17 Ekim 2016

Blogunuza Ziyaretçi Çekmek İçin Yaratıcı Yazı Fikirleri - 3




Bu bölüme başlamadan önce blogunuzda ne sıklıkta yazı yazmanız gerektiğine dair bazı fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Ne sıklıkta yazı yazdığınız blog amacınızla doğru orantılı olmalıdır. Örneğin, bu işi hobi olarak yapıyorsanız, fikirlerinizi geniş kitlelere yaymak, ziyaretçi sayınızı artırmak, reklam yayınlayıp para kazanmak gibi amaçlarınız yoksa kafanıza ne zaman eserse o zaman yazı yazmakta özgürsünüz ki zaten blog yazmanın güzelliği de oradadır. Hiçbir zorunluluk hissetmeden, içinizden geldiği gibi fikirlerinizi insanlarla istediğiniz zaman paylaşmak... Fakat blog yazarak fikirlerinizi çok geniş kitlelere yaymak, internette üst sıralarda yer almak ve reklam geliriyle para kazanmak istiyorsanız ayda bir ya da iki ayda bir blogunuza yazı yazarak bu amaca ulaşmanız çok zor. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için, sitenizin bilinirliğini artırmak için haftada en az bir kere blogunuzda paylaşım yapmalısınız. Aylık ortalama 4 yazı yayınlamak başlangıç için ideal sayılır diyebilirim. Geçen yaz boyunca bu kurala uymaya çalıştım ve işe yaradığını söyleyebilirim. Eğer içerik oluşturacak çok vaktiniz varsa haftada 2-3 paylaşım yapmak çok daha etkili olacaktır. Her gün bir yazı gönderebiliyorsanız, ürettiğiniz içerikler kaliteli ve özgünse inanın birkaç ay içinde ziyaretçi sayınız inanılmaz biçimde artacaktır. Eğer elinizde daha önceden belirli konularda yazdığınız birikmiş pek çok yazı varsa onların hepsini tek seferde paylaşmayın. Zamana yayın. Bir günde 5-6 tane yazı paylaşırsanız insanlara sizi takip etmekte zorlanacaktır. Yazı yazma sıklığınızı kendi durumunuza ve okuyucularınızın alışkanlıklarına göre yine en iyi siz belirleyebilirsiniz. Bu hususta düzenli bir takvim izlemeniz bence etkili olacaktır. (Bu konuda daha kapsamlı bir yazı için: How often should you blog?


Son olarak da blogunuzun ziyaretçi sayısını artırmak için derlediğim yaratıcı yazı fikirlerinin son bölümünü sizlerle paylaşıyorum. İyi okumalar.

71- Hicivli bir gönderi oluştur: Hiciv her zaman iş yapar. Bu tür gönderiler viral olma potansiyeline sahip. Ama bunun geri tepme ihtimaline karşı hazırlıklı olun.

72- Soru cevaplama yazısı oluşturun: Takipçilerinizden gelen soruları biriktirin. Soruları cevaplayacağınız bir gün seçin ve gelen tüm sorulara cevap verin. 

73- Alıntı yapın: İnsanlar az kelime ile çok şey anlatan, düşündürücü alıntıları sever.

74- En iyi yazılarınızdan oluşan ücretsiz bir e-kitap hazırlayın: En çok okunan, en çok yorumlanan gönderilerinizi bir araya getirdiğiniz bir e-book hazırlayın.

75- Facebook'ta blogunuzun reklamını verin: Bu biraz masraflı olabilir ama size olduka fazla görüntülenme ve takipçi kazandırabilir.

76- Yeni bir blog tasarımı edinin: İyi bir blog iyi bir tasarıma ihtiyacı duyar. Bu iş için bir profesyonelle anlaşın. Tasarımcı değilseniz kendi kendinize yapmaya çalışmayın. Blogunuz değişim sürecini de okuyucularınızla paylaşmayı unutmayın.

