3 Ağustos 2017

Ecosia: Ağaç Diken Arama Motoru

Arama motorları hayatımızın en önemli parçalarından biri haline gelmiş durumda. İnternet ortamını devasa bir samanlık olarak düşünürsek aradığımız bilgiler de iğne kadar küçük ve bulunması zor oluyor. Bu yüzden bilgiye ulaşmak için arama motorları hayati önem taşıyor. Bu işin bir numarası olarak -hem hızlı hem de doğru sonuçlar verdiği için- uzun yıllardır Google'ı kullanıyoruz. Fakat pek çok alternatif arama motoru da mevcut. Bunlardan birini ve sanırım en çevreci olanını yeni keşfettim: Ecosia. 




"İnternette arama yaparken ağaç dik."

Ecosia, tıpkı diğerleri gibi bir arama motoru yani bir kelime giriyorsunuz ve size o kelimeyle ilgili sonuçları gösteriyor. Diğerlerinden farklı olarak Ecosia'nın en müthiş özelliği ise yapılan her arama için 1 tane ağaç dikiyor olması. Yapılan aramalar sonucu sayfada gösterilen reklamlardan elde edilen gelirin %80'i dünya çapında ağaç dikmek için kullanılıyor. "İnternette arama yaparken ağaç dik." mottosuyla hareket eden Ecosia, Microsoft'un arama motoru olan Bing'i kullanıyor. Bu çevreci arama motoruna https://www.ecosia.org adresinden ulaşabilirsiniz ya da dilerseniz benim gibi internet tarayıcınızın arama motorları kısmına ekleyerek istediğinizde otomatik olarak Ecosia'yı kullanarak arama yapabilirsiniz. Yaptığınız her aramadan sonra ekranın sağ üst köşesinde kaç ağaç dikimine katkı sağladığınızı anında görebilirsiniz.

Ecosia'nın sitesinde (https://info.ecosia.org) bir de ağaç sayacı mevcut. Kurulduğu 2009 yılından bugüne kadar toplam 11.501.692 adet ağaç dikildiğini gösteriyor. Şu anki kullanıcı potansiyeliyle 2 saniyede 1 ağaç dikimi için gereken gelir sağlanıyor. Yani siz baktığınızda sayaç çoktan ilerlemiş olacak. Ağaç dikimi ve diğer çevre koruma projeleri için bugüne kadar yaklaşık 4 milyon €'luk bağışta bulunmuşlar. 5.5 milyon aktif kullanıcıya sahip olan platform her geçen gün büyüyor. Ben de bu platformu geç de olsa keşfettiğim için mutluyum. İnternet reklamlarının bu tür çevreci projelere destek sağlamak için kullanılabiliyor olması gerçekten çok iyi. Normalde internet tarayıcımda reklamları engellemek için Adblock Plus kullanıyorum. Fakat Adblock'u ecosia.org üzerinde devre dışı bıraktım. Böylece her arama yaptığımda reklam geliri elde etmelerine katkı sağlamış oluyorum.





Ecosia sadece ağaç mı dikiyor? 

Ecosia sadece ağaç dikmiyor. Afrika'da kuraklığa yüz tutmuş bölgelerde su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, ormanlık alanların yaratılması, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve hava kirliliğinin engellenmesi için dünya çapında pek çok projeyi destekliyor. Böylece insanların yaşam koşullarını iyileştiriyor, yöresel ekonominin, toplumsal yapının ve bireylerin yaşam kalitesinin yükselmesine yardımcı oluyor. "Büyük Yeşil Duvar'' projesiyle, Afrika Birliği ve Dünya Bankası desteğiyle Sahra Çölü'nün yayılmasının önlemek üzere çalışıyor. Bu proje başarılı olursa, Afrika'daki kuraklık büyük ölçüde engellenmiş olacak. Ecosia, ayrıca yağmur ormanlarının korunmasıyla ilgili projelere de destek veriyor. Platformun ana hedeflerinden biri de 2020 yılına kadar 1 milyar ağaca ulaşmak. Şu an için bu hedef biraz uzak görünse de sonuna kadar desteği hakeden bir girişim.

İnternet kullanıcısı olarak Ecosia'yı kullandığımız takdirde dünyanın pek çok yerindeki çevreci projelere önemli katkılar sağlamış olacağız. Üstelik, internet sitelerinde yaptıkları tüm bağışların miktarlarını ve faturalarını düzenli olarak paylaşıyorlar. Bu da son derece şeffaf bir girişim olduklarını gösteriyor. Ayrıca destekledikleri projeleri ve yaptıkları işleri de interaktif haritalar üzerinden takip etmek mümkün.



Küresel Isınmayı Önlemek

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan küresel ısınma ve iklim değişikliği maalesef her geçen gün pek çok olumsuz sonuçlarıyla hayatımızı derinden etkiliyor. Atmosferdeki karbondioksit miktarının artmasıyla dünyamız olması gerekenden fazla ısınıyor. Bu da iklim değişikliğine, önlenemeyen doğal afetlere, çevre sorunlarına ve pek çok canlı türünün neslinin tükenmesine yol açıyor. Kısacası, yavaş yavaş tüm ekosistem önlenemez biçimde çöküyor. Bu çöküş en çok da insanları etkiliyor ama nedense görmezden geliyoruz ve gereken adımları yeterince atmıyoruz. Küresel ısınmanın başlıca sebeplerinden biri olan atmosferdeki aşırı karbondioksit miktarını azalmak için en önemli faktörlerden biri de ormanlardır. Ağaç dikmek, orman yaratmak küresel ısınmanın önlenmesi için atılacak en küçük aynı zamanda etkili adımlardan biridir. Dünya artık bir yandan enerji kaynağı olarak fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara geçiş yaparken bir yandan da atmosferdeki yüksek karbondioksit oranını düşürmeye çalışıyor, bunun için projeler geliştiriyor. Hem mevcut yaşam biçimimizi değiştirmeli ve düşük karbon salınımı olan enerji türlerine geçmeliyiz hem de ağaç dikerek, ormanlar oluşturarak bugüne kadar bozduğumuz doğal dengeyi düzeltmeye çalışmalıyız. Bu bağlamda atılacak en küçük adım bile son derece kıymetlidir. Bu yüzden Ecosia'yı ve benzer projeleri desteklemeliyiz. En azından oturduğumuz yerden dünyanın öbür ucunda dikilecek bir ağaca katkı sağlarız ve orada büyüyecek olan ormanlar günün birinde küresel ısınmanın yavaşlamasına hatta durmasına bile sebep olabilir.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...