31 Ocak 2019

Mimarlık Öğrencileri İçin Site Önerileri

İnsan doğduğu andan itibaren pek çok şeyi görerek öğrenir. Mimarlık eğitiminin de önemli bir parçası "görmek"tir. Mimarlık öğrencilerinin tasarım alanında kendilerini geliştirmesi için mimari tasarım projeleri incelemesi önemlidir. Tasarım problemlerinin tek bir çözümü olmadığı için aynı probleme verilmiş farklı çözüm önerilerini görmek hem öğrencilerin hem de profesyonellerin her zaman ufkunu açmaktadır. Özellikle yerli ve yabancı yarışma projelerini incelemek mimarlık öğrencilerinin sunum tekniklerini geliştirmeleri için çok faydalı olmaktadır. Bu anlamda faydalanılacak pek çok kitap ve dergi olduğu gibi internet siteleri de mevcut. Dünyadaki ve ülkemizdeki önemli mimari, iç mimari, kentsel tasarım ve endüstriyel tasarım projelerini takip etmek için aşağıdaki siteleri ziyaret edebilirsiniz. Mimarlık, sürekli güncellenen ve gelişen bir meslek olduğu için gelişmeleri, en güncel yarışmaları takip etmek, yeni yapı malzemelerini ve tekniklerini öğrenmek için bu sitelerde vakit geçirmek faydalı olacaktır.


Archdaily

https://www.archdaily.com 
Dünyanın en çok ziyaret edilen mimarlık sitelerinden biridir. Her konuda binlerce mimari proje bulabilirsiniz. Ayrıca mimarlık dünyasına dair güncel yazılar da yayınlanmaktadır. Özellikle "classics" başlığı altında mimarlık tarihine yön vermiş önemli projeleri inceleyebilirsiniz. Modern mimarlık tarihi derslerinde gördüğünüz tüm binaları burada bulabilirsiniz. Mimarlık öğrencileri için eşsiz bir kaynak.

Architizer

https://architizer.com
Başta mimarlık olmak üzere tasarımla ilgili her alanda binlerce farklı projeyi bir arada bulabileceğiniz bir web sayfası. Ayrıca inşaat endüstrisindeki pek çok üretici firmaya da bu siteden ulaşabiliyorsunuz. Tasarım ürünleri ve çeşitli malzemeler için arama yapmak mümkün.


World Architecture News

https://www.worldarchitecturenews.com
Adından da anlaşıldığı gibi proje bazlı sitelerden farklı olarak mimarlıkla ilgili güncel haberlerin yer aldığı bir sayfa. Hem bugünün hem de geleceğin mimarlık trendlerinden haberdar olmak istiyorsanız kaçırmamanız gereken bir kaynak. Pek çok mimarlık sitesinin arasında en prestijli olanı diyebilirim.


Dezeen

https://www.dezeen.com
Mimarlık ve tasarım alanında geniş proje veritabanına sahip olan site ayrıca güncel haberleri takip etmek için de önemli bir kaynak. The Independent gazetesi tarafından 2012'de dünyanın en iyi mimarlık blogu seçilen Dezeen, hala tasarım alanındaki en önemli kaynaklardan biri olarak kabul ediliyor.

Detail

https://www.detail-online.com
1961 yılından beri yayınlanan prestijli mimarlık dergisi Detail'in internet sitesi. Geçmiş sayılara ve makalelere ulaşabileceğiniz geniş bir veritabanı mevcut.
 
 

designboom

1999 yılında kurulan bu mimarlık ve tasarım sitesi, bugün yaklaşık 3.5 milyon okuyucuya sahip. Designboom, içinde bulunan 50.000'den fazla makale ile son derece kapsamlı bir kaynaktır. 
 

Arkitera

http://www.arkitera.com
"Türkiye'nin Mimarlık Yayını" mottosuyla hizmet veren bir platform. Gerçekten de mimarlık ve tasarımla ilgili geniş ölçekte, güncel bilgilere ulaşabileceğiniz önemli bir site Arkitera. Mimarlık ve tasarımla ilgili haberlere, etkinliklere, projelere ve ürünlere ulaşabilirsiniz. Açılan öğrenci yarışmalarını ve profesyonel yarışmaları takip edebilir, iş ilanlarına bakabilirsiniz. Yayınlanan içeriklere yorum da yapabiliyorsunuz. Özellikle yarışma projelerine yapılan yorumları okumak ve tartışmaları takip etmek eğlenceli olabiliyor.

Mimdap

http://www.mimdap.org
Mimarlık ve kent gündemini ilgilendiren her konuda, ülkemizde ve dünya medyasındaki gündemi takip eden, mimarlar, plancılar, malzeme üreticileri, kentsel gelişmenin çeşitli aktörlerini buluşturan bir mimarlık portalı. Sürekli güncel ve çok yönlü haberlerle zengin bir içeriğe sahip site.

Kolokyum

http://kolokyum.com
"açık kaynak mimarlık paylaşımı" mottosuyla içerikleri genelde kullanıcıların yüklediği bir mimarlık paylaşım sitesi. Sitede paylaşılan projeler genellikle yarışma projeleri ve proje sahipleri kendileri siteye yükleme yapabiliyor. Güncel mimarlık yarışmalarını ve yarışmalarda yer alan projeleri takip etmek için güzel bir kaynak.
 

Mimarizm

http://www.mimarizm.com
"Mimarlık ve Tasarım Yayın Platformu" olarak sürekli güncel içerikler paylaşan bir başka mimarlık sitesi.


XXI

https://xxi.com.tr
XXI Mimarlık, Tasarım ve Mekan dergisi, aylık olarak çıkan disiplinlerarası bir yayın. Hem dergide çıkan yazıları okuyabilir hem de internet sayfası için hazırlanan güncel içerikleri takip edebilirsiniz. 


Mimarlık Dergisi 

http://www.mimarlikdergisi.com
Mimarlar Odası'nın iki ayda bir yayınladığı derginin internet sitesi. 1963 yılından günümüze kadar yayınlanan tüm sayılara pdf olarak ulaşabilirsiniz. Türkiye'deki mimarlık gündemini takip etmek için güncel sayıları düzenli olarak takip etmek faydalı olacaktır. 
 
 

The Noun Project

https://thenounproject.com
Bu site direkt mimarlıkla ilişkili değil ancak mimari sunumlarınızı hazırlarken kullanabileceğiniz pek çok ikon ve sembolü burada bulabilirsiniz. Özellikle infografik hazırlarken ihtiyaç duyduğunuz ikon ve semboller için basitçe arama yapmanız mümkün. Sitede farklı dosya formatları için indirme ve satınalma seçenekleri de mevcut.

4 yorum:

  1. selamlar, kolokyum artık kapandı maalesef.

    YanıtlaSil
  2. archdaily favorim. herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. archdaily bence de en kapsamlı sitelerden biri.

      Sil
  3. http://forumsu.netfast.org listede yeralmalı.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...