bir dwg veya dxf dosyasına kopyalamaya yarar. Çizim yaptığınız dosyayı hafifletmek için en iyi yöntemdir. Çizimdeki işinize yarayan tüm layerları açın ve tüm çiziminizi seçip WBLOCK komutunu girin. Çıkan ekranda yeni oluşacak dosyanın ismini ve nereye kaydedeceğinizi seçin. Dosya formatı olarak öncelikle dxf kaydetmenizi öneririm. Daha sonra kaydettiğiniz yeni dxf dosyasını açın ve bu dosya içinde PURGE komutunu kullanın. Bu işlemden sonra dosyanızı SAVE AS komutuyla dwg olarak kaydedebilirsiniz. Ve hiç veri kaybı olmadan dosyanızın inanılmaz biçimde küçüldüğünü göreceksiniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...