13 Ekim 2016

Blogunuza Ziyaretçi Çekmek İçin Yaratıcı Yazı Fikirleri - 2



Blog yazarları için derlemeye çalıştığım yaratıcı yazı fikirlerinin ikinci bölümünü paylaşıyorum. Birbirinden farklı onlarca fikirden bazıları size uygun olabilir, bazılarını da beğenmeyebilirsiniz. Ancak iyi bir blog veya site oluşturmak için en önemli kurala herkes uymak zorunda: Kaliteli ve özgün içerik

İçeriğin kaliteli olması için pek çok kriter vardır. Öncelikle yazınız kapsamlı bir araştırmanın ürünü olmalı. Yazının fikri okuyucuya kolay biçimde aktarılmalı. Okuyucu yazıyı akıcı biçimde zorlanmadan takip edebilmeli. Hem dil bilgisi hem de genel yazım kurallarına uygun olmalı. Mesela ben bir yazı okurken çok fazla yazım yanlışı görürsem yazıyı yarıda bırakabiliyorum. Dili ve dilin kurallarını doğru biçimde kullanmak içeriğin kalitesini büyük oranda etkiler. İkinci ve belki de en önemli kriter, siteniz için oluşturduğunuz içeriklerin özgün olması. Başka sitelerden kopyalayarak oluşturduğunuz yazılar size ziyaretçi veya reklam geliri kazandırmazlar. Aksine itibarınız zedelenir. Çünkü bu telif hakkı ihlaline girer. Başka sitelerden faydalanacaksanız kaynak belirtmeniz çok önemlidir. Ben de pek çok yazımda başka sitelerden faydalanıyorum ve kaynak belirtiyorum. Böylece onların sitelerine de "backlink" vermiş oluyorum. Hatta kaynak belirttiğim kişiler daha sonradan bana teşekkür ediyorlar. Kısacası içeriğiniz ne kadar özgün ve yaratıcı olursa o kadar başarılı olursunuz. İlla ki bir yerden kopyalamanız gerekiyorsa kesinlikle kaynak belirtin. Yazılarınızda kaliteyi yükseltmek için araştırın, okuyun daha çok yazın ve zaman harcayın. Yazacak konu bulamıyorsanız sizin için derlediğim blogunuzun ziyaretçi sayısını artıracak yaratıcı yazı fikirlerinin devamını okuyun!


26- Yaptığınız sanatsal şeyleri paylaşın: Yaptığınız resimlerden, heykellerden, çizdiğiniz karikatürlerden oluşan bir galeri oluşturun. 

27- Büyük başarı ya da başarısızlıklarınızı paylaşın: Başarılı olmaya giden yolda hatalar yapılır. Başarısızlığa uğramak her zaman kötü bir şey değildir. Tecrübe edinmenizi ve bir sonraki seferde daha iyi bir iş ortaya koymanıza yardımcı olur. Bu yüzden başarıları ve başarısızlıkları diğer insanlarla paylaşmakta fayda var. Onların da tecrübelerinizden faydalanmasını sağlayın.

28- Anket oluşturun: İnsanların ne düşündüğünü, neyi tercih ettiklerini öğrenmek için belli konular hakkında anketler oluşturun. 

29- Pişmanlıklarınızı anlatın: Yapmaktan ya da yapmamaktan pişmanlık duyduğunuz şeyleri yazın, bir liste oluşturun.

30- Klişe sorular sorun: Bu da alıntılar yazmak gibi içeriği arttırmaya yönelik bir fikir ama soru klişe de olsa bir tartışma başlatmaya yarayabilir.

31- Kelimelerden daha çok şey anlatan bir fotoğraf paylaşın: Zaman zaman anlamlı bir şeyler anlatan fotoğraflar paylaşmalısınız. Bu ziyaretçi sayınızı arttırmayı ve blogunuzda daha çok zaman geçirmelerini sağlayacaktır. 

