11 Ekim 2016

Blogunuza Ziyaretçi Çekmek İçin Yaratıcı Yazı Fikirleri - 1


Yeni bir bloga başlayacaksınız ve konu bulamıyor musunuz? Ya da blogunuzun ziyaretçi sayısını artırmak için yaratıcı yazı fikirleri mi arıyorsunuz? Kısacası blogunuza/sitenize daha fazla ziyaretçi çekmek ve reklam gelirlerinizi yükseltmek istiyorsanız bilmeniz gereken bazı taktikler ve popüler konu başlıkları var.

Blogunuzda her konuda yazı yazıyorsanız, ziyaretçi çekmek için öncelikle güncel konulara değinmelisiniz. Popüler kültür, siyasi gündem, moda trendleri, bilimsel gelişmeler gibi konularda daha da önemlisi google'da en çok arananlar hakkında yazmalısınız. Hatta herkesten önce ilk yazan siz olmalısınız. Örneğin, yurtdışındaki sansasyonel magazin haberleri ya da bilimsel gelişme haberleri bir iki gün içinde Türkçe'ye çevrilir ve sonra tüm yerli internet sitelerinde, gazetelerde yayınlanmaya başlar. Viral olma potansiyeline sahip ilginç haberleri, fikirleri veya fotoğrafları ilk paylaşanlar her zaman kazançlı çıkar. Çünkü o konuya ilk siz değindiyseniz aramalarda üst sıralarda hep siz çıkarsınız.

Blogunuzun belirli bir konusu varsa (örneğin; formula 1 yarışları, saksı bitkileri, yapay zeka uygulamaları...) zaten ilgi duyduğunuz bir alan olduğu için yazacak konu bulmakta zorlanacağınızı sanmıyorum. Fakat yine de güncel gelişmeleri takip edip sıcağı sıcağına yazılar yazmak pek çok kişi tarafından takip edilmenizi ve blogunuzun ziyaretçi sayısının artmasını sağlayacaktır.


İnternette çeşitli sitelerden derlediğim aynı zamanda kendi fikirlerimle harmanladığım yaratıcı, ilham verici blog yazısı fikirlerini aşağıda paylaştım. Hem yeni başlayacaklara yol göstermesini hem de mevcut blogunu/sitesini zenginleştirmek isteyenlere, ziyaretçi sayısını artırmayı hedefleyenlere yararlı olmasını umuyorum.


1- İnceleme-Tanıtım yazısı yazın (Kitap/Film/Ürün): Çeşitli ürünlerle ilgili deneyimlerinizi dürüst ve objektif biçimde paylaşarak o ürün konusunda insanları yönlendirebilirsiniz. İzlediğiniz filmler ve okuduğunuz kitaplar hakkında yazılar yazabilirsiniz. Burada önemli olan tanıttığınız ürünle ilgili doğru bilgiler vermektir. Sitenizin aynı ziyaretçi tarafından tekrar ziyaret edilmesini istiyorsanız yalan yanlış ifadelerden uzak durun. Örnek vermek gerekirse: Okunduğunda Ufkunuzu İki Katına Çıkaran Malcolm Gladwell Kitapları

2- Bir konu hakkında kapsamlı ve öğretici yazılar hazırlayın: Uzman olduğunuz bir alanda ya da çok iyi bildiğinize inandığınız bir konuda kapsamlı ve öğretici yazılar yazın. İnsanlar interneti çoğu zaman bilmedikleri şeyleri öğrenmek için kullanırlar. Uzman olarak bildiklerinizi paylaşırsanız, öğrenmek isteyenler tarafından takip edilirsiniz. Fotoğrafçılıkla ilgili yaptığım bu çeviri son zamanlarda oldukça tıklanıyor: Mükemmel Instagram Fotoğrafları İçin 9 Kural

3- Birileriyle röportaj yapın: Tanıdığınız ünlü birileriyle ya da hayatlarında-kariyerlerinde önemli başarılar elde etmiş yakın çevrenizdeki sıradan insanlarla röportaj yapıp yayınlayabilirsiniz. Medyada çok yer almayan ünlülerle yapacağınız röportajlar gerçekten çok sayıda ziyaretçi çekecektir.

4-Yarışma düzenleyin: İnsanlar kendilerini sınamayı severler. İnsanlara bilgi ve yeteneklerini sınayacakları yarışmalar düzenleyin, sorular sorun. Tabii kazananları ödüllendirmeyi de unutmayın. Kitap hediye edebilirsiniz. İlgi alanınızla ilgili yarışmalar düzenlemek ziyaretçi trafiğini artıracaktır.

5- İnfografik oluşturun: İnfografikler (veri grafikleri) karmaşık bilgileri insanların gözünde canlandırmak için oldukça faydalıdır ve bu günlerde oldukça revaçtalar. Her zaman olduğu gibi bir konu popülerleştikçe konu ile ilgili yapılan işlerin kalitesinde düşüş oluyor. Bu yüzden konuya hakim değilseniz grafik oluşturmak için birinden yardım alarak infografiğinizin daha dikkat çekici olmasını sağlamanızda fayda var.İnfografiklerle ilgili Türkçe bilgi almak için size bu siteyi önerebilirim: http://infografik.com.tr

6- Bir siteyi, blogu ya da kişiyi eleştirin: Genel olarak internet ve bloglar fikirlerinizi öne sürme, tartışma ve eleştirme için oldukça elverişlidir. Ancak söylediklerinizin gerçeği yansıtan sağlam argümanlar içermesi gerektiğine dikkat edin. Rastgele atıp tutmanın bir getirisi olmayacaktır. Fikirlerine katılmadığınız bir kişiyi eleştiren yazılar yazabilirsiniz.

7- GIF'lerden oluşan yazılar hazırlayın: GIF'ler internette mizahın ve eğlencenin sembolü haline gelmiş durumda. Yeni GIF'ler hazırlamak oldukça kolay. Bu linkten faydalanarak GIF yapmayı siz de öğrenebilirsiniz: Nasıl GIF yapılır?

8- Fotoğraflardan oluşan gönderiler oluşturun: Sevdiğiniz bir yerin ya da kendi seyahatlerinizde çektiğiniz fotoğrafları paylaşın. Paylaştığınız fotoğrafların size hissettirdiklerini ya da o anı nasıl yakaladığınızı anlatan kısa yazılar ekleyin. Fotoğraf size ait değilse kanyak belirtmeyi unutmayın.

9- İlginç bir sırrınızı açıklayın: Hepimizin hayalleri ve sırları vardır. Bunları paylaşmak okuyucuda sempati oluşturacaktır. İnsanlar dedikoduyu ve diğer insanların sırlarılarını öğrenmeyi sever. 

10- Motive edici ya da ilham verici alıntılar yayınlayın: İnsanlar bir şeylere başlamak ya da başladıkları işi tamamlamak için bazen bir kıvılcıma ihtiyaç duyar. Motive edici yazılar gerçekten işe yarayabilir. Örneğin Steve Jobs'tan bir alını yapabilirsiniz: "Zamanınız kısıtlı, başkasının hayatı için harcamayın." Nasıl etkili alıntı yapılacağına dair birkaç ipucunu burada bulabilirsiniz:


11- Seyahatlerinizde edindiğiniz tecrübeleri paylaşın: Son yıllarda seyahat blogları ve gönderileri oldukça popüler. Hatta yalnızca seyehatlerini ve yaşadıklarını anlatarak para kazanan insanlar var. Turizm sektöründe olmasanız da ilham verici seyehatlerinizi ve yaşadıklarınızı anlatmanız okuyucuların ilgisini çekecektir. 


12- Komplo teorisi yazın: İnsanlar bilinmeyene her zaman ilgi duyarlar. Birçok önemli olay ve insanla ilgili komplo teorileri var. Şimdi bir yenisini oluşturma zamanı! İster hayal gücünüzü serbest bırakın, isterseniz mevcut komplo teorileri hakkında kendi fikirlerinizi yazın. Komplo teorileri yazdığı blogu milyonlarca kez tıklanan en iyi örneklerden biri de Türkiye'den: http://michaelsikkofield.blogspot.com.tr

13- Eğlenceli konuşma görüntülerini yayınlayın: Facebook'tan, whatsapp'tan yaptığınız eğlenceli konuşmalardan ekran alıntısı yapın. Bu tür konuşmaları okumayı sevmeyenimiz var mı?

14- Kısa hikayeler yazın: Hikaye yazmada hiçbir tecrübeniz yoksa bile 200-500 kelimelik kısa bir hikaye yazın ve okuyuculara ne düşündüklerini sorun. Yetenekliyseniz daha uzun hikayeler de yazabilirsiniz.

15- Listeler hazırlayın: İnsanlar tüm zamanlarını bir konu hakkında bilgi araştırıp toplayarak harcamak istemezler. Onların yerine bunu siz yapın ve ilgi alanınız olan konularda listeler hazırlayın. Son yıllarda liste yayınlamak çok popüler durumda. Bir konu hakkında "En İyi 10" veya "En İyi 100" listesi oluşturun. En iyi filmler, kitaplar, şarkılar... Herhangi bir şey olabilir. Kısa filmlerle ilgili yaptığım bir liste: Zaman Darlığı Olanlar İçin Oscarlı Kısa Filmler
 
16- Hedeflerinizi ve hayallerinizi paylaşın: Bu yıla yönelik hedeflerinizi ya da beş yıl sonra nerede, ne durumda olmak istediğinizi yazın. Bunu yapmak hedeflere ulaşmak için motivasyon sağlar ve baskı oluşturur. Düzenli okuyucularınızı da heyecanlandıracaktır.
17- Yapılacaklar listesi oluşturun: Bu iş için oldukça fazla uygulama var. Yine de blogunuzda kendi listenizi oluşturun. Diğer insanların sizden bir şeyler öğrenme şansı olacaktır. Listenizi nasıl oluşturduğunuz, ne kadar geniş ya da dar tuttuğunuz vb. ayrıntılar okuyuca yardımcı olabilir.

18- Güncel bir olay veya haber hakkında yazın: Yani bir fikir bloggerı ya da analizci olun. Güncel bir şey hakkında üst düzey bir yazı yazmayı başabilirseniz belki blogunuz farklı sitelerde ya da haberlerde bile yer alabilir. İnternet ortamında karşılaştığımız, paylaştığımız pek çok yazı aslında sıradan insanların kaleme aldıkları yorum ve analiz yazılarıdır.

19- Bir konu hakkında detaylı bir çalışma yapın: Ne yaptığınız, nasıl yaptığınız ve ne gibi sonuçlar elde ettiğiniz birçok insan için oldukça ilgi çekici olacaktır. Bilimsel bir çalışma yürütüyorsanız tüm sürecinizi blogunuzda paylaşabilirsiniz. Böylece pek çok kişi sizin araştırmanızdan faydalanabilecektir.
 

20- En sevdiğiniz blog ve bloggerlardan oluşan bir liste hazırlayın: "Listeler Hazırlayın" fikrine benzer bir fikir. Takipçilerinize farklı kaynaklar sunun. Bundan memnun kalacaklar ve merak etmeyin sizi de takip etmeyi bırakmayacaklardır.

21- Okuyucularınıza konuk yazar olma imkanı tanıyın: Yeni bir yazı yazmakta sıkıntı çekiyor ya da zaman bulamıyor musunuz? Takipçilerinizden konuk yazar yazıları yazmalarını isteyin. Hem blogunuz boş kalmasın hem de sizin için yazan kişi adını duyurma şansı bulsun.

22- Blogunuzun en iyi yorumları paylaşın: Yorumlarda oylama sistemi kullanıyorsanız en beğenilen yorumları ya da en dikkat çekici yorumları paylaşın.

23- Blogunuzun istatistiklerini paylaşın: Günlük Google Analytics verilerini paylaşın. Günlük ziyaretçi sayınız, tıklanma sayınız, aylık ortalama ziyaretçi sayınız, Alexa sıralamanız gibi verileri okuyucularınızla paylaşabilirsiniz. Ziyaretçi sayısında büyük değişimler olduğu zamanlar hakkında bilgiler verin. Ziyaretçi sayınızı nasıl artırdığınızı anlatabilirsiniz.

24- Komik fıkralar paylaşın: Mizah her zaman ilgi çeker. İlgi çekici, komik fıkralar paylaşın. Hatta tam tersini de yapın komiklik olsun diye anlatılıp gülünmeyen fıkraları da anlatın.

25- Bir şehir efsanesinin yalnışlığını ortaya koyun: İnsanlar tarafından doğru olarak bilinen birçok yanlış şey var. Bunlardan biri ile ilgili araştırma yapıp yanlışlığını ispatlayın.



Listenin devamı:
Blogunuza Ziyaretçi Çekmek İçin En Yaratıcı Yazı Fikirleri - 2
Blogunuza Ziyaretçi Çekmek İçin En Yaratıcı Yazı Fikirleri - 3


(Benzer fikirleriniz varsa siz de yorum olarak ekleyebilirsiniz.)

3 yorum:

  1. Genel içerik güzelmiş, peki bunları siz yapıyor musunuz ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. bazılarını yapıyorum. özellikle ilgili olduğum konularda yazdığım kapsamlı yazılardan hep iyi geri dönüşler aldım. bazen yazacak konu bulamayınca da göz atıyorum. faydalı oluyor.

      Sil
  2. Ben de yeni bloga başladım. İnternette araştırırken yazınıza denk geldim. Çok faydalı geldi teşekkürler. Yeni başlayanlara fikir verecek derli toplu bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...