8 Eylül 2016

iPhone 7'nin Mükemmel Kamera Çıkıntısı

iPhone 6 ile hayatımıza giren kamera çıkıntıları Apple'ın yeni modeli iPhone 7'de de karşımızda. Evet Apple yeniden gururla sunar: kamera çıkıntısı.


iPhone 7 kamera çıkıntısı
Telefonun genel olarak tasarımı gayet şık ve kullanışlı görünüyor. Özellikleri de bir önceki modele göre iyileştirilmiş. Bu bakımdan tebriği hakediyorlar gerçekten. Özellikle en düşük hafıza olarak 32 gb tercih edilmesi gerçekten olumlu. Artık bilgisayarlardan farkı kalmayan akıllı telefonlar için hafıza çok önemli çünkü uygulamaların boyutları gittikçe artıyor. Aynı şekilde gelişen kamera özellikleri de fotoğraf ve video boyutlarını artırdığı için 32 gb gayet ideal bir hafıza boyutu.  


Peki iPhone 7'nin şarjı ne kadar gidiyor? Mükemmel A10 Fusion işlemcisiyle pil ömrünü üst seviyelere çıkardıklarını söylüyorlar. Apple Türkiye sitesine göre iPhone 7'nin pil ömrü iPhone 6S Plus'tan sadece 1 saat fazla ! Ama adamlar söylediklerinde haklılar: Bugüne kadar yapılan pil ömrü en uzun iPhone.  Aşağıda ekran alıntısını da paylaştım. Gerçekten yapabildikleri 1 yılda sadece 1 saat pil ömrünü uzatmaksa taşınabilir bataryaları daha uzun yıllar çantamızdan eksik etmeyeceğiz demektir.


iPhone 7'nin güç ve pil özellikleri

Tekrar ana konumuza dönmek istiyorum: iPhone 7 ve mükemmel kamera çıkıntısı. Gördüğümüz kadarıyla kamerayı gerçekten geliştirmişler: optik görüntü stabilizasyonu ve 6 bileşenli lens gibi... Bu yeni özellikler kameranın kalınlığını artırıyor olabilir. Bu yüzden ana gövdeden çıkıntı yapıyor muhtemelen. Bunun gerçek sebebini bilen varsa beni de aydınlatsın lütfen çünkü telefonu düz bir yere koyduğunuzda bu kamera çıkıntısı yüzünden telefon stabil durmuyor malesef. 

Rengarenk iPhone 7'ler kamera çıkıntılarıyla gayet mutlu görünüyorlar.

Bu kamera çıkıntısı olayı sadece iPhone'a özgü değil elbette. Samsung'da da var, başka markalarda da var. Fakat neden bunun üstesinden gelemiyorlar ? Mesela Huawei P9'da da çift arka kamera var ve çıkıntı yok.

Çift arka kameralı Huawei P9. Dikkat kamera çıkıntısı yoktur.

iPhone kullanıcılarının "Biz zaten iPhone'u kılıfla kullanıyoruz. Kılıf takınca da kamera çıkıntısı telefonu etkilemiyor." dediğini duyar gibiyim. Haklısınız iPhone kullanıcılarının %87'si iPhone'u kılıfla kullanmayı tercih ediyormuş. Bu durumda geriye kalan %13'lük kısım kendi dertlerine yansın. Ayrıca yine pazar araştırmalarına göre telefonun ince olması daha büyük önem teşkil ediyormuş kullanıcılar için. Zaten iPhone telefonlarını pazarlarken hiçbir zaman kamera çıkıntısı hesaba katmaz, verdikleri kalınlık değeri her zaman çıkıntısız kalınlıktır. Fakat çıkıntıyı gidermek için kılıf taktığınızda telefonunuz yine otomatikman kalınlaşacaktır. iPhone'u kamera çıkıntısını hesaba katmadan inceliği üzerinden pazarlıyorlar, kullanıcılarını kılıf takmaya mecbur bırakıyorlar, kullanıcılar da kılıf takarak kalınlaştırdıkları telefonun inceliğiyle övünüyorlar. İşte çelişki diye buna derim. Tam bir kör kapitalizm çelişkisi. Kılıfla giderilecek bir kamera çıkıntısının tasarımcılar açısından yarattığı çelişkiye değinmek bile istemiyorum. Bir telefonu masaya koyduğunuzda stabil bir duruş beklersiniz. Hatta yüzeylerin açısını ölçmek için akıllı telefonlarda hazır gelen uygulamalar vardır. Su terazisi uygulamalarından bahsediyorum. Fakat bir iPhone'u kılıfsız kullanırsanız bu uygulamaların pek de başarılı çalışacağını garanti edemeyiz.

Görüldüğü gibi yeni iPhone'larda su terazisi şaşmış.

Sonuç olarak şunu da söylemek isterim ki iPhone'un kamera çıkıntısı olmayan 5S ve SE modellerinde kalınlık 7.6 mm'dir. Buna karşılık iPhone 7'nin kalınlığı 7.1 mm iPhone 7S'in kalınlığı ise 7.3 mm'dir. Yani kalınlık farkı 0.5 mm ve 0.3 mm. Yani aslında çok da müthiş bir kalınlık farkı yok. Fakat 6 ve 7 modellerinin daha ince görünmesine sebep olan en önemli faktör eski modellerden farklı olarak köşelerin oldukça geniş açılarla yuvarlatılmış olmasıdır. Eski modellerin doksan derecelik köşeleri yeni modellerle kıyaslanınca adeta takoz gibi kalmalarına sebep oluyor.

5 yorum:

  1. E kusursuz bir iPhone yapsalar, diğer modelleri nasıl yapacaklar? Belki de bu çıkıntının sebebi kameranın mükemmel olmasındandır. Bir iPhone sahibi olmayı düşünmediğimden beni pek de ilgilendirmez bu mesele aslında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeni kamera gerçekten iyi ama yine de bu çıkıntının yok olacağı günü bekliyorum. kullanan arkadaşlar da şikayetçi bu çıkıntıdan. zaten sadece iPhone'da değil diğer markalarda da mevcut kamera çıkıntıları.

      Sil
  2. Çok anlamıyorum ama Güzel gibi 7 si İphone kullanan biri olarak ben hepsini seviyorum diğerlerinden daha iyi gibime geliyor kullanımı rahat Anneme Samsung aldık aman yarabbi 2 yıl oldu anında kaydı telefon :((( Sence hangisi tam iyi ????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırasıyla htc, samsung, iphone ve huawei kullanmış biri olarak söyleyebilirm ki hepsinin avantajları dezavantajları var. Hangisinin iyi olduğunu söyleyemem, hepsinden memnun kaldım. Elektronik eşya seçiminde en önemli kriter fiyat/performans oranı ve ihtiyacınıza uygun ürünü seçmektir... iPhone meselesine gelirsek. Beni rahatsız eden durum kamera çıkıntısı olması :) Siz telefonu inceliğiyle pazarlıyorsunuz fakat kullanıcıları kılıf kullanmaya mecbur bırakıyorsunuz ve telefon yine kalınlaşmış oluyor. Burada bir ikiyüzlülük seziyorum. Her yıl çok küçük değişiklikler yapıp telefonun fiyatını artırarak yeni modeller çıkarıyor bütün markalar. Buna da karşıyım. Daha çok tüketmeye yönlendiriliyoruz. Arkamızda devasa bir elektronik çöplüğü bırakıyoruz.

      Sil
    2. Ben elimden geldiğince kullanmaya çalışıyorum Çöp olmasın diye ama bir süre sonra telefon beni bırak diyor :( Yine çöp yine çöp Hepsi ikiyüzlü evet o konuda hak veriyorum size ....

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...