32- Az bilinen ilginç bilgiler paylaşın: İnternette veya ansiklopedilerde bu tür bilgiler bulabilirsiniz. "Flamingoların renklerinin yediklerine göre farklılık göstermekte olduğunu biliyor muydunuz?" gibi. Bu tür bilgileri derleyip paylaşabilirsiniz.

33- Anma gönderileri paylaşın: Aramızdan ayrılan önemli, sevilen kişileri anmak inceliktir.

34- Önemli tarihlerin üzerinde durun: Bir ülke, savaş, buluş ya da kuruluş seçip onunla ilgili önemli tarihleri belirtin. İnsanlar detayları gösteren genel bir tanıtımdan hoşlanır.

35- Katıldığınız etkinliklerdeki tecrübelerinizi paylaşın: Son zamanlarda katıldığınız bir konser, festival, fuar vb. ile ilgili değerlendirmenizi yazın.

36- Özgeçmişinizi yayınlayın: Önceki tecrübelerinizi, hangi konu ve alanlarda iyi olduğunuzu yazın. Belki bir iş teklifi de alırsınız.

37- Bariz bir yalan yazın: Bunu yaparsanız işler biraz karışabilir. İnsanları kızdırabilirsiniz ama önemli değil. Zaytung gibi siteler yalan haberler üzerinden çok iyi mizah yapmaktadır.

38- Seyahat etmek istediğiniz yerleri yazın: Seyahat etmek pek çok kişinin ortak tutkusu. Gezmek istediğiniz yerlerin listesini yayınlayın ve okuyucuları da yorumlarda aynısını yapmaya teşvik edin. Bu tür sohbetler oldukça ilerleyebiliyor. 

39- Pazalama sırlarınızı yazın: Okuyuculara daha çok takipçi edinmek için kullandığınız strateji, taktik ve tekniklerden bahsedin.

40- Hayattan aldığınız en önemli dersi yazın: İnsanlara yardım edip kendinizi de çözümlemekten daha can alıcı ne olabilir?

41- Okuyuculara başarılı olmanın yollarını anlatın: Okuyuculara bir konu hakkında sizin gibi başarılı olmak için neler yapmaları gerektiğini anlatan bir yazı hazırlayın.

42- Günlük yaşantınızı anlatan bir video hazırlayın: Günlük yaşantınızı okuyuculara açın. Oldukça ilginç bir deneyim olacaktır ama biraz cesaret gerektirebilir.

43- Kötü alışkanlıklarınız hakkında yazın: İçki, sigara, uyuşturucu. Şok edici bir şeyler anlatın!

44- İnsanlara uzmanlık alanınızla ilgili ücretsiz yardım etmeyi önerin: Bunu yapmak itibarınızı arttıracaktır ve insanlar blogunuzu daha fazla paylaşacak, arkadaşlarına önerecektir. Yardımseverlik  hiçbir zaman karşılıksız kalmaz merak etmeyin.

45- İşinizle alakalı bir konuyu araştırıp paylaşın: İyi bir araştırmaya dayanan ve güzel yazılmış bir inceleme oldukça ilgi çeker. Bunun için zaman ayırıp takipçilerinizi arttırın. Birçok profesyonel blogger bir yazı üzerinde saatlerce çalışıp mükemmel yazılar hazırlamak için oldukça fazla zaman harcıyorlar. Mükemmel olmasa da benim denemem: Mimar Olmak İsteyenlerin Dikkatine!

46- Her yoruma cevap verin: Takipçilerinize önemsendiklerini hissettirin. Cevap vermek sadece birkaç dakikanızı alacak ve yeni arkadaşlarla, birlikte yazabileceğiniz insanlarla hatta yeni iş ortaklarıyla tanışmanızı sağlayabilir.

47- Detaylı bir "Hakkımda" yazısı oluşturun: Birkaç satırlık "Hakkımda" yazısından daha uzun ve detaylı bir gönderi oluşturun. İnsanlar okuduklarının arkasındaki kişiyi daha yakından tanımak isterler.