77- İlgi çekici bir "404 hata sayfası" oluşturun: Bu insanların blogunuzda kalmasını sağlamak için güzel bir yol. Bazı örneklere buradan ulaşbilirsiniz: 34 brilliantly designed 404 error pages

78- Fotoğrafını çekerek el yazınızla bir gönderi oluşturun: El yazınıza güveniyor musunuz? Güzel bir el yazınız varsa oldukça hoş görünecektir. El yazısı karakterinizi olduğu kadar yaratıcılığınızı da yansıtır. El yazınız çirkinse eleştirilere de hazırlıklı olun.

79- Yazılarınıza yorum yapması için uzman kişileri davet edin: Kibar bir şekilde rica edin. Neden yorum yapmalarını istediğinizi ve bunun ne getirisi olacağını açıkça belirtin. Her ne kadar meşgul de olsalar yardım edebilirler.

80- Sesli gönderi paylaşın: Gönderinizi yazın ve sesli olarak kaydedin. Böylece başka bir şeyle uğraşırken de sizi takip edebilmelerine olanak sağlarsınız.

81- Alanında iyi olan, takip edilebilecek insanların bir listesini oluşturun: Alanınızla ilgili bir konuyu daha iyi anlamak için öneriler ve yararlı bilgiler sunan insanların listesini oluşturup paylaşın. Bu tür gönderiler hızla viral olabiliyor. 

82- Farklı bloglardan nostaljik gönderileri derleyin: Okuyucularınıza blogların 2000'lerden bu yana nasıl değiştiklerini gösterin: Web tasarımları ve trendler oldukça değişti. İnternet sitelerinin eskiden ne kadar kötü tasarlandığını görmek insanları oldukça şaşırtacaktır.

83- Sektörünüzdeki en son gelişmeleri paylaşın: Sektörünüzün takipçisi olun. Önemli bulduğunuz gelişmeleri okuyucularınıza anlatın. Bu sadece blog yazmanıza değil mesleki gelişiminize ve duyarlılığınıza da faydalı olacaktır.

84- Bir milyonerden sizin için yazı yazmasını isteyin: Bu tür insanlar her ne kadar genelde meşgul de olsalar şöhret ve reklamdan hoşlanırlar. İşe yaramasa bile denemeğe değer.

85- Sizi gerçekten rahatsız eden bir şeyle ilgili şikayetlerinizi yazın: İnternette bunu yapmak zaman zaman anlamsız da olsa iyi desketlenen bir sav oldukça ilgi çekebilir.

86- Kullandığınız online araçların bir listesini oluşturun: Hayatınızı kolaylaştıracak onlarca online araç var. Kullandıklarınızın, yararlı olacağını düşündüklerinizin bir listesini oluşturun.

87- Okuyucularınıza meydan okuyun: Onlardan bir şey yapmalarını isteyin. Daha sonra nasıl gittiğini, neler olduğunu yazmalarını isteyin. Ya da onlardan size meydan okumalarını isteyin ve kendinizi meydan okudukları şeyi yaparken videoya çekip yollayın.

88- Oylama yarışması düzenleyin: Okuyuculardan alanınızdaki en iyi blog adaylarını belirlemelerini isteyin ve oylama düzenleyin. Bunu daha sonra "Bu alanla ilgili en iyi 100 blog" tarzı bir liste oluşturmak için kullanabilirsiniz. Oylamayı kazanan blogu sonuçtan haberdar edin, oradan da bazı takipçiler kazanabilirsiniz.

89- Sektörünüzle ilgili içerikleri sergileyin: İlginç makaleler mi okudunuz? En iyilerinin linklerini paylaşıp okuyucuların daha fazla kaynağa sahip olmasını sağlayın.

90- Kendinize mutlu yıllar dileyin: Blogunuz ikinci yılına girerken mutlu yıllar dileyin ve ne kadar mesafe kat ettiğinizi takiplerinize gösterin.

