29 Ocak 2016

Yapay zekanın tarihi Go zaferi

Yapay zeka sistemlerinin gelişmişliği, tavla ve satranç gibi çeşitli zeka oyunlarında insan rakiplere karşı elde edilen başarılarla ölçülüyor. Bilgisayarlar, şimdiye kadar satranç, dama ve tavlada dünya şampiyonlarını mağlup etmeyi başarmışlardı. IBM'in "Deep Blue" adını verdiği satranç oyunu programı 1997'de dünya şampiyonu Garry Kasparov'u yenmişti. Bununla birlikte yapay zekanın üstesinden gelemediği tek bir oyun vardı: 2500 yıllık geçmişe sahip olan Go oyunu.
 
Ortalama bir Go oyunda evrendeki atom sayısının 10 bin 170 katı taş dizilimi olasılığı bulunması nedeniyle Go, en iyi hamleyi hesaplayan yapay zeka algoritmaları tarafından çözülemiyordu. Geliştirilen Go uygulamaları insanı yenemiyordu. Bu durum Ocak 2016 itibariyle değişti ve Google'a ait Londra merkezli yapay zeka şirketi DeepMind'ın geliştirdiği AlphaGo yazılımı, Go'da ilk defa profesyonel bir oyuncuyu yenmeyi başardı. Bilimadamlarının ve yapay zeka araştırmacılarının uzun yıllardır üzerinde çalıştığı Go öğrenebilen ve insanı yenebilecek yazılım 2016'nın ilk ve en önemli bilimsel buluşlarından biri olarak tarihe geçti.

Bilim dergisi Nature'da yayımlanan araştırmaya göre, AlphaGo, ekim ayında yapılan bir maçta son Avrupa Go şampiyonu Fan Hui'yle turnuva kuralları çerçevesinde yaptığı 5 karşılaşmanın 5'ini de kazanmayı başardı.
AlphaGo'ya karşı oynayan Fan, yazılımın insan gibi oynadığını belirtti. Fan, "Eğer kime karşı oynadığımı önceden bilmeseydim, garip fakat çok güçlü bir rakiple oynadığımı düşünürdüm" ifadesini kullandı.
AlphaGo'nun geliştirilen diğer bilgisayar programlarına karşı yaptığı maçların da yüzde 99,8'ini aldığı vurgulandı. Henüz dünya şampiyonu seviyesinde bir Go oyuncusuyla karşılaşmayan yazılımın, dünyanın en iyi profesyonel Go oyuncularından biri kabul edilen Lee Sedol ile mart ayında bir maç yapması planlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...