48- Grafikli gönderiler oluşturun: Bilgi grafikleri internette oldukça fazla aratılıyor. Bilgiyi görselleştirmek onu daha anlaşılır kılar. İlgi çekici bilgiler toplayıp grafikler oluşturun.

49- Aylık gelir ve giderlerinizi yazın: Dilediğiniz masrafları belgeleyin. Örneğin sitenize ne kadar harcadığınızı ve karşılığında ne kadar gelir ettiğinizi yazabilirsiniz. Aynı şekilde aile bütçenizi de yazabilirsiniz. Finansal planlama herkes için çok önemlidir. Varsa uyguladığınız taktikleri paylaşın.

50- Diğer bloggerlarla karşılıklı konuk yazarlık ayarlayın: Takipçilerinizle konuşun ve sizinle karşılıklı konuk yazarlık yapacak birilerini bulun.

51- En popüler gönderilerinizi yayınlayın: En popüler gönderileriniz ile ilgili verileri (okunma, paylaşım, yorum vs.) paylaşabilirsiniz. Ama en basitinden sağ sütunda aylık, haftalık popüler yayınları gösteren eklentiyi kullanmanız faydalı olacaktır.

52- "Eğer olsaydı" gönderisi oluşturun: Hayal gücünüzü kullanın ve eğer başka bir ülkede yaşasaydınız ya da eğer milyon dolarlar kazansaydınız ne yapardınız, yazın. İnsanlar başkalarının hayallerini okumayı, bu hayallere onların da kavuşabileceğini düşünmeyi sever.

53- Ücretsiz online eğitimler ya da e-kitaplar yayınlayın: Alanınızda uzmansanız bu tür şeyler yazıp yayınlamak için zaman ayırın. Kaliteli bir içerik oluşturursanız insanlar bunları satın da alacaktır. Eğer isterseniz ücretsiz olarak da yayınlayabilirsiniz.

54- Portfolyo oluşturun: Portfolyo oluşturmak tecrübelerinizi öne çıkarmak için harika bir yoldur. Portfolyo yapmak yalnızca mimarların, sanatçıların veya fotoğrafçıların işiymiş gibi yanlış bir kanı vardır. Siz de kendi uzmanlık alanınızda yaptığınız projelerden, kodladığınız uygulamalardan, amatör resimlerinizden oluşan bir portfolyo oluşturabilirsiniz.

55- Yemek tarifleri paylaşın: En sevdiğiniz yemeğin ve tatlının tarifini yazın. Mutfakta yemek yaparken her aşamayı fotoğraflayın ve kendi yönteminizi paylaşın.

56- Bir şeyin artılarını ve eksilerini yazın: Hiçbir şey tamamen iyi ya da kötü değildir. Her şeyin iyi ve kötü yanları vardır.

57- Blogu güvende tutmanın yollarını yazın: Bu hem yararlı hem de ilgi çekici bir konu. Ne tür önlemler alınabileceğini, blogun hacklenmesi durumunda neler yapılabileceğini yazın.

58- Blogunuz üzerinden bir konferans ya da web semineri düzenleyin: Önümüzdeki cumartesi bir grup buluşması ayarlayın. Canlı bir etkinlik düzenlediğinizde insanların izleyeceğine emin olabilirsiniz. Son zamanlarda internet üzerinden canlı yayın yapmak son derece popüler olmaya başladı. Bu konuyla ilgili pek çok ücretsiz siteden faydalanabilirsiniz.

59- Blogunuz hakkında geri bildirmeler isteyin: Blogunuzu okuyucuların isteklerine uygun olarak geliştirebilirsiniz. Yapacağınız ufak değişiklikler size daha fazla ziyaretçi kazandırabilir.

60- Başkalarının çalışmalarını özetleyin: Diğer bir deyişle özet geçin. Başka sitelerde yayınlanan farklı yazıların, en önemli noktalarını öne çıkaran özetler yazın. Yalnızca bu bilgileri edinmek isteyen okuyucular için oldukça yararlı olacaktır. 

61- En iyi tweetlerinizi ya da farklı sosyal medya gönderilerinizi derleyin: Çok fazla retweet, beğeni ya da paylaşım aldığınız oldu mu? Olduysa bunları blogunuzda da paylaşın. Retweetleri ve beğenileri baz alarak çeşitli sosyal medya hesaplarınızdaki en iyi gönderilerinizi derleyen bir liste oluşturabilirsiniz. 

62- Sektöründe yapılan genel hataları derle: Birçok insan temel prensipleri bilmediğinden çeşitli hatalar yapıyor. Sektördeki temel prensipleri ve sık sık yapılan hataları derleyip insanlara bu hataları yapmaması için yardımcı olacak şeyler yaz.

63- Bir manifesto yayınla: Etkili bir manifestonun nasıl yazılacağını öğrenmek isterseniz şu linke bir göz atın: http://thinktraffic.net/the-bloggers-guide-to-unleashing-a-manifesto

64- Gelecek planlarını anlat: Beş yıl içinde dünya çapında bir girişimci olmayı mı hayal ediyorsun? Başarılı bir akademisyen olmak mı istiyorsun? Planlarından bahset. İnsanlara yeni fikirler sunabileceğin gibi seneler sonra dönüp bunları okumak da hoş olacaktır. Ayrıca planlarını başkalarını paylaşmak senin için de motive edici olacaktır.


65- Detaylı bir blog eleştirisi yap: İster kendi blogunu ister başka blogları eleştiren yazılar yaz. Eleştiri gelişimin bir parçasıdır. "Nasıl daha iyiye ulaşılabilir?" şeklinde olumlu eleştiriler yaparsanız çevrenizde fikrine başvurulan kişi olursunuz.

66- Takipçilerine teşekkür et: Onlara değer verdiğini göster. 

67- Bloga başlama nedenini/amacını yaz: Takipçilerine bu işe nasıl başladığını anlat.

68- Bir hafta boyunca blogu boşla ve neden yazmadığını merak etmelerini sağla: Bu biraz riskli ancak tanınan bir bloggersan merak uyandıracaktır.

69- Ölmeden önce yapmak istediklerinin listesini oluştur: Ölmeden önce görülmesi gereken yerler, tadılması gereken yemekler, dinlenmesi gereken müzikler, yapılması gereken extreme sporlar gibi bir çok liste var. Kendi listeni oluştur ve diğer insanlara da ilham ver.

70- Bir şeyi daha hızlı yapmanın püf noktalarını anlat: Herkes işini erken bitirmeyi ister. Zaman günümüzde oldukça değerli bir şey. Örneğin, David Risley bloggerlığı nasıl daha hızlı yapacağınızı anlatıyor: http://www.blogmarketingacademy.com/faster-blogging




Listenin Devamı:
Blogunuza Ziyaretçi Çekmek İçin En Yaratıcı Yazı Fikirleri - 1
Blogunuza Ziyaretçi Çekmek İçin En Yaratıcı Yazı Fikirleri - 3

(Benzer fikirleriniz varsa siz de yorum olarak ekleyebilirsiniz.)

6 yorum:

  1. Çok güzel ve çok detaylı bir yazı olmuş.
    Tavsiyeler çok iyi, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmenize sevindim. umarım herkesin işine yarar.

      Sil
  2. Yazınızı okudum,elinize sağlık hepsi doğru bilgiler,ben hit arttırma konusunda iki şeyi temel almisimdir o da uzman olduğumuz alanda yazmak ve özgün yazılar yazmak sonrası çorap söküğü gibi geliyor..

    YanıtlaSil
  3. Çok faydalı bilgiler. Çok teşekkür ederim 😁

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...