91- Sektörünüzle ilgili ilginç istatistikler paylaşın: Okuyucuların ilgisini çekecek yararlı istatistikleri paylaşın.

92- Okuyucuların sorularına verdiğiniz uzun cevapları yayınlayın: Zaman zaman okuyucuların sorularına e-posta ile uzun cevaplar yazıyorsanız bunlardan birini yayınlayın. (Kişisel bilgileri gizli tutmayı unutmayın.)

93- SSS (Sıkça Sorulan Sorular) gönderisi yazın: Kişisel ya da çalışma alanınızla ilgili en çok hangi sorularla muhatap oluyorsunuz? SSS gönderisi yazarak bunları cevaplandırın. Yeni okuyucuların da bu cevaplara kolayca ulaşabilmesini sağlayın.

94- A'dan Z'ye yazısı oluşturun: Örneğin belirli bir yere seyahat edecekler için A'dan Z'ye bilmeleri gereken her şeyi içeren bir yazı hazırlayın.

95- Örnek alınabilecek etkileyici birini tanıtın: Sektörünüzde hayran olduğunuz biri mi var? O kişiyi detaylı bir şekilde tanıtın. Kim olduğunu, neler yaptığını, neden hayranı olduğunuzu ve okuyucuların onun hakkında daha fazla bilgiyi nereden edinebileceğini yazın.

96- Bir okuyucuyu öne çıkarın: Sıkı takipçilerinizden bazılarıyla iyi ilişkileriniz varsa onlardan birine onunla röportaj yapmayı ve bunu blogunuzda yayınlamayı teklif edin.

97- Sektörünüzdeki en iyi uygulamaların listeleyin: Finans sektöründe misiniz? En iyi 10 muhasebe uygulamasını ayrıntılı incelemeleriyle birlikte listeleyin. 

98- Değişim gönderisi oluşturun: Kişisel bilgilerinizi, hayatınızı paylaşmayı seviyorsanız yaptığınız önemli değişiklikleri paylaşın. Saçınızı mı kestirdiniz? Evinizi mi yeniden dekore ettiniz? Okuyucularınıza öncesi-sonrası fotoğraflarını gösterin.

99- Bir bilgi yarışması düzenleyin: Online Quiz Creator: https://www.onlinequizcreator.com gibi uygulamaları kullanarak gönderinizi okuyucular için bir küçük bir oyuna dönüştürebilirsiniz.

100- Terimler sözlüğü yapın: Sektörünüzdeki terimler insanların kafasını karıştırabilir. Bunun için bir terimler sözlüğü yapın. Açıklayıcı örnekler kullanarak yazınızı zenginleştirin.

101- Açık mektup yazın: Bir şeyler söylemek istediğiniz biri mi var? Bu çocuğunuz da olabilir, ünlü birisi de. İçinizden geçenleri yazın ve blogunuzda yayınlayın. 

102- Bir çalışma çizelgesi oluşturun: İnsanların çalıştığınız sektörle ilgili en çok bilmek istedikleri şeyler neyse ona göre bir çizelge oluşturun. Örneğin finans sektöründeyseniz borçlardan kurtulma çizelgesi oluşturun ve insanların mali durumlarını düzenlemesine yardımcı olun.

103- İndirim fırsatlarını paylaşın: Sektörünüzle alakalı hangi online mağazaların indirimler ve özel kampanyalar sunduğunu araştırın ve bu bilgileri okuyucularınızla paylaşın.

104- Ücretsiz e-kitapların listesi oluşturun: İnsanlar ücretsiz şeylere bayılır. Ücretsiz e-kitap listesi oluşturup paylaşarak ilgi çekebilirsiniz.

105- Öngörülerde bulunun: Okuyucularınıza sektörün beş yıl sonra ya da bir ünlünün birkaç yıl içinde ne durumda olacağına dair tahminlerinizden bahsedin.

106- Sektörünüzle alakalı komik şeyler paylaşın: Her sektörün kendine has esprileri, komik tarafları vardır. Onları derleyin, insanları eğlendirin. Sektörünüzle ilgili güzel espiriler, fıkralar vs derleyip paylaşın. Bu konuda güzel bir örnek:  https://twitter.com/kodiknews

107- Karikatür çizin: Yeteneğiniz varsa karikatür çizip blogunuzda paylaşarak karakterinizi gösterin. Daha çok ilgi çekmesi için zekice ve komik bir şeyler çizmeye çalışın.

108- Şiir yazın: Yeterince iyi şiirler olursa oldukça fazla ilgi çekebilirsiniz.

109- Aynı soruya verilen cevapların listesini oluşturun: Çalıştığınız sektörden birçok insanla ya da önde gelenlerle iletişime geçin. Hepsine aynı soruyu sorun. Daha sonra cevapları blogunuzda yayınlayın. Tabii bunun için izinlerini istemeyi unutmayın.

110- Katıldığınız bir konferanstaki en işe yarar bilgileri vurgulayın: Bir konferansa katılmayı mı planlıyorsunuz? Gerekli notları aldığınızdan emin olun. Daha sonra en önemli noktaları okuyucularınızla paylaşın. 

111- Pratik bilgiler listesi hazırlayın: İnsanlar hayatlarını kolaylaştıracak bir şeyler öğrenmeyi sever. Pratik bilgilerden oluşan uzun bir liste hazırlayın ve okuyuculara "bunu neden daha önce düşünemedim?" dedirtin. İşte bir örnek: Hayatınızı Daha da Kolaylaştıracak 35 İpucu

112- Tatil planlarınızı yazın: En yakın tatil hangisi olursa olsun neler yapmayı planladığınızı okuyucularınızla paylaşın. Bir süre ortalıkta olmayacaksanız bunun için ipucu da vermiş olursunuz. Onların planlarını da sormayı unutmayın.

113- Skype görüşmenizi kaydedin: Sektörünüzden tanınmış birisiyle iletişime geçin ve Skype üzerinden konuşun. Daha sonra blogunuzda yayınlamak üzere konuşmayı kaydedin. Ayrıca Google Hangouts ile canlı sohbetler da düzenleyebilirsiniz.

114- Komik kısa videolar yapın: İnsanlar kısa ve eğlenceli videoları kesinlikle çok seviyor. Küçük bir hiciv videosu kaydedin. Politik, eğitici bir mesaj verebilir ya da muziplik yapabilirsiniz.

115- Ücretsiz ve canlı bir atölye çalışması düzenleyin: Okuyucularınızla internet üzerinden interaktif bir çalışma düzenleyin. Bu workshop aracılığıyla eğitimlerinizin ve danışmanlık malzemelerinizin bir kısmını okuyucularınızla paylaşın.


Benzer fikirleriniz varsa siz de yorum olarak ekleyebilirsiniz. Listeyi zaman içinde sizden gelen fikirlerle güncellemeye devam edeceğim.

Önceki yazılar:
Blogunuza Ziyaretçi Çekmek İçin En Yaratıcı Yazı Fikirleri - 1
Blogunuza Ziyaretçi Çekmek İçin En Yaratıcı Yazı Fikirleri - 2

4 yorum:

  1. Faydalı bir yazı dizisi. Öncekileri de okuyacağım. Teşekkürler. Benim blog yazma sıklığım vakit bulabilmemle alakalı. Bazen yazmak istiyorum bu sefer de konu bulamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. benim de yazmayı planladığım çok şey var fakat vakit bulamıyorum.

      Sil
  2. Güzel noktalar mevcut İnsan hangisini öncelik verse diye düşünüyor :) Bu aralar yazamıyorum o ayrı mevzu vakit olsa... içsel yazma istediği bazen de olmuyor benim :( garip huylarım var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de işlerden dolayı vaktim olmuyor iki aydır. ama tekrar bloga odaklanmayı düşünüyorum yakın zamanda